Σάββατο 12 Απριλίου 2014

«Ουκρανικές σκηνές» στο Ισραήλ με φόντο την στρατιωτική θητεία των υπερορθοδόξων Εβραίων


Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των υπερορθόδοξων Εβραίων εναντίων της ισραηλινής κυβέρνησης οι οποίες ξεκίνησαν απο τις αρχές Μαρτίου του 2014 και με τις οποίες αντιδρούν σε νομοσχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης με το οποίο καταργείται η απαλλαγή που είχαν τα μέλη της κοινότητας των υπερορθόδοξων Εβραίων απο τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή οποιεσδήποτε κοινωνικές υπηρεσίες προς το κράτος.


500.000 περίπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά της κοινότητας των υπερορθοδόξων Εβραίων, με πανό γραμμένα στα αγγλικά και στα εβραϊκά - αραμαικά και φωνάζοντας συνθήματα όπως: « ο στρατιωτικός νόμος δεν θα επιβληθεί σε εμάς» και «οι Εβραίοι δεν μπορούν να υπηρετούν χωρίς την Τορά»  έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Ιερουσαλήμ και του Τελ - Αβιβ εδώ και σχεδόν δύο μήνες διαδηλώσεων.


Το εν λόγο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, παρά το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης, πέρασε και θα τεθεί σε πλήρη ισχύει απο το 2017. Το νομοσχέδιο αναφέρει, πως όλοι οι άρρενες πολίτες του Ισραήλ αλλα και τις εβραϊκής διασποράς, ηλικίας 18 με 22 χρονών συμπεριλαμβανομένων και αυτών της κοινότητας των υπερορθοδόξων, υποχρεούνται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό ή σε κοινωνικές υπηρεσίες του υπουργείου εσωτερικών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν κατηγορίες περι λιποταξίας και πιθανή φυλάκιση.


Οι κοινότητες των υπερορθοδόξων αντιδρούν στον συγκεκριμένο νόμο λέγοντας πως εντάσεται σε ένα σχέδιο αντιθρυσκευτικών νόμων που θέλει να προωθήσει η ισραηλινή κυβέρνηση με απώτερο σκοπό της να γίνει η ισραηλινή κοινωνία ένα «κοσμικό χωνευτήρι» . Επιπλέον τονίζουν πως τα θρησκευτικά τους πιστεύω στο σύνολό τους δεν τους επιτρέπουν να υπηρετήσουν υπο τα όπλα καθώς έτσι γίνονται κοσμικοί.


Απο την μεριά τους εκπρόσωποι της κυβέρνησεις τονίζουν πως αυτός ο νόμος είναι μια ιστορική ευκαιρία η οποία οδηγεί στην πλήρη ισότητα των Εβραίων απέναντι στους νόμους του Ισραήλ. Επίσης θεωρούν πως πρέπει η κοινότητα των υπερορθοδόξων θα πρέπει να λάβουν θέση απέναντι στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και ο εβραισμός της διασποράς.


Χαρακτηριστική της άποψης της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στο θέμα είναι η δήλωση του υπουργού διασποράς Naftali Bennett:


Να τονιστεί πως η απαλλαγεί των υπερορθοδόξων Εβραίων απο στρατιωτικές υποχρεώσεις ισχύει απο το 1948. Η κοινότητα των υπερορθοδόξων Εβραίων αριθμοί 8 εκατ. μέλη και αποτελεί το 8% του ισραηλινού πληθυσμού. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: