Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Premier League:“Κλείδωσε” Ευρώπη και ελπίζει ακόμα για Champions League η Everton (video)


Κυριακή του Πάσχα  και την ώρα που εμείς κατασπαράζαμαι αρνιά,κατσίκια,κοκορέτσια και ότι άλλο κρεατικό είδος,στην Αγγλία(όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη)έπαιζαν ποδόσφαιρο γιατί για αυτούς είναι γιορτή και όχι πόλεμος. Στο “Goodison Park” λοιπόν η Everton μετά την αναπάντεχη ήττα από τη Crystal Palace τη Τετάρτη το βράδυ έπεσε ξανά στην πέμπτη θέση και ήθελε να παραμείνει κοντά στην Arsenal και σε τροχιά Champions League.

Το πρόσωπο του αγώνα ήταν αναμφισβήτητα ο David Moyes. Ο επί 12 χρόνια σειρά προπονητής των “ζαχαρωτών”,επέστρεψε στο “σπίτι” του με τη Manchester United για να τους πληγώσει και να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες των “Κόκκινων Διαβόλων” για ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι κατά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο εκτός από τα πολλά χειροκροτήματα άκουσε και αρκετές αποδοκιμασίες από τους οπαδούς της Everton.

Ο Roberto Martinez που για ακόμα ένα παιχνίδι δεν είχε στη διάθεση του τον αρχηγό Phil Jagielka λόγω τραυματισμού κατέβασε την ομάδα του με 4-2-3-1. Ο Howard ήταν τερματοφύλακας,Stones και Distin οι δύο κεντρικοί αμυντικοί,ο Coleman δεξί μπακ,ο Baines αριστερό,Barry και McCarthy τα δύο αμυντικά χαφ,ο Barkley ήταν μπροστά τους,δεξιά ο Naismith,αριστερά ο Mirallas και στην κορυφή της επίθεσης ο Lukaku.

Στον αντίποδα η ενδεκάδα της Manchester United είχε δύο εκπλήξεις με τον Buttner να προτιμάται στο αριστερό άκρο της άμυνας από τον Evra,ενώ ο Nani μετά από πολύ καιρό επέστρεψε στο αρχικό σχήμα και να πηγαίνει στα δεξιά της επίθεσης. Κατά τ’ άλλα ο De Gea ήταν κάτω από τα δοκάρια,ο Rafael δεξιά,Smalling και Evans οι δύο στόπερ,Carrick και Fletcher οι δύο κεντρικοί μέσοι,αριστερά ο Kagawa και πίσω από τον Rooney - ένας ακόμα πρώην “Evertonian” - ο Juan Mata στο 4-2-3-1 του Σκοτσέζου τεχνικού.

Το ματς ξεκίνησε δυνατά αλλά χωρίς τη μεγάλη φάση στα πρώτα λεπτά. Στο 21’ ήρθε η πρώτη με τον Lukaku να στρώνει πολύ ωραία με το κεφάλι στον Naismith αλλά ο Σκοτσέζος από ιδανική θέση έστειλε τη μπάλα στις κερκίδες. Επτά λεπτά αργότερα οι “Tofees” άνοιξαν το σκορ. Μετά το σουτ του Lukaku από τα δεξιά,ο Jones μιμούμενος βολεϊμπολίστα έκανε ένα υπέροχο μπλοκ δίνοντας την δυνατότητα στον σπεσιαλίστα στα πέναλτι Leighton Baines να κάνει το 1-0.

Έπειτα η Manchester United κυκλοφορούσε άσκοπα τη μπάλα γύρω από τη μικρή περιοχή της Everton,και η δεύτερη χτυπούσε με αντεπιθέσεις για να πάρει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα. Σε μια από αυτές το πραγματοποίησε με τον Coleman να περνά πολύ ωραία τη πάσα στον Mirallas και ο Βέλγος σταρ δεν είχε πρόβλημα να σκοράρει απέναντι στον De Gea στο 43’(2-0).

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους αλλαγή έκανε όχι η United αλλά η Everton,αναγκαστική βέβαια μπαίνοντας ο Alcaraz στη θέση του Distin που αντιμετώπισε ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. Στο 47’ ο Kagawa δοκίμασε το σουτ - το πρώτο της United - όμως ο Howard μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια. Στο 61’ ο Mirallas έβγαλε μια εξαιρετική κάθετη στον Lukaku με τον Βέλγο επιθετικό να νικιέται ωστόσο από τον De Gea. Στη συνέχεια ο Moyes προσπάθησε να ανακατέψει τη τράπουλα αλλάζοντας το σύστημά του σε 4-3-1-2,βάζοντας τον Valencia στα δεξιά της άμυνας και τον Hernandez δίπλα στον Rooney.

Οι αλλαγές του Moyes όμως δεν άλλαξαν ιδιαίτερα την εικόνα του αγώνα. Αντίθετα η Εverton ήταν αυτή που συνέχισε να χάνει φάσεις. Στο 76’ πάλι ο Mirallas έκανε τη σέντρα από τα αριστερά αλλά ο Naismith δεν κατάφερε να τελειώσει όπως θα ήθελε τη φάση στέλνοντας τη μπάλα άουτ. Στο 79’ ξανά με τον Naismith απείλησε την εστία του De Gea,όμως το σουτ του το έστειλε σε κόρνερ με μια δύσκολη και ωραία απόκρουση ο Ισπανός τερματοφύλακας. Στη τελευταία αξιόλογη ευκαιρία του αγώνα - και μοναδική για τη φιλοξενούμενη - ο Howard “ζήλεψε” τον De Gea και με μια επίσης δύσκολη επέμβαση έβγαλε σε κόρνερ το σουτ του - ολομόναχου στη μικρή περιοχή - Rooney.

Ο Roberto Martinez στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ικανοποιημένος όσον αφορά την συγκέντρωση και την προσοχή της ομάδας του ενώ συνέχισε λέγοντας:”Ξέραμε ότι θα αντιμετωπίζαμε μια ομάδα η οποία μακριά από το γήπεδο της έχει ένα καταπληκτικό ρεκόρ. Εμείς ελέγχαμε τα κομμάτια του παιχνιδιού που θέλαμε να κάνουμε. Μερικές φορές θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε διαφορετικά πράγματα που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε στον αγωνιστικό χώρο και είμαστε ικανοί για να το κάνουμε. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να κρατήσουμε ανέπαφη την εστία μας και να προηγηθούμε με δύο γκολ διαφορά και το καταφέραμε μια χαρά. Νομίζω ότι ο σημερινός τρόπος παιχνιδιού μας ταίριαζε. Όταν πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με το τρόπο παιχνιδιού μας στις αντεπιθέσεις μπορούμε να το πράξουμε.”

Τέλος για τη μάχη του Champions League τόνισε:”Είμαστε πολύ σαφείς με το τι θέλουμε να κάνουμε. Νομίζω ότι η ομάδα από τη πλευρά της συγκέντρωσης είναι έτοιμη και αυτό είναι ευχάριστο. Το να παίρνεις 24 από τους 27 βαθμούς είναι ένα εξαιρετικά σταθερό επίπεδο και αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε και στα επόμενα τρία ματς. Είναι συναρπαστικό το συναίσθημα. Έχουμε το τελευταίο παιχνίδι στην έδρα μας απέναντι στην Manchester City και δύο πολύ δύσκολους αγώνες μακριά από το γήπεδο μας και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε όσο πιο πολλούς βαθμούς μπορούμε.”

Ο παίκτης του αγώνα Seamus Coleman σχολίασε:”Είχαμε μια απογοήτευση μεσοβδόμαδα απέναντι στην Palace και σήμερα πιθανώς να ήταν ένα Must-win παιχνίδι. Γνωρίζαμε ότι θα ήταν δύσκολο αλλά ο προπονητής μας έκανε να το ξεχάσουμε πολύ γρήγορα και να κοιτάξουμε αυτό το παιχνίδι. Ευτυχώς πήραμε τους τρεις βαθμούς. Ήταν πολύ σημαντικοί για μας. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε και να τελειώσουμε τη σεζόν όσο πιο έντονα μπορούμε ελπίζοντας να κατακτήσουμε τη τέταρτη θέση.

Από την πλευρά των ηττημένων ο David Moyes στάθηκε στην καλή κυκλοφορία της ομάδας του και στα “ανόητα” γκολ που δέχτηκε όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο 50άχρονος τεχνικός. Συγκεκριμένα είπε:” Προσφέραμε δύο ανόητα γκολ. Κυκλοφορούσαμε πολύ καλά τη μπάλα και είχαμε τον μεγαλύτερο έλεγχο του παιχνιδιού. Αυτό που δεν μπορούσαμε να κάνουμε ήταν ευκαιρίες. Νομίζω ότι παίξαμε πολύ καλά στο πρώτο ημίχρονο. Δεν είχαμε απλά το καλό τελείωμα,τη καλή τελική πάσα.” Όταν ρωτήθηκε αν είναι ένα μεγάλο πλήγμα που δεν θα αγωνίζεται η ομάδα του στο επόμενο Champions League δήλωσε:” Ασφαλώς και είναι γιατί είναι μέρος του συλλόγου μας να παίζουμε σε αυτόν τον θεσμό. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επανέλθουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε”.

Η Everton άφησε πίσω της το ανάποδο αποτέλεσμα της Τετάρτης και με αυτή τη νίκη διατηρεί τις ελπίδες της για τη τέταρτη θέση,ενώ κλείδωσε μια θέση στην Ευρώπη για την ερχόμενη περίοδο. Πλέον οι “εφοπλιστές” για να κάνουν την υπέρβαση πρέπει να πάρουν και τα τρία παιχνίδια που της απομένουν και να στραβοπατήσει η Arsenal σε ένα από τα αντίστοιχα δικά της. Βέβαια στη πράξη μόνο εύκολο δεν είναι,καθώς υποδέχεται τη Manchester City τη προτελευταία αγωνιστική και τη τελευταία πάει στο “KC Stadium” για να αντιμετωπίσει τη Hull,η οποία ίσως να ψάχνει κάποιους βαθμούς για να σωθεί και μαθηματικά. Το επόμενο Σάββατο θα ταξιδέψει στο Southampton για να παίξει με την ομώνυμη ομάδα,η οποία ναι μεν είναι αδιάφορη αλλά όχι εύκολη λεία.

Η Manchester United προερχόταν από δύο συνεχόμενες “τεσσάρες” απέναντι σε Aston Villa και Newcastle και το κλίμα έδειχνε να ψιλοφτιαχνόταν,όμως αυτή η ήττα συνάμα με τη κακή της εικόνα σε ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι έβγαλε ξανά τα σύννεφα πάνω από το “Old Trafford”. Μετά το Champions League και η Ευρώπη απομακρύνεται όλο και περισσότερο,καθώς αν θέλει(;) να βγει πρέπει να κάνει ένα ντεμαράζ νικών τις τελευταίες αγωνιστικές και παράλληλα να χάσει βαθμούς η Tottenham. Όχι ότι θα έρθει και η καταστροφή σε μη έξοδός στο Europa League. Μάλλον για τον Moyes είναι επιτακτική ανάγκη αυτός ο στόχος και αυτό διότι μόνο στον Ferguson μπορεί να στηρίζεται για ακόμα μια χρονιά γιατί τα περισσότερα μέλη της διοίκησης των “Red Devils” επιθυμούν να φύγει.

Περιμένει και στην πράξη το δρεπάνι τον Moyes...


Everton(4-2-3-1):Howard,Coleman,Distin(Alcaraz 46’),Stones,Baines,McCarthy,Barry,Barkley(Osman 70’),Mirallas(McGeady 90+4’),Naismith,Lukaku.
Manchester United(4-2-3-1):De Gea,Smalling,Jones,Evans(Chicharito 61’),Buttner,Carrick,Fletcher,Mata,Nani(Valencia 61’),Kagawa(Welbeck 75’),Rooney


Δεν υπάρχουν σχόλια: