Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Καθάρισε Sevilla και Champions League η Bilbao! (Video)


του Δημήτρη Βαρσάνη

Στο “San Mames” παιζόταν το τελευταίο εισιτήριο για το Champions League. Η Athletic Bilbao του Ernesto Valverde μετά από μια εξαιρετική χρονιά ήξερε ότι με νίκη “αγκάλιαζε” και με τα δύο χέρια τη τέταρτη θέση καθώς θα απείχε έξι βαθμούς από τους Σεβιγιάνους τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος. Τη περασμένη Κυριακή μάλιστα μπορεί να είχε και μεγαλύτερο προβάδισμα αλλά έπεσε τελικά από τη πίεση της Barcelona και έχασε 2-1 με ανατροπή στο “Camp Nou”.

Η Sevilla από την άλλη προερχόταν από τρεις σερί νίκες που τις έδιναν το δικαίωμα να προσπεράσει τους Βάσκους και να έχουν το πάνω χέρι για τα προκριματικά του Champions League. Σε μια χρονιά που δεν είχαν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα για την υπέρβαση,σε αντίθεση με το Europa League που είναι με το ένα πόδι στον τελικό της διοργάνωσης ύστερα από το καθαρό προβάδισμα του πρώτου αγώνα με τη Valencia στο “Sanchez Pizjuan”(2-0).

Ο Ernesto Valverde παρέταξε την ομάδα του με το αγαπημένο του 4-2-3-1. Ο Iraizoz ήταν κάτω από τα δοκάρια,ο Iraola αριστερά,ο Balenziaga δεξιά,San Jose και Laporte τα δύο σέντερ μπακ,Itturaspe και Rico τα δύο αμυντικά χαφ,μπροστά τους ο Ander Herrera,δεξιά ο Muniain,αριστερά ο Susaeta και στην κορυφή της επίθεσης ο Aduriz. Ο Unai Emery κατέβασε την ομάδα του με διάταξη 4-4-2. Ο Beto ήταν τερματοφύλακας,ο Coke δεξιός οπισθοφύλακας,ο Moreno αριστερός,Pareja και Fazio οι δύο κεντρικοί αμυντικοί,μπροστά τους ως κεντρικοί μέσοι ο Iborra και ο Carrico,στην δεξιά πτέρυγα ήταν ο Figueiras,στην αριστερή ο Trochowski και οι δύο φουνταριστοί ο Bacca με τον Gameiro.

Με την έναρξη της αναμέτρησης η Bilbao είχε την ευτυχία να προηγηθεί στο τέταρτο λεπτό. Σε μια ανύποπτη φάση ο Susaeta εκτέλεσε το κόρνερ,η μπάλα πήρε μια περίεργη τροχιά και κατέληξε στα δίχτυα του Bastos. Πέρα από την ιδιοφυής σκέψη του μεσοεπιθετικού της Bilbao ευθύνεται φυσικά και ο Πορτογάλος τερματοφύλακας της Sevilla,ο οποίος πρώτον δεν προνόησε να βάλει παίκτη στο πρώτο δοκάρι και δεύτερον δεν έλεγξε σωστά τη πορεία της μπάλας. Παραδόξως εκτός από κάποιες μικροευκαιρίες δεν είχαμε τη μεγάλη φάση μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου,παρά μόνο νεύρα από πλευρας Sevilla κυρίως που κιτρινίστηκαν τέσσερις παίκτες της.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου είδαμε μια επανάληψη του πρώτου. Ο Iraola στο 53’ έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και ο ξεχασμένος Muniain με ένα ωραίο τελείωμα διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας βάζοντας “φωτιά” στο “San Mames”(2-0). Έπειτα μια προσπάθεια του Bacca στο 56’ δεν είχε αποτέλεσμα για τους Σεβιγιάνους και στο 60 ο Iraizoz μπλόκαρε χωρίς πρόβλημα την αδύναμη κεφαλιά του Carrico. Στη συνέχεια ο Emery έριξε στη μάχη τους Rakitic και Vitolo μπας και άλλαζε κάτι στον αγώνα. Ο Κροάτης με την είσοδο του στο παιχνίδι παραλίγο να βάλει ξανά στο κόλπο την ομάδα του,αλλά από πλεονεκτική θέση δεν υπολόγισε σωστά το σουτ που επιχείρησε και έφυγε άουτ.

Το ματς ουσιαστικά τελείωσε στο 73’. Αρχικά ο Filgueiras αποβλήθηκε για τους φιλοξενούμενους με δεύτερη κίτρινη κάρτα και στην επόμενη φάση πάλι ο Iraola από τα αριστερά έβγαλε μια μπαλιά “λουκούμι” στον Ander Herrera,ο οποίος με μια καρφωτή κεφαλιά δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Beto(3-0). Τουλάχιστον ο Gameiro στο 79’ έβαλε το γκολ της τιμής για την ομάδα του για να διαμορφώσει το 3-1,το οποίο έμελλε να ήταν και το τελικό αποτέλεσμα με τα επόμενα 15 λεπτά να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ο Valverde μετά το τέλος του αγώνα επικεντρώθηκε στη σημασία αυτής της νίκης και ευελπιστεί την ερχόμενη Παρασκευή να τελειώσει και μαθηματικά η υπόθεση Champions League. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού συγκεκριμένα είπε:”Είναι τεράστιας σημασίας αυτή η νίκη απέναντι στη Sevilla αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Τώρα έχουμε τρεις ευκαιρίες και μακάρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας την Παρασκευή. Πρέπει να πάρουμε άλλους τρεις βαθμούς για να βγούμε στο Champions League που είναι ένα όνειρο για όλους μας”.

Έπειτα ο Βάσκος τεχνικός παραδέχτηκε ότι το γκολ του Susaeta στα πρώτα λεπτά τους απελευθέρωσε και συνεχίζοντας τόνισε:”Μας έδωσε κάποια ελευθερία γιατί ήταν να αντιμετωπίσουμε μια ομάδα που δίνει έμφαση στην μεσοαμυντική της γραμμή. Στο 1-0 ούτε εμείς ούτε και η Sevilla δεν αλλάξαμε τη πρόθεση μας να παίξουμε. Είχαμε μια - δύο ευκαιρίες που έπεσαν στο κενό αλλά ελέγξαμε καλά το παιχνίδι. Επίσης πρέπει να συγχαρώ τη τέλεια δουλειά του Balenziaga και του Iraola στις πλευρές τους”.

Ο Unai Emery από την άλλη πλευρά στάθηκε στα λάθη της ομάδας που δεν πρέπει να κάνει τη Πέμπτη απέναντι στη Valencia για το Europa League. Ο 42άχρονος τεχνικός τόνισε χαρακτηριστικά:”Στο 1-0 το παιχνίδι ήταν ανοιχτό,αλλά στο 2-0 οι επιλογές μας ήταν στενές. Αναλαμβάνω τη λάθος ενέργεια του Filgueiras που αποβλήθηκε. Τη Πέμπτη έχουμε το πλεονέκτημα του 2-0 αλλά πρέπει να είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί στις ευκαιρίες μας γιατί θα είναι ένα πολύ δύσκολο βράδυ. Ότι λάθος κάναμε σήμερα δεν πρέπει να το κάνουμε στο “Mestalla””.

Η Athletic πλέον μόνο με αυτοκτονία θα χάσει την έξοδο της στα προκριματικά του Champions League. Ένα επίτευγμα το οποίο θα το καταφέρει μετά από τη σεζόν 1997-1998 και χρεώνεται φυσικά στον “αρχιτέκτονα” Ernesto Valverde,ο οποίος μόνο με Βάσκους και με ελάχιστα λεφτά για μεταγραφές ξεπέρασε - κατ’ εμέ - και το κατόρθωμα του Bielsa. Η Sevilla από την άλλη δεν είναι και στεναχωρημένη διότι από την αρχή της χρονιάς πρωταρχικός της στόχος ήταν η έξοδος στην Ευρώπη. Συν τις άλλοις έχει μπροστά της το Europa League και τον διαφαινόμενο τελικό του Τουρίνου,το οποίο είναι ήδη ένα μεγάλο κατόρθωμα και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο με πιθανή κατάκτησή του και μια ισχυρή απάντηση του Emery που επικρίθηκε έντονα στη παρουσία του στην Valencia.

Athletic Bilbao(4-2-3-1):Iraizoz,Iraola,San Jose,Laporte,Balenziaga,Itturaspe,Rico(Moran 90’),Susaeta,Muniain(De Marcos 83’),Ander Herrera,Aduriz(Toquero 88’).
Sevilla(4-4-2):Beto,Coke,Pareja,Fazio,Moreno,Iborra,Carrico(Vitolo 65’),Figueiras,Trochowski(Rakitic 65’),Bacca(Samperio 75’),Gameiro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: