Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Premier League:Της...Σωτηρίας ο γάμος!


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ποιες θα κλάψουν και ποιες θα χαρούν στο τέλος; μέσα από το κείμενο μου θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τις απόψεις μου - προβλέψεις μου για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου - κατ’ εμέ - δηλαδή το Αγγλικό.

Στην Premier League είναι τελείως ρευστά τα πράγματα. Τελευταία φορά που θυμάμαι ότι μια ομάδα δεν ήταν σίγουρα πεσμένη τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος ήταν τη σεζόν 2008-2009 όταν West Brom,Middlesbrough και Newcastle κόπηκαν την ύστατη στιγμή από το νήμα του υποβιβασμού. Όμως η διαφορά είναι ότι τότε πέντε ομάδες πάλευαν για τη παραμονή,σε αντίθεση με φέτος που εννέα ομάδες ψάχνουν έστω και ένα βαθμό για να σώσουν τη παρτίδα,το οποίο όπως δείχνει το ημερολόγιο μόνο εύκολο δεν είναι.

Πριν ξεκινήσω την αναφορά μου για το πρόγραμμα των εννέα ομάδων,οφείλω να ομολογήσω ότι πιάστηκα αδιάβαστος με τη Stoke και κυρίως με τον Hughes,ο οποίος έκανε με την ομάδα του ένα τρελό σερί το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου παίρνοντας πέντε νίκες,τρεις ισοπαλίες και έχοντας μια ήττα(αυτή από τη Manchester City στο “Etihad” με 1-0)και όχι μόνο σώθηκε άνετα αλλά είναι κοντά να τερματίσει και στη καλύτερη θέση της ιστορίας της στην πρώτη κατηγορία(περίεργα πράγματα…).


Sunderland(29 βαθμοί):Οι “μαυρόγατες” είναι μια κλινική περίπτωση. Στο ξεκίνημα της σεζόν έδειχναν ότι δεν μπορούσαν να σταθούν και θα μας άφηναν εύκολα. Ήρθε όμως ο Poyet στη θέση του Di Canio και βελτίωσε στο μέγιστο βαθμό τα πράγματα. Τελικός “Capital One Cup” και αρχές Φεβρουαρίου βγήκε για πρώτη φορά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Όμως λίγο η απογοήτευση για το ότι δεν κατάφερε να κάνει ακόμα μια υπέρβαση χάνοντας το κύπελλο από τη Manchester City με ανατροπή(3-1),λίγο τα μαζεμένα παιχνίδια που είχε να δώσει την έφεραν πολύ κοντά στο “θάνατο”.

Τη περασμένη Τετάρτη ο γιατρός ήταν έτοιμος να ανακοινώσει τα δυσάρεστα νέα στους οπαδούς της,αλλά ο Wickham και το πέναλτι του Borini το Μεγάλο Σάββατο της έδωσαν ξανά σημάδια ζωής από το βαρύ “εγκεφαλικό” που έπεσε,παίρνοντας τέσσερις χρυσούς βαθμούς σε δύο εκτός έδρας - θεωρητικά - χαμένα παιχνίδια απέναντι σε Manchester City και Chelsea. Με ένα ματς να χρωστάει λόγω των δύο κυπέλλων που συμμετείχε έχει μπει για τα καλά στο κόλπο της παραμονής. Είναι απλά τα πράγματα,τρεις νίκες σε τέσσερις αγώνες και σώθηκε. Έχει Cardiff,West Brom και Swansea στο “Stadium Of Light” και ενδιάμεσα θα πάει στο “Old Trafford” να παίξει με τη Manchester United.

Ο Gus Poyet αμέσως μετά την νίκη στο “Stamford Bridge” δήλωσε ότι:”Η κουβέντα στα αποδυτήρια ήταν ότι θα προτιμούσαμε να παίξουμε με τη Real Madrid την επόμενη Κυριακή πάρα με τη Cardiff. Εμείς αισθανόμαστε πιο άνετα όταν έχουμε την ασφάλεια της μικρής ομάδας”.Αυτό είναι και το μεγάλο ζήτημα της Sunderland. Όταν παίζει έχοντας αυτή τη πρωτοβουλία των κινήσεων δεν έχει την απαραίτητη ηρεμία για να κερδίσει έναν αγώνα. Τώρα κόντρα σε ισοδύναμες ομάδες είναι πιο δύσκολο να βρει χώρους. Μεταξύ σοβαρού και αστείου πιο πιθανό είναι να νικήσει τη Manchester United παρά να κάνει το 3/3 στην έδρα της. Θαύματα γίνονται αλλά θα μπορέσει με αυτά τα δεδομένα να πραγματοποιήσει ένα δικό της; εγώ πιστεύω πως ναι!

Fulham(30 βαθμοί):Όλοι την είχαν τελειωμένη κυρίως λόγω των κάκιστων εμφανίσεων της και τις συνεχείς αλλαγές στον πάγκο της. Αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του Martin Jol για περίπου δύο μήνες ο βοηθός του Rene Muelensteen,από τον Μάρτιο στη τεχνική της ηγεσία είναι ο πολύπειρος Felix Magath. Τα αποτελέσματα όμως συνέχιζαν να μην είναι καλά,ο Μήτρογλου όσα λεπτά έπαιξε περισσότερο κακό παρά καλό έκανε και ο υποβιβασμός φαινόταν όλο και πιο βέβαιος.

Ωστόσο οι δύο νίκες επί της Aston Villa και της Norwich έδωσαν ξανά πνοή στους “Cottagers”. Το πρόγραμμα είναι ακόμα ένας παράγοντας που της δίνει αρκετές ελπίδες,σε περίπτωση ειδικά που νικήσει στο αυριανό ματς τη Hull αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό,καθώς έχει τη Stoke εκτός έδρας και τη Crystal Palace τελευταία αγωνιστική στο “Craven Cottage”. Δύο ομάδες βαθμολογικά αδιάφορες και χωρίς στόχους και με τρεις νίκες στα εναπομείναντα παιχνίδια της θα παραμείνει για ακόμα μια χρονιά στη κορυφαία κατηγορία.


Cardiff(30 βαθμοί):Η εικόνα της τις τελευταίες αγωνιστικές δείχνει ότι είναι η πιο αδύναμη από όλες τις άλλες που μάχονται για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ο ερχομός του Solskjaer δεν λειτούργησε θετικά,η άμυνά της φέρνει σε Ελβετικό τυρί και ο πρώην παίκτης της Manchester United νομίζει ότι ακόμα παίζει στο Νορβηγικό πρωτάθλημα. Ούτε και το πρόγραμμα είναι ευοίωνο για αυτήν. Τη Κυριακή το μεσημέρι οι Ομαλοί πάνε να αντιμετωπίσουν τη Sunderland σε ένα ματς που ο χαμένος χάνει και τη κατηγορία(ειδικά αν αυτοί είναι οι “Bluebirds”).Οι δύο τελευταίες αγωνιστικές επίσης δεν προμηνύουν ευνοϊκό αέρα για αυτήν.

Καταρχήν θα μετακινηθούν λίγο πιο βόρεια και στο Newcastle για να παίξουν με την ομώνυμη ομάδα,η οποία ναι μεν τις τελευταίες αγωνιστικές τα έχει φορτώσει στον κόκορα αλλά θα είναι το τελευταίο της παιχνίδι στο “St James Park” και το συγκρότημα του Pardew λογικά θα θέλει να χρυσώσει λίγο το χάπι στους οπαδούς της με μια νίκη. Τη τελευταία αγωνιστική υποδέχεται στο “Ninian Park” τη Chelsea η οποία μπορεί όπως όλα δείχνουν τα πράγματα να έχει τεθεί εκτός πρωταθλήματος,όμως ίσως να ψάχνει μερικούς βαθμούς για να κλειδώσει τη τρίτη θέση που οδηγεί στους ομίλους του Champions League.


Norwich(32 βαθμοί): Το ρόστερ της Norwich σε καμία περίπτωση δεν αναδεικνύει ότι πρέπει να είναι στην 17η θέση. Ωστόσο λίγο το εύκολο γκολ που δεν το έχει,λίγο η δυσκοιλιότητα στο σκοράρισμα της ακριβότερης μεταγραφής της στην ιστορία της Ricky Van Wolfsvinkel ο οποίος έχει να σκοράρει από τον Αύγουστο του 2013,λίγο η ανύπαρκτη εκτός έδρας συγκομιδή της την έχουν φέρει σε δυσμενή θέση. Εδώ και δύο εβδομάδες αποτελεί παρελθόν και ο Chris Hughton από τον πάγκο της με χρέη προπονητή σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι να αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος προπονητής της U21 της ομάδας Neil Adams. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα στα “καναρίνια” από το πρόγραμμα που έχουν τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Manchester United στο “Old Trafford”,Chelsea στο “Stamford Bridge” και τελευταία αγωνιστική έχει την Arsenal στο “Carrow Road”. Από που και να το πιάσει κάποιος βγαίνει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν ακραία γεγονότα για να σωθεί η Norwich.

Με τη Manchester United του Moyes ίσως να είχε ελπίδες να αποκομίσει κάποιο βαθμό,όμως με την αλλαγή ψυχολογίας στο στρατόπεδο των “Red Devils’ από την προσωρινή ανάληψη καθηκόντων του Ryan Giggs δυσκολεύουν τα πράγματα. Η Chelsea πολύ δύσκολα να κάνει δεύτερη συνεχόμενη γκέλα στο γήπεδο της,ενώ πρέπει να παρακαλάει η Arsenal να έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Champions League πριν τη τελευταία αγωνιστική. Στο μόνο που μπορεί να στηριχθεί είναι το απίστευτο πάθος που έβγαλε στους δύο τελευταίους αγώνες της με τη Liverpool να το νιώθει για τα καλά στο πετσί της. Είναι αρκετό αυτό όμως για να τη γλιτώσει από τον υποβιβασμό;
West Brom(33 βαθμοί): Ο ερχομός του Pepe Mel αναμενόταν να φέρει άλλο αέρα στους “Baggies”.

Μάταια όμως πήγε όλη αυτή η προσμονή από τη διοίκηση του συλλόγου. Όχι μόνο δεν  βελτιώθηκαν τα αποτελέσματα της αλλά το ποδόσφαιρο της κυριολεκτικά σε κάποια ματς δεν βλεπόταν. Η άμυνα της έγινε περισσότερο ευάλωτη από όσο ήταν και διακρίναμε αυτοκτονικές τάσεις σε ορισμένα παιχνίδια της. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι τα δύο 3-3 με Cardiff και Tottenham. Με τη πρώτη βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 2-0,ισοφαρίστηκε όμως παρόλα αυτά βρήκε τα ψυχικά αποθέματα στις καθυστερήσεις το 3-2. Ωστόσο κατάφερε στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων και στο τελευταίο γέμισμα της Cardiff να δεχτεί ένα γκολ “μαχαιριά”.

Κόντρα στους “Spurs” προηγήθηκε με 3-0 στο μισάωρο όμως κατόρθωσε και πάλι να μη πάρει τη νίκη και πάλι δεχόμενη το γκολ της ισοφάρισης στις καθυστερήσεις. Από το πρόγραμμα της βγαίνει το συμπέρασμα ότι για να είναι σίγουρη ήρεμη πρέπει να πάρει τα δύο παιχνίδια στο γήπεδο της απέναντι σε West Ham και Stoke,γιατί τα άλλα δύο μακριά από αυτό είναι με την Arsenal και τη Sunderland που σίγουρα δεν θα ήθελε να παίξει εκεί τη παραμονή της. Βέβαια για να επιτευχθούν χρειάζεται να μην δείξει τις ίδιες αυτοκτονικές τάσεις και να μη κολλήσει ξανά στο Χ,στα εννέα συνολικά που έχει κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο “Hawthorns” και συν τις άλλοις μαζί με τη Sunderland μετρά τις λιγότερες νίκες στην έδρα της(μόλις τρεις).

Aston Villa(35 βαθμοί):Μετά από τρία χρόνια παλεύοντας με τα κύματα φαινόταν ότι βρήκε στεριά για να σωθεί από αυτά. Ωστόσο οι τέσσερις ήττες και η λευκή ισοπαλία με τη Southampton το τελευταίο μήνα την έχουν βάλει πάλι σε μπελάδες τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Η μία νίκη θα είναι αρκετή για να παραμείνει στη Premier League αλλά το πρόγραμμα της είναι πολύ επικίνδυνο. Swansea(έξω),Hull(μέσα),Tottenham(έξω) και ενδιάμεσα το ματς που χρωστάει με τη Manchester City στο “Etihad” είναι οι τέσσερις εναπομείναντες αγώνες της.

Οι “κύκνοι” θα ψάξουν μια ώρα αρχύτερα να καθαρίσουν τη παραμονή,οι “τίγρεις” θα καίγονται για βαθμούς για τον ίδιο λόγο,οι “πετεινοί” θα θέλουν τη νίκη για να πάρουν το τελευταίο Ευρωπαϊκό εισιτήριο και οι “πολίτες” θα έχουν ανάγκη τους τρεις βαθμούς για να μείνουν ζωντανοί στο κόλπο του πρωταθλήματος. Δύσκολη αποστολή για τους “χωριάτες” σε κάθε περίπτωση αλλά μάλλον θα βρουν τους απαραίτητους βαθμούς και θα σώσουν για άλλη μια χρονιά τη παρτίδα.

Swansea(36 βαθμοί):Η πρόσληψη του Garry Monk στη θέση του Michael Laudrup δεν έφερε δραστικές αλλαγές στα αποτελέσματα παρά μόνο στη ψυχολογία της ομάδας. Από τις ομάδες που παλεύουν για τη παραμονή θα λέγαμε ότι είναι η πιο άνετη,καθώς έχει δύο συνεχόμενα παιχνίδια στο “Liberty” που τις δίνουν μεγάλες πιθανότητες να πάρει τη μια νίκη που ζητάει και να κάνουν οι παίκτες της ωραίες διακοπές. Το πρώτο είναι αυτό απέναντι στην Aston Villa που δεν είναι σε καλό “φεγγάρι” και το δεύτερο με την Southampton που δεν έχει στόχο πλέον στο πρωτάθλημα. Αναμφίβολα δεν θα ήθελε ούτε η ίδια να πάει να παίξει τη σωτηρία της τη τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Sunderland στο “Stadium Of Light”.


Hull(36 βαθμοί): Εκτός από τον τελικό του Fa cup με την Arsenal η Hull έχει να σκέφτεται και τη παραμονή της στην Premier League. Μια νίκη θα είναι αρκετή για να το καταφέρει αλλά μόνο εύκολη δεν είναι να παρθεί αυτή. Έχει να δώσει τρεις συνεχόμενους αγώνες μακριά από το γήπεδο της με τις Fulham και Aston Villa που παλεύουν για τον ίδιο στόχο και με τη Manchester United η οποία δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι μετά τη προσωρινή αλλαγή προπονητή. Τη τελευταία αγωνιστική υποδέχεται στο “KC Stadium” την Everton,η οποία μάλλον θα διεκδικεί ακόμα το τελευταίο εισιτήριο για το Champions League. Δύσκολη αποστολή να πάρει τους βαθμούς που χρειάζεται αλλά λογικά θα τα καταφέρει.

West Ham(37 βαθμοί): Μαζί με τη Swansea όπως προείπαμε και η West Ham είναι οι δύο ομάδες που βρίσκονται στην πιο ευχάριστη θέση. Τα “σφυριά” στο τέλος του 2013 ήταν μέσα στη ζώνη του υποβιβασμού και ο προπονητής Sam Allardyce κοντά στην απόλυση. Όμως η πίστη της διοίκησης στο πρόσωπο του “Big Sam” ήταν αποτελεσματική όπως αποδείχτηκε μετέπειτα. Πλέον οι “Hammers” μπορεί να μη χρειαστούν ούτε καν βαθμό για να εξασφαλίσουν και μαθηματικά τη σωτηρία τους,αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί μόνο βατό δεν λες το πρόγραμμα τους. West Brom(εκτός),Tottenham(εντός),και Manchester City(εκτός)είναι οι αγώνες που θα ψάξουν έστω και τον έναν βαθμό.

Τέλος για να δώσω και τη δική μου πρόβλεψη σε αυτό το χαμό που γίνεται στην ουρά έχω ένα προαίσθημα ότι η Sunderland θα νικήσει τελικά το “θάνατο” και θα βγει σώα και αβλαβής από το “εγκεφαλικό” στο οποίο έπεσε. Όσο για το ποιες θα μας αποχαιρετίσουν; η Cardiff γιατί με τέτοια άμυνα απλά δεν έχεις σωτηρία,η Norwich λόγω παν-δύσκολου προγράμματος και είμαι ανάμεσα σe Fulham και West Brom. Αν δεν αυτοκτονήσει όπως με Cardiff και Tottenham επιλέγω τη Fulham να υποβιβαστεί μόνο και μόνο επειδή οι “Baggies” έχουν τους τρεις βαθμούς αβαντάζ από τους “Cottagers”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: