Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβεί, Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου, στο Λουξεμβούργο, όπου εκπροσώπησε την Ελληνική Προεδρία στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Σύνοδο συμμετείχε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Catherine Ashton.

Ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), που πραγματοποιείται αύριο στο Λουξεμβούργο.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περιλαμβάνονται η ευρωπαϊκή στρατηγική θαλάσσιας ασφαλείας και οι επιχειρήσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, συζητήθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, η επίδραση της ουκρανικής κρίσης στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και η συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ.

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας συζητήσαμε την πρόοδο της υλοποίησης των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013, στον τομέα της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της αμυντικής βιομηχανίας, που ενδιαφέρει άμεσα και την Ελλάδα.

Βρήκα την ευκαιρία σήμερα, να επανέλθω στην πρότασή μου ότι πρέπει να δρομολογήσουμε την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό θεσμό, σε πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισάξιο με αυτούς της πολιτικής και της οικονομικής Ένωσης.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που ακολούθησε, συζητήσαμε για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, την οποία η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου έχει θέσει από την αρχή, στην καρδιά των προτεραιοτήτων της.

Αποτελεί καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάξει τα συμφέροντά της για ένα ασφαλές, ανοιχτό και καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον, που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των ανθρώπων και την ειρηνική, νόμιμη, δίκαιη και βιώσιμη χρήση του θαλάσσιου πλούτου. 

Στο σημείο αυτό, η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση, γιατί είναι μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη.

Πέραν αυτών όμως, συζητήσαμε για την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την εκεί έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, όπως ήταν αυτονόητο και αναμενόμενο, δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Από πλευράς μας, έγινε σαφές ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες, πρέπει να κυριαρχήσει η διπλωματία και να βρεθεί πολιτική λύση, γιατί στην Ουκρανία δεν διακυβεύεται μόνο η ειρηνική διευθέτηση μιας περιφερειακής κρίσης, αλλά και η παγκόσμια σταθερότητα. Πιστεύω ότι τώρα είναι πάλι η ώρα να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στην αξία της αμοιβαίας κατανόησης και συνεννόησης.

Είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε ανοικτούς τους διαύλους διπλωματικού και πολιτικού διαλόγου, γιατί χρειαζόμαστε μία συναινετική πρακτική λύση. Το βασικό για μας αυτήν την ώρα είναι η αποκλιμάκωση.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η συνάντηση της Μεγάλης Πέμπτης στη Γενεύη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ουκρανία και την Ρωσία να είναι επιτυχής και να δώσει απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο κοινός στόχος πρέπει να είναι μια ελεύθερη, δημοκρατική και αδιαίρετη Ουκρανία, που θα ενώνει στην πράξη τον Ευρωατλαντικό χώρο με τη Ρωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: