Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Δύο νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί από την Αίγυπτο


Δύο νέοι τάφοι της 26ης Φαραωνικής Δυναστείας βγήκαν στο φώς απο την αρχαιολογική σκαπάνη της Ισπανο - Αιγυπτιακής αρχαιολογικής αποστολής στην περιοχή της Al-Bahnasa, στην Minya της Αιγύπτου. Στπυς δυο τάφους βρέθηκαν μούμιες, νομίσματα, ακόμη και μουμιοποιημένα ψάρια.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου,  ο πρώτος τάφος ανήκει σε έναν γραφέα, του οποίου το όνομα του δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά ήταν σημαντικό πρόσωπο καθώς, όπως φαίνεται απο τα ευρήματα, είχε μεγάλη επιρροή στην πολιτιστική ζωή της Αρχαίας Αιγύπτου. Στο συγκεκριμένο τάφο βρέθηκαν ένα μελανοδοχείο και δυο πένες μπαμπού, δίπλα απο την μούμια του γραφέα, η οποία είναι σε πολλή καλή κατάσταση.


«Ένας μεγάλος αριθμός ταριχευμένων ψάρια ανακαλύφθηκαν επίσης, στο εσωτερικό του τάφου, καθώς και το καπάκι ενός βάζου. Ανάμεσα στα ψάρια είναι ένα που αντιπροσωπεύει το σύμβολο της πόλης. Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν μουμιοποιημένα ψάρια μέσα σε ένα τάφο» τονίζει ο Ali El-Asfar, επικεφαλής του τομέα αρχαιοτήτων της αρχαίας Αιγύπτου, του υπουργείου αρχαιοτήτων.

Ο δεύτερος τάφος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός αρχαιοτήτων, Mohamed Ibrahim, άνηκε σε έναν ιερέα, επικεφαλής μιας οικογένειας, της οποίας πολλά μέλη της, ήταν και εκείνα ιερείς στον Ναό του Όσιρη, ο οποίος ανακαλύφθηκε, πρόσφατα, δυο χιλιόμετρα δυτικά του συγκεκριμένου τάφου.


Μέσα στον δεύτερο τάφο βρέθηκε μια μεγάλη συλλογή  από λίθινες σαρκοφάγους, μερικές απο τις οποίες ήταν σπασμένες, μαζί με βάζα σκαλισμένα σε αλάβαστρο τα οποία περιέχουν ιερογλυφικά κείμενα, καθώς και μια συλλογή από χάλκινα Οσιριακά αγαλματίδια καθώς και μια συλλογή από χάλκινα νομίσματα.

Ο μεγάλος αριθμός των κερμάτων αποκαλύπτει ότι η συγκεκριμένη  εποχή ήταν μία από τις ακμάζουσες περιόδους της Αιγύπτου.


Ο Joseph Padro, επικεφαλής της ισπανικής αποστολής, δήλωσε: «Η ισπανική αποστολή του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης έχει εργαστεί στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αρχαιοτήτων από το 1992. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​πολλές ανακαλύψεις έγιναν και η ανακάλυψη αυτή έρχεται ως ανταμοιβή για την ανασκαφική δουλειά όσον εργάζονται εδώ αυτή τη περίοδο»

Δεν υπάρχουν σχόλια: