Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Premier League:Four...and counting (video)


Του Δημήτρη Βαρσάνη

Το ματς της χρονιάς; μπορεί. Το ματς της 24αετίας για την Liverpool; ίσως. Το βέβαιο είναι ότι ήταν ένα από τα τελευταία κρίσιμα παιχνίδια για τον τίτλο. Κατ’ αρχήν ο αγώνας είχε συγκινητικό κλίμα καθώς στιγματίστηκε από τα 96 αδικοχαμένα θύματα του “Hillsborough” και ως ένδειξη τιμής ξεκίνησε επτά λεπτά αργότερα όπως και όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια της Premier League. Στο “Anfield” λοιπόν η Liverpool υποδεχόταν τη Manchester City και με τους τρεις βαθμούς της νίκης γινόταν το απόλυτο αφεντικό του πρωταθλήματος.

Οι “Κόκκινοι” προέρχονταν από εννέα συνεχόμενες νίκες στην Premier League,ενώ για να δούμε τη τελευταία τους ήττα πρέπει να ανατρέξουμε στο 2013,όταν είχε χάσει στο “Stamford Bridge” από τη Chelsea με 2-1 λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος. Οι φιλοξενούμενοι από την άλλη πλευρά και αυτοί με τη σειρά τους ήταν σε καλή κατάσταση έχοντας πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες στα τελευταία τους επτά παιχνίδια. Οι “Citizens” υπό προϋποθέσεις βολευόταν και με την ισοπαλία καθώς μπορεί να ήταν τέσσερις βαθμούς πίσω από τους γηπεδούχους,αλλά έχει και δύο αγώνες στο χέρι με Sunderland και Aston Villa στο Etihad - που βάση λογικής θα τα πάρει - και έτσι θα μπορούσαν να ανακτήσουν ξανά αυτοί το προβάδισμα για τον τίτλο.

Ο Brendan Rodgers παρέταξε την ομάδα του με το συνηθισμένο 4-2-3-1. Ο Mignolet ήταν κάτω από τα δοκάρια,ο Glen Johnson δεξί μπακ,ο Flanagan αριστερό,Sakho και Skrtel οι δύο στόπερ,ο Gerrard και ο Henderson οι δύο κεντρικοί μέσοι,ο Coutinho ήταν μπροστά τους και στην επίθεση η τριάδα “φωτιά” Suarez-Sturridge-Sterling. Ο Manuel Pellegrini - ο οποίος προτίμησε να αφήσει στον πάγκο τον Aguero που επέστρεψε από τον τραυματισμό του - και αυτός κατέβασε από τη πλευρά του τη Manchester City με 4-2-3-1. Ο Hart ήταν τερματοφύλακας,Kompany και Demichelis τα δύο σέντερ μπακ,Zabaleta δεξιός οπισθοφύλακας,Clichy αριστερός,Yaya Toure και Fernandinho τα δύο αμυντικά χαφ,αριστερά ο Nasri,δεξιά ο Jesus Navas,και πίσω από τον Dzeko ήταν ο Silva.

Η Liverpool όπως το συνηθίζει στο “Anfield” ξεκινάει δυνατά και με τη παρότρυνση του κόσμου της και νωρίς νωρίς πήρε το προβάδισμα. Ο Suarez έκανε τη κάθετη στον Sterling,αυτός ζάλισε Kompany και Hart και με ένα άψογο πλασέ έκανε το 1-0 στο 6’. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για τους φιλοξενούμενους,όταν ο Yaya Toure ένιωσε ενοχλήσεις στο γόνατο και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αναγκάστηκε να βγει - μέσω Standing Ovation και από τους οπαδούς της Liverpool - και να πάρει τη θέση του ο Javi Garcia. Έπειτα συνεχίστηκε ένας ανελέητος καταιγισμός φάσεων από τους “Κόκκινους”.

Στο 17’ ο Sterling από τα αριστερά έβγαλε ωραία στον Sturridge,όμως ο τελευταίος με ένα κακό τελείωμα έστειλε τη μπάλα άουτ. Στο 25’ ύστερα από το κόρνερ του Coutinho ο Gerrard βρέθηκε ολομόναχος στη μικρή περιοχή και με μια καρφωτή κεφαλιά ανάγκασε τον Hart να διώξει δύσκολα ξανά σε κόρνερ. Σε αυτό όμως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα ο Άγγλος τερματοφύλακας. Ο Gerrard το εκτέλεσε και στο πρώτο δοκάρι με μια άπιαστη κεφαλιά ο Skrtel έστειλε τη μπάλα στο βάθος της εστίας των Citizens κάνοντας το 2-0. Στη συνέχεια η Manchester City προσπάθησε να ισορροπήσει και στο 33’ ζήτησε πέναλτι σε μια αμφισβητούμενη φάση. Ο Dzeko πήρε τη μπάλα από τον Fernandinho,ο Sakho πήγε με ρίσκο πάνω του,τον ανέτρεψε με το κεφάλι(!)αλλά από το ριπλέι ίσως να ήταν και τραβηγμένο να δοθεί κάτι.

Στα δύο τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες μεγάλες ευκαιρίες της City. Μετά το κόρνερ του Nasri,ο Mignolet δεν υπολόγισε καλά τη πορεία της μπάλας,ο Kompany έκανε τη κεφαλιά όμως Sterling και Johnson με έναν εξαιρετικό τρόπο κατάφεραν να μη περάσει η μπάλα τη γραμμή. Στην εξέλιξη της φάσης ο Jesus Navas έκανε τη σκαφτή μπαλιά,ο Fernandinho ήταν αποδέκτης όμως το σουτ του αποκρούστηκε από τον Mignolet.

Στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξαν οι ρόλοι με τη Manchester City να έχει τις πρωτοβουλίες. Η αλλαγή του Pellegrini βάζοντας τον Milner στη θέση του Navas έπιασε “χρυσό”. Στο 57’ Milner και Fernandinho έκρυψαν τη μπάλα,η οποία εμφανίστηκε ξανά στα δίχτυα του Mignolet και με τη βοήθεια της προβολής του Silva δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Η πίεση των φιλοξενούμενων συνεχίστηκε ακόμα πιο πολύ. Στο 60’ ο Silva έκανε τη κάθετη αλλά για λίγα εκατοστά ο Dzeko δεν κατάφερε να φέρει στα ίσα το παιχνίδι. Κάτι το οποίο έγινε δύο λεπτά αργότερα,όταν ο Silva έλαβε τη μπάλα από τον Nasri και με τη βοήθεια του Johnson ο Ισπανός ισοφάρισε(2-2).

Δύο λεπτά μετά ήρθε η δεύτερη αμφισβητούμενη φάση. Ο Suarez μπήκε μέσα στη περιοχή,ο Kompany αρχικά τον τράβηξε,όμως ίσως και από τη καθυστέρηση του Ουρουγουανού να πέσει ο διαιτητής της αναμέτρησης Mark Clattenburg δεν έδωσε τίποτα. Στο 75’ το “Anfield” παραλίγο να παγώσει για τα καλά. Ο Aguero - ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Dzeko - πέρασε εξαιρετικά στον Silva,ο οποίος σε θέση φορ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Mignolet καθώς η προβολή του έφυγε ελάχιστα άουτ. Οι “πολίτες” το πλήρωσαν αυτό δύο λεπτά αργότερα. Ο Johnson έκανε από τα δεξιά το πλάγιο,ο Demichelis έδιωξε προς τα πίσω με κεφαλιά και ο Kompany(ο καλύτερος παίκτης της...Liverpool στον αγώνα καθώς φέρει μεγάλη ευθύνη και στα τρία γκολ)με ένα ερασιτεχνικό διώξιμο,έστειλε τη μπάλα εκεί που έπρεπε στα πόδια του Coutinho,που με ένα δυνατό ευθύβολο σουτ ο Βραζιλιάνος ζωντάνεψε ξανά το “Anfield” πραγματοποιώντας το 3-2.


Στις καθυστερήσεις του αγώνα έγινε μια φάση που χρίζεις μεγάλης συζήτησης. Ο Zabaleta έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και μέσα σε ένα κακό χαμό στη μικρή περιοχή της Liverpool ο Skrtel με μια ξεκάθαρη γροθιά έδιωξε τη μπάλα,αλλά ο Clattenburg δεν είδε(;) τίποτα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Henderson αποβλήθηκε απευθείας για επικίνδυνο μαρκάρισμα με τα δύο πόδια πάνω στον Nasri. Στα δύο εναπομείναντα λεπτά ο αγώνας τελείωσε χωρίς να γίνει κάτι συγκλονιστικό,το οποίο έγινε με τη λήξη της αναμέτρησης. Ο Gerrard γεμάτος δάκρυα στα μάτια μάζεψε τους συμπαίκτες του σχηματίζοντας έναν κύκλο,τους ζήτησε το διπλό στο Norwich και τους υπενθύμισε ότι ακόμα έχουν τέσσερις τελικούς μπροστά τους για να ολοκληρωθεί το όνειρο τους. Πραγματικά συγκλονιστική και ηγετική η ομιλία του!

Ο Brendan Rodgers στις δηλώσεις του εξέφρασε ότι η ομάδα του είναι ήδη κάτω από τη πίεση των αποτελεσμάτων αλλά τη διαχειρίζεται με το καλύτερο τρόπο. Συγκεκριμένα είπε: “ Έχουμε ήδη τεθεί υπό πίεση,όμως βλέπετε το επίπεδο και τη ποιότητα του ποδοσφαίρου μας. Ήταν μια αξιοσημείωτη απόδοση. Νομίζω ότι ο κόσμος είδε μια ομάδα με μεγάλο πνεύμα και πολλή ποιότητα. Δείξαμε τον χαρακτήρα μας ως ομάδα όταν χάσαμε το προβάδισμα όμως το ανακτήσαμε με ένα υπέροχο γκολ. Τους είπα πριν το παιχνίδι ότι είναι σημαντικό και μπορεί να είναι μια σημαντική χρονιά για μας,αλλά έχουμε και τη Norwich την επόμενη εβδομάδα.”

Όσον αφορά τα θύματα του "Hillsborough" ο Ουαλός τεχνικός τόνισε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό τους λέγοντας χαρακτηριστικά:”Ήταν μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Είμαι βέβαιος ότι αυτή ακούστηκε δυνατά μέσω της τηλεόρασης,αλλά μέσα στο γήπεδο ήταν ακόμα πιο απίστευτη. Υπάρχει πάντα μια συναισθηματική πλευρά σε όλο αυτό το διάστημα. Οι υπόλοιποι άνθρωποι αναρωτιούνται αν αυτό θα μας επηρεάσει όμως ζούμε με αυτό κάθε μέρα. Οι οικογένειες και τα θύματα του “Hilsborough” είναι μαζί μας κάθε μέρα,στις σκέψεις μας. Ήταν μια πηγή έμπνευσης για εμάς και όχι κάτι που θα μας κρατήσει πίσω.


Ο Captain της ομάδας Steven Gerrard - ο οποίος είχε χάσει τον 10άχρονο ξαδερφό του τότε στο δυστύχημα του “Hillsborough” - με όσα λόγια του είχαν απομείνει από τη συγκίνηση είπε: “Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας,εξακολουθούν να υπάρχουν άλλα τέσσερα μεγάλα παιχνίδια. Δείξαμε σήμερα ότι πρόκειται να πάμε για πόλεμο. Τίποτα δεν κερδίσαμε ακόμα αλλά αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη απάντηση που δώσαμε μέχρι τώρα. Αυτά ήταν τα μακρύτερα 90 λεπτά που έπαιξα ποτέ. Έχουμε ακόμα τέσσερις τελικούς. Διαφωνώ με μερικούς ότι το σημερινό ήταν το μεγαλύτερο παιχνίδι της χρονιάς. Το μεγαλύτερο είναι το ερχόμενο με τη Norwich. Το σημαντικό είναι να μη παρασυρθούμε με αυτό το το αποτέλεσμα. Πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι,συγκεντρωμένοι και να προετοιμαστούμε για τη Norwich. Οι σκηνές ήταν υπέροχες σήμερα και ο κόσμος είναι πολύ χαρούμενος,αλλά έχουμε μια μέρα ρεπό αύριο(σήμερα)και έπειτα να πάμε στο “Carrow Road””.

Στην αντίθετη πλευρά ο Manuel Pellegrini εκτιμά ότι ακόμα ο τίτλος δεν χάθηκε τονίζοντας ότι:” Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Τίποτα δεν τελείωσε σήμερα. Αν η Liverpool κερδίσει και τα τέσσερα παιχνίδια της θα φτάσει στις 14 συνεχόμενες νίκες και σαφώς θα αξίζουν το πρωτάθλημα. Αν όχι εμείς πρόκειται να είμαστε οι πρωταθλητές. Ήταν μια απογοητευτική ημέρα γιατί χάσαμε ένα παιχνίδι που δεν το αξίζαμε. Παίξαμε πολύ καλά,ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο και στα τελευταία 15 λεπτά του πρώτου ημιχρόνου. Είχαμε καθαρές ευκαιρίες για να σκοράρουμε,αλλά το ποδόσφαιρο είναι φτιαγμένο από καλά πράγματα και από λάθη και κάναμε ένα λάθος και κέρδισαν.”

Έπειτα ο Χιλιανός τεχνικός είπε:” Η Liverpool ξεκίνησε πολύ καλά. Είναι πιο εύκολο να παίζεις στην έδρα σου και να προηγείσαι με δύο γκολ διαφορά. Ωστόσο προγραμματίσαμε εκ νέου τα πράγματα και τελειώσαμε το ημίχρονο με δύο μεγάλες ευκαιρίες. Στο δεύτερο μέρος νομίζω ότι υπήρχε μόνο μια ομάδα στο γήπεδο,εμείς. Βάλαμε δύο γκολ και είχαμε δύο ή τρεις καθαρές ευκαιρίες για να σκοράρουμε. Υπήρξε επίσης ένα πέναλτι στο χέρι του Skrtel,ήταν πολύ καθαρό.” Τέλος για τον τραυματισμό του Yaya Toure σχολίασε:” Είναι δύσκολο για το Yaya να παίξει στο επόμενο παιχνίδι. Θα δούμε αύριο,δεν ξέρω πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός του. Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να αγωνιστεί ξανά αυτή τη σεζόν”.

Πλέον τα πάντα κρίνονται από τα πόδια των ποδοσφαιριστών της Liverpool. Με τέσσερις νίκες στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές είναι και μαθηματικά πρωταθλήτρια,χωρίς να την ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των άλλων διεκδικητών της. Το θέμα είναι ότι μόνο πρωταθλητές δεν μπορούν ακόμα να λογίζονται οι “Κόκκινοι” καθώς τα επόμενα δύο παιχνίδια τους είναι πολύ “καυτά”. Τη Κυριακή του Πάσχα πηγαίνει στο “Carrow Road” να παίξει με τη Norwich,η οποία θα παίξει τη ζωή της στην Premier League. Δύο εβδομάδες μετά είναι και ο αγώνας που ουσιαστικά θα κρίνει και το πρωτάθλημα. Η Chelsea του Mourinho - εφόσον κερδίσει τη Sunderland το Μεγάλο Σάββατο στο “Stamford Bridge” - θα πάει να παίξει τα ρέστα της σε ένα “Anfield” που κυριολεκτικά θα “βράζει”.

Η Manchester City από την άλλη έτσι όπως τα έκανε κινδυνεύει να τερματίσει και τρίτη. Βέβαια ακόμα οι ελπίδες της για πρωτάθλημα δεν χάθηκαν αλλά δεν εξαρτάται μόνο από τα δικά της αποτελέσματα. Πρέπει να πάρει όλα τα εναπομείναντα της παιχνίδια και να κάνει μια γκέλα η Liverpool,αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα το κατακτήσει γιατί πρέπει να ταξιδέψει ξανά στο Merseyside τη προτελευταία αγωνιστική για να αντιμετωπίσει την Everton,η οποία θα θέλει οπωσδήποτε να πάρει τη νίκη στη προσπάθεια της να πάρει το τελευταίο εισιτήριο που οδηγεί στο επόμενο Champions League. Τέσσερις αγωνιστικές ακόμα,τέσσερις εβδομάδες για να δούμε αν οι φίλοι της Liverpool πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα ύστερα από 24 χρόνια.

Liverpool(4-2-3-1):Mignolet,Glen Johnson,Skrtel,Sakho,Flanagan,Gerrard,Henderson,Coutinho(Moses 89’),Sterling(Lucas 90+5’’),Sturridge(Allen 66’),Suarez.
Manchester City(4-2-3-1):Hart,Zabaleta,Kompany,Demichelis,Clichy,Yaya Toure(Javi Garcia 18’),Fernandinho,Nasri,Jesus Navas(Milner 50’),Silva,Dzeko(Aguero 68’).


Τα στιγμιότυπα του αγώνα: ΕΔΩ

Τα δάκρυα του Αρχηγού:


και το συγκλονιστικό «You'll Never Walk Alone» των οπαδών της Liverpool:

Δεν υπάρχουν σχόλια: