Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Οι δρόμοι του Tron στην Ολλανδία!


Επηρεασμένοι απο την ταινία Tron, το σχεδιαστικό γραφείο Studio Roosegaarde του Ολλανδού σχεδιαστή Daan Roosegaarde και η εταιρία μηχανικής Heijmans θα αντικαταστήσουν τα φώτα σε 500 μέτρα του αυτοκινητόδρομου N329, στην νότια Ολλανδία με φωσφόριζες οδικές σημάνσεις.

Οι διαχωριστικές λωρίδες του δρόμου είναι στρωμένες με ένα ειδικό φωτο-απορροφητικό υλικό, που φωσφορίζει έντονα τη νύχτα, επί οκτώ συνεχόμενες ώρες, αντικαθιστώντας τα φώτα του αυτοκινητοδρόμου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φως "φορτίζει" το υλικό, προετοιμάζοντάς το για το επόμενο βράδυ. 



Η συγκεκριμένη μέθοδος λειτουργεί με με τη μέθοδο της φωταύγειας. Το πρωί οι λωρίδες απορροφούν το φως της ημέρας προκειμένου να αρχίσουν να εκπέμπουν φως κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Αν το πείραμα, το οποίο στηρίζεται απο την ολλανδική κυβέρνηση, κριθεί επιτυχημένο, τότε ανοίγει ο δρόμος για ένα πρόγραμμα που θα γλυτώσει εκατομμύρια ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες, κλείνοντας παράλληλα το… μάτι στο περιβάλλον και στην εξοικονόμηση ενέργειας.


«Θα μπορούσε να είναι μια φθηνή και ασφαλή αντικατάσταση των ηλεκτρικών φώτων. Η λάμψη που απορροφάται από το φως της ημέρας θα μπορούσε να ακτινοβολήσει σταθερά για μέχρι και οκτώ ώρες»,

 τόνισε ο Roosegaarde, εμπνευστής της ιδέας που θέλει μια ντίσκο να τροφοδοτείται με ενέργεια από τις χορευτικές κινήσεις των πελατών της!




Ωστόσο, παρά το εκπληκτικό όραμα του Roosegaard, η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει να αντιμετωπίσει ακόμη ορισμένους τεχνικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, η λάμψη της τριπλής γραμμής διαρκεί μόνο για οκτώ ώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια: