Τρίτη 15 Απριλίου 2014

200 χρόνια αρχαιότερη η Αιώνια πόλη


Πρόσφατες ανασκαφές στο Forum της αρχαίας Ρώμης και συγκεκριμένα κατα την διάρκεια ανασκαφών στην Lapis Niger,  έφεραν στο φώς τα υπολείμματα ενός τείχους, ο οποίος χρονολογείτε γύρω στο 900 π.Χ., γεγονός που υποδηλώνει ότι η Αιώνια Πόλη, ενώ χτίστηκε δύο αιώνες νωρίτερα από ό, τι πιστεύεται μέχρι τώρα.

Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, Ιταλοί αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ότι το τείχος κατασκευάστηκε απο ηφαιστειακή τέφρα, ένα είδος ασβεστόλιθου,  στον ίδιο χώρο βρέθηκαν μαζί με κεραμικά θραύσματα και υπολείμματα δημητριακών. 

Σύμφωνα με τον γνωστό ρωμαϊκό μύθο, η Ρώμη θεμελιώθηκε απο τα αδέλφια Ρωμύλο και Ρέμο, το 753π.Χ., όμως τα νέα ευρήματα βάζουν την επίσημη θεμελίωση της πόλης στο 900 π.Χ.

«Η εξέταση του κεραμικού υλικού μας επέτρεψε την χρονολόγηση του τείχους μεταξύ του 9ου π.Χ. αιώνα και στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. Για αυτό ανατρέπει και την μέχρι τώρα ισχύουσα χρονολογία για την ίδρυση της Ρώμης », είπε ο Δρ Patrizia Fortuni, αρχαιολόγος από την πολιτιστική επιστασία της Ρώμης, ο οποίος είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι αρχαιολόγοι εργάστηκαν για την συγκεκριμένη ανασκαφή απο ο 2009, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο υλικό, όπως ιστορικές φωτογραφίες, εικόνες ακόμα και τα συμπεράσματα της ανασκαφικής αποστολής του Giacomo Boni που οδήγησαν την ανασκαφή της Ρωμαϊκής Αγοράς από το 1899 μέχρι το θάνατό του το 1925. 

Με όλα αυτά τα υλικά, ο κ. Fortuni και η ομάδα του δημιούργησε 3D εικόνες της τοποθεσίας και χρησιμοποιώντας σαρωτές λέιζερ και φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης εντόπισαν την ακριβή θέση του θαμμένου τείχος, το οποίο περιέγραψε ως «πρώτη δομή" στο ιερό χώρο.

Να σημειωθεί πως προηγούμενες ανασκαφές στην ίδια περιοχή, έφεραν στο φως  ένα μπλοκ από πέτρα γνωστή ως «lex sacra», η οποία έχει την παλαιότερη γνωστή αρχαία λατινική επιγραφή στη Ρώμη, που χρονολογείται από το 565 π.Χ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: