Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Φωτιά σε ολλανδικό πάρκο


300 -350 στρέμματα γρασιδιού και ερείκης κάηκαν στην χθεσινή φωτιά που απείλησε να καταστρέψει το 527 στρεμμάτων πάρκο Hoge Veluwe National Park που βρίσκεται στον Δήμο Ede, 65 χιλιόμετρα ανατολικά του Άμστερνταμ στην Ολλανδία.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα και επεκτάθηκε γρήγορα στο πάρκο εξαιτίας τον σφοδρών ανέμων οι οποίοι έπνεαν στην περιοχή αλλα και της πυκνής βλάστησης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Eden, Cees van der Knaap «ήταν η χειρότερη φωτιά που έχει ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί».


Στην μάχη της κατάσβεσης χρησιμοποιήθηκαν 5 πυροσβεστικά οχήματα ένα εκ των οποίων καταστράφηκε απο την φωτιά, 25 πυροσβέστες ενώ βοήθησε και ο στρατός με ένα ελικόπτερο, ένα στρατιωτικό πυροσβεστικό όχημα τύπου Leopard και ένα τεθωρακισμένο όχημα του μηχανικού. Τελικά, τα μεσάνυχτα μεταξύ Κυριακής του Πάσχα και της Δευτέρας η φωτιά κατασβέστηκε και το πάρκο ξανα άνοιξε για το κοινό. Κατα την διάρκεια της πυρκαγιάς είχε κλείσει κοντινός αυτοκινητόδρομος και οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο πάρκο είχαν εντολή να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους , λόγω του πυκνού καπνού .


Να σημειωθεί πως το πάρκο φιλοξενεί το  Kroeller - Mueller Museum , το οποίο στεγάζει μια σημαντική συλλογή έργων των ιμπρεσιονιστών ζωγραφικής και γλυπτικής του 20ου αιώνα . Περίπου 2.000 επισκέπτες είχαν εντολή να εγκαταλείψουν το πάρκο μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι και το μουσείο ήταν κλειστό .


Όπως τόνισε ο κ. Knaap «τα έργα τέχνης δεν κινδύνευσαν αλλα για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο».




Δεν υπάρχουν σχόλια: