Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Royal Dutch Shell, BP και οι άλλες «αδελφές» εταιρίες σε κατάσταση «business as usual» στην Ρωσία παρά την ουκρανική κρίση και τις κυρώσεις


Ο νέος CEO της Royal Dutch Shell, Ben Van Beurden συνάντησε το πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βραδιμήρ Πούτιν την Μεγάλη Παρασκευή, στο ιδιωτικό σπίτι του τελευταίου λίγο έξω απο την Μόσχα.

Κατα την διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Van Beurden επανεβεβαίωσε την δέσμευση της εταιρείας να συνεχιστεί η υπάρχουσα συνεργασία της αγγλο - ολλανδικής πολυεθνικής πετρελαιοειδών με την Gasprom στον τομέα της ανάπτυξης του φυσικού αερίου και επίσης τόνισε, πως η συγκεκριμένη συνεργασία της εταιρείας αλλα και οι υπόλοιπες δραστηριότητες και επενδύσεις της στην Ρωσία, δεν θα επηρεαστούν απο τις διεθνής εξελίξεις αλλα και απο την ουκρανική κρίση.

«Οι συνεργασίες μας και οι δραστηριότητές μας στην Ρωσία χρειάζονται μεγάλη υποστήριξη για να πετύχουν. Μάλιστα, ένας απο τους σκοπούς αυτής μου της επίσκεψεις είναι να πετύχω αυτή την υποστήριξη. Τώρα είναι η ώρα να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας. Θα χρειαστούμε μεγάλη στήριξη για να τις πετύχουμε» τόνισε ο κ. Van Beurden μετά το πέρας της συνάντησης.

Απο την μεριά του ο κ. Πούτιν ανέφερε πως νοιώθει ικανοποιημένος που η Shell θα συνεχίσει τις δρταστηριότητές της στην Ρωσία.

Αξίζει να αναφερθεί πως στις 11 Απριλίου ο CEO της BP, Bob Dudley αναφερόμενος για την πολιτική της εταιρίας στην ρωσική αγορά, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας,  δήλωσε πως η BP «πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης και πως το όλο ζήτημα είναι business as usual μεταξύ της εταιρείας και της Ρωσίας».


Επίσης, ο κ.  Dudley τόνισε πως ακόμα και αν οι πολιτικοί ηγέτες της Δύσης προχωρήσουν σε αυστηρότερες κυρώσεις προς την Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας η εταιρεία θα συνεχίσει την επιχειρηματικής της δράση στην Ρωσία.

«Αυτή μας η δράση πρέπει να συνεχιστεί και νομίζω πως έτσι διαδραματίζουμε έναν σημαντικό ρόλο ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.  Εμείς θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες λαμβάνοντας υπόψη ότι η αμοιβαία εξάρτηση μεταξύ της Ρωσίας, ως προμηθευτή ενέργειας και της Ευρώπης, ως καταναλωτή ενέργειας είναι μια σημαντική πηγή ασφάλειας και δέσμευσης για τις δύο πλευρές» τόνισε ο κ. Dudley.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της BP, Carl- Henric Svanberg σημείωσε πως «οι δραστηριότητές μας στην Ρωσία είναι πολύ έντονες για να σταματήσουμε».

Εκτός αυτών των εταιριών, στην Ρωσία δραστηριοποιούνται η ιταλική ENI, η νορβηγική Statoil η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total, συνεργαζόμενες με τις αντίστοιχες ρωσικές με απώτερο στόχο την μεγάλη αγορά πετρελαίων του ρωσικού Αρκτικού κύκλου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: