Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στις 15 Απριλίου 2014.
Το πρωί της 15ης Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Στη συνέχεια οι Υπουργοί Άμυνας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την κοινή ανακοίνωση της Υπάτου Εκπρόσωπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια. Σε παρέμβαση του ο κ. Φωκαΐδης τόνισε την αναγκαιότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για σύνταξη της στρατηγικής για τη θαλάσσια ασφάλεια μέχρι τον Ιούνιο 2014. Υποστήριξε επίσης ότι, η υπό σύνταξη στρατηγική θα πρέπει να βασίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας και να παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στις θαλάσσιες προκλήσεις με σκοπό την προστασία των στρατηγικών ναυτιλιακών και ενεργειακών συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών – μελών της. Οι Υπουργοί Άμυνας, στη συνέχεια ενημερώθηκαν από τον Επιχειρησιακό Διοικητή της νέας Στρατιωτικής Επιχείρησης της ΕΕ EUFOR CAR, για την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και για την ανάπτυξη της επιχείρησης στη χώρα.

Στην τελευταία ενότητα της συνάντησης οι Υπουργοί Άμυνας ασχολήθηκαν με την κρίση στην Ουκρανία. Σε παρέμβαση του ο κ. Φωκαΐδης υποστήριξε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θέτοντας ως επιτακτική ανάγκη την επίτευξη πολιτικής λύσης στο όλο ζήτημα. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Κύπρου στην ανάπτυξη Αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, καθώς και τη συνέχιση των συντονισμένων ενεργειών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάλογο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαίδης τόσο κατά την αναχώρηση όσο και κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, μέσω Αθηνών, συνταξίδεψε μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου. Κατά τη διάρκεια της πτήσης με το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει κάποιες πρώτες απόψεις σε θέματα αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων, ενόψει και της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: