Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Η συμμετοχή των Βρετανών εφέδρων αλεξιπτωτιστών στην διεθνή άσκηση Joint Warrior



50 έφεδροι αλεξιπτωτιστές - νοσοκόμοι πήραν μέρος, μαζί με του μόνιμους άνδρες της 16ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, στην διεθνή άσκηση Joint Warrior, στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Δυτικής Ευρώπη.

Αποστολή της 16ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, στην άσκηση, ήταν η κατάληψη του αεροδρομίου του Kinloss της Σκωτίας. Ο Βρετανοί αλεξιπτωτιστές μεταφέρθηκαν με την βοήθεια ελικοπτέρων τύπων Chinook, Merlin and Puma, προστατευμένα απο ελικόπτερα Apache, με στόχο την εκτέλεση επιθετικής κίνησης για την κατάληψη του αεροδρομίου.



Μετά την κατάληψη, με την βοήθεια αεροσκαφών τύπου C-130 Hercules, η υπόλοιπη Ταξιαρχία αποβιβάστηκε στο αεροδρόμια μαζί με τον βαρύ της οπλισμό.

«Το να είναι κάποιος αλεξιπτωτιστής και νοσοκόμος είναι δυο πράγματα που απέχουν παρασάγγας. Αλλα ήθελα να ενταχθώ στους αλεξιπτωτιστές, για να φτάσω τον εαυτό μου στα όριά του, σε ένα απο τα πιο απαιτητικά Σώματα του κόσμου. Αυτή ήταν η πρώτη μου μεγάλης κλίμακας άσκηση που έκανα σαν έφεδρος αλεξιπτωτιστής μαζί με μόνιμα στελέχη. 


Στην 4η Μοίρα αλεξιπτωτιστών κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο εκπαιδευόμαστε σε ασκήσεις επιπέδου διμοιρίας. Πάντως την απόλαυσα. Σε κατακλύζει μια τεράστια δόση αδρεναλίνης, όταν κατεβαίνεις απο το  C-130, που μια τετράωρη άσκηση - επίθεση σου φαίνεται ότι διήρκεσε 5 λεπτά!» τονίζει ο 27χρονος έφεδρος αλεξιπτωτιστής James Dytham αναφερόμενος για τις εμπειρίες του απο την άσκηση.


Ενώ ο 37χρονος έφεδρος ταγματάρχης - αλεξιπτωτιστής Yuk Mo Kan, αναισθησιολόγος στο Southend University Hospital, ήταν κατα την διάρκεια της άσκησης υπεύθυνος νοσοκομείου εκστρατείας ανφέρει την δίκη του εμπειρία απο την άσκηση: «Μπήκα στους εφέδρους για να δοκιμάσω τον εαυτό μου αλλα και τις ιατρικές μου -κλινικές μου ικανότητες σε ένα απαιτητικό και δύσκολο περιβάλλον. Αυτή είναι και για μένα η πρώτη μου άσκηση μεγάλης κλίμακας μαζί με τους μόνιμους. Είμαι 4 χρόνια έφεδρος και μπορώ να πω πως οι έφεδροι έχουν βελτιωθεί σημαντικά τόσο που έχουν γίνει ισάξιοι των μονίμων στελεχών».

Αυτή την βελτίωση τόνισε και ο αντισυνταγματάρχης - υπεύθυνος των εφέδρων κατα την διάρκεια της άσκησης Dave Macauley ο οποίος τόνισε πως: «το επίπεδο των εφέδρων αλεξιπτωτιστών είναι ισάξια με αυτά των μονίμων στελεχών της Ταξιαρχίας. Στην συγκεκριμένη άσκηση οι έφεδροι απέδειξαν ότι είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν μαζί με τους μόνιμους όποτε και όπου απαιτηθεί»

Δεν υπάρχουν σχόλια: