Τρίτη 22 Απριλίου 2014

«Ποιος κυβερνά την Βρετανία;»


Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί σε μια απο τις αμφιλεγόμενες προεκλογικές αφίσες του υπερσυντηριτικού, αντιευρωπαικού κόμματος της Βρετανίας, Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKip)  του Νigel Farage. Οι συγκεκριμένες αφίσες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Βρετανία καθώς τις θεωρούν ξενοφοβικές και πως φλερτάρουν με την πολιτική τακτική του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP),  το οποίο κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με σύνθημα «Βρετανικές δουλειές για Βρετανούς εργάτες».


«Η εκστρατεία αυτή του UKIP είναι μία ρατσιστική, ξενοφοβική εκστρατεία σχεδιασμένη για να συγκεντρώσει ψήφους εντείνοντας την έχθρα κατά των ξένων που ζουν, εργάζονται και συνεισφέρουν σε αυτή τη χώρα», υποστήριξε ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Μάικ Γκέιπς. Ενώ, η ανώτατη αρχή της Καθολικής Εκκλησίας στη Βρετανία κάλεσε τους πολιτικούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν «κινδυνολογικό» λεξιλόγιο όταν αναφέρονται στους μετανάστες. Μάλιστα,  καρδινάλιος Βίνσεντ Νίκολς, επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στην Αγγλία και την Ουαλία, επέκρινε την «κινδυνολογική» ρητορική για τους μετανάστες και δήλωσε στην Daily Telegraph ότι «η πλειονότητα (των μεταναστών) συνεισφέρει στην ευημερία μας».

Συγκεκριμένα, οι γιγαντοαφίσες «επιτίθενται» στην μετανάστευση που προέρχεται απο ευρωπαίους μετανάστες αλλα και στην γενικότερη οικονομική πολιτική της Ε.Ε. Αναλυτικά, μία από αυτές δείχνει έναν «ντόπιο» εργάτη να κάθεται στο πεζοδρόμιο και να ζητιανεύει. Η λεζάντα γράφει: «Η πολιτική της ΕΕ στην πράξη ( σσ: και στην εργασία ). Οι βρετανοί εργάτες έχουν χτυπηθεί άγρια από την άνευ ορίων φτηνή εργασία. Ας πάρουμε ξανά τον έλεγχο της χώρας μας. Ψηφίστε Ukip στις 22 Μαΐου».


Σε μια άλλη, ένα δάχτυλο δείχνει τον καθένα που κοιτάει την αφίσα, συνοδευόμενο από τη λεζάντα: "26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ψάχνουν δουλειά. Και ποιανού τη δουλειά ψάχνουν;".

Η συγκεκριμένη εκστρατεία κόστισε 1,5 εκατομμύριο στερλίνες και χρηματοδοτήθηκε από τον υποστηρικτή του κόμματος Πολ Σάικς και είναι η μεγαλύτερη διαφημιστική εκστρατεία του κόμματος μέχρι σήμερα.

Απο την μεριά του ο ηγέτης του UKip, Nigel Farage απαντώντας στις αντιδράσεις λέει πως: «Αυτές οι αφίσες είναι η σκληρή αντανάκλαση της πραγματικότητας όπως τη βιώνουν εκατομμύρια Βρετανοί, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν».



Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως πρόσφατα, ο κ. Farage αρνήθηκε την πρόταση της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές ξεκαθαρίζοντας ότι το «Κόμμα Ανεξαρτησίας (Ukip) δεν θα συμμετάσχει στο πανευρωπαϊκό ακροδεξιό κίνημα με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και τον Γκέερτ Βίλντερς του κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία καθώς έχει διαφορετικούς στόχους. Tο κόμμα  "Ukip" δεν είναι δεξιό κόμμα αλλά ελευθεριακό που πιστεύει στην περιορισμένη κυβέρνηση, τη χαμηλή φορολογία, την προσωπική ελευθερία και την υπευθυνότητα υπό μία δημοκρατική εθνική κυβέρνηση και όχι υπό τη κυριαρχία των Βρυξελλών. Το Ukip δεν θα αναμειχθεί στην πρωτοβουλία της Λεπέν και του Βιλντερς». 

Μέχρι στιγμής, δημοσκοπικά τουλάχιστον συγκεντρώνουν 12% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, και βρίσκονται μπροστά από τους  Φιλελεύθερους Δημοκράτες της συγκυβέρνησης (9%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: