Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Βρετανική αντεπίθεση ενάντια στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα



Στην αντεπίθεση θα προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση ενάντια στην προοπτική ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας για την οποία οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου. Με στόχο να κερδίσει ψηφοφόρους οι οποίοι θα ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας, αυτή την εβδομάδα θα μεταβεί στο Εδιμβούργο ο Γενικός Γραμματέας του βρετανικού υπουργείου οικονομικών και Σκωτσέζος στην καταγωγή, Ντάνι Αλεξάντερ, ο οποίος θα προσπαθήσει να αποδομήσει με στοιχεία την άποψη των υποστηρικτών της απόσχισης, ότι η ανεξαρτησία συμφέρει οικονομικά τη Σκωτία και τους κατοίκους της.

Τα βασικά του επιχειρήματα, τα οποία θα εκθέσει κατα την διάρκεια της περιοδείας του, είναι τα εξής:

- Τα μελλοντικά έσοδα της Σκωτίας από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας δεν θα είναι τόσο μεγάλα, όσο εκτιμά η τοπική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει την ανεξαρτησία

-   Η Σκωτία έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα (γήρανση πληθυσμού), που αποδυναμώνει τις οικονομικές προοπτικές της και ναρκοθετεί το ασφαλιστικό σύστημα. Την περασμένη εβδομάδα ο πρώην  πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησε ότι οι συντάξεις είναι «ωρολογιακή βόμβα με το κόστος των κοινωνικών παροχών να ανέρχεται στις 1 δισ. λίρες».

Επίσης το Λονδίνο κατηγορεί το εθνικιστή πρωθυπουργό της Σκωτίας πως παραλείπει να παράσχει αναλυτικά στοιχεία για  τα έσοδα από το πετρέλαιο και δεν εξηγεί το οικονομικό πρόβλημα με τις συντάξεις.


Απο την μεριά τους οι Σκωτσέζοι εθνικιστές τονίζουν πως  επιζητούν την ανεξαρτησία, η οποία θα δώσει στη Σκωτία την ελευθερία να δημιουργήσει μια δικαιότερη και πιο ευημερούσα χώρα και κατηγορούν το Λονδίνο και τους υποστηρικτές του εντός της Σκωτίας, για εκστρατεία τρόμου σχετικά με το κοινό νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δημόσιων οικονομικών, με στόχο να φοβίσουν τα 5,3 εκατομμύρια Σκωτσέζων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας να αυξάνεται, με τους εθνικιστές να κερδίζουν έδαφος, αλλά να βρίσκονται ακόμα πίσω από τον σημαντικό αριθμό των Σκωτσέζων που εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: