Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Πούτιν εφ'όλης της ύλης (VIDEO)


Σε μια τετράωρη εφ'όλης της ύλης συνέντευξη προχώρησε χτες 17/4/2014 ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδιμηρ Πούτιν, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού πάνω στο θέματα που αφορούσαν την ουκρανική κρίση και την εμπλοκή ης Ρωσίας σε αυτήν, το θέμα της Υπερδνηστερίας στην περιοχή της Μολδαβίας, για τις ρωσοευρωπαικές και ρωσοαμερικανικές σχέσεις, για την οικονομία του αερίου, και τα προσωπικά του σχέδια.

Για το θέμα της ουκρανικής κρίσης και το ενδεχόμενο της στρατιωτικής εμπλοκής της Ρωσίας, ο κ. Πούτιν ανέφερε πως: «Δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία, αυτά είναι ανοησίες. Είναι όλοι Ουκρανοί πολίτες που εξοπλίστηκαν μόνοι τους. Υπενθυμίζω ότι το Ρωσικό Κοινοβούλιο έχει δώσει στον πρόεδρο την έγκριση για χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία και ελπίζω ειλικρινά ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε χρήση αυτού του δικαιώματος. Η λύση του ζητήματος θα επιτευχθεί μόνο με το διάλογο», χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» την στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για το θέμα της Κριμαίας και της Υπερδνηστερίας ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως: «Η απόφασή μας για την Κριμαία οφειλόταν εν μέρει... στη σκέψη πως, αν δεν κάνουμε τίποτε, τότε κάποια στιγμή, καθοδηγούμενο από τις ίδιες αρχές, το ΝΑΤΟ θα παρέσερνε και την Ουκρανία στους κόλπους του και θα έλεγαν: "Δεν έχει καμιά σχέση με σας". Πλοία του ΝΑΤΟ θα κατέληγαν στην πόλη της ρωσικής ναυτικής δόξας, τη Σεβαστούπολη». «Οι λαοί πρέπει να μπορούν να καθορίζουν μόνοι τους τη μοίρα τους», δήλωσε συγκεκριμένα για το θέμα της Υπερδνηστερίας. Απέφυγε πάντως να απαντήσει ευθέως για το εάν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της επαρχίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της.

Για τις αμερικανορωσικές και ρωσοευρωπαικές σχέσεις ο Βλαδιμηρ Πούτιν ανέφερε πως δεν θέλει να δηλητηριαστούν οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα η προσδοκία αυτή να είναι αμοιβαία. Ενώ για τις σχέσεις Ρωσίας και Η.Π.Α δήλωσε πως «Θα κάνω ό,τι είναι πιθανό να να επαναφέρω την εμπιστοσύνη στη σχέση μας. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν τα συμφέροντα των άλλων, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο. Οι ΗΠΑ μπορούν να δρουν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά η Ρωσία δεν επιτρέπεται να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της. Όταν η υποδομή ενός στρατιωτικού συνασπισμού κινείται προς τα σύνορά μας, μας προκαλεί μερικές ανησυχίες και ερωτήματα. Χρειάζεται να λάβουμε κάποια μέτρα ως απάντηση».

Όσον αφορά την οικονομία του Αερίου δήλωσε πως: «Πουλάμε φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλύπτουν περί το 30% έως 35% των αναγκών τους με αέριο από τη Ρωσία. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον». Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να περιμένει ένα μήνα για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, θα κινηθεί απαιτώντας προπληρωμή του φυσικού αερίου.

Στην συνέχεια απάντησε σε διαδικτυακή ερώτηση του Σνόουντεν αν παρακολουθεί της συνομιλίες των Ρώσων πολιτών πως: «Έχω εργαστεί στην KGB και εσείς στην NSA, οπότε μπορώ να μιλήσω ως ένας επαγγελματίας προς έναν άλλο. Βάσει του ρωσικού νόμου χρειάζεται δικαστική απόφαση (για να παρακολουθήσουμε κάποιον). Δεν διαθέτουμε ένα σύστημα μαζικών παρακολουθήσεων και δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο βάσει της νομοθεσίας μας. Εξάλλου η χώρα μου δεν διαθέτει «τα τεχνολογικά μέσα» ή «τόσα χρήματα όπως οι ΗΠΑ» για να υποστηρίξει μια τέτοια ενέργεια».

Αυτές αλλα και όλόκληρη την συνέντευξη του Ρώσου προέδρου, μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: