Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Βρετανία: μειονοτικά δικαιώματα στους Κέλτες της Κορνουάλης


Τα ίδια μειονοτικά δικαιώματα ως ξεχωριστή εθνοτική ομάδα στα πλαίσια της ευρωπαικής οδηγίας για την ισότητα των εθνοτικών μειονοτήτων , όπως έχουν οι Ουαλοί, οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί, θα έχουν απο εδώ και πέρα και οι Κέλτες της Κορνουάλης, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών της Αγγλίας, Danny Alexander.

Ο κ. Alexander ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Κορνουάλης, Bodmin, ανέφερε πως: «Οι πολίτες της Κορνουάλης, έχουν μια περήφανη ιστορία, παράδοση, γλώσσα και ταυτότητα. Χαίρομαι που η κυβέρνηση θα δώσει και σε αυτούς τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι άλλες μειονότητες στην Βρετανία».

Απο την μεριά του ο υπουργός των κοινοτήτων Stephen Williams τόνισε πως «οι Κέλτες της Κορνουάλης θα μπορούν να κυματίζουν με μεγάλη περηφάνια την σημαία του Αγίου Piran»

Απο την μεριά του ο ηγέτης του κόμματος ανεξαρτησίας της Κορνουάλης, Dick Cole, δήλωσε πως «είναι μια περήφανη μέρα για την Κορνουάλη. Πολλοί άνθρωποι δουλέψαν για να ξημερώσει αυτή η μέρα. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά πράγματα μέχρι την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κελτών στην γλώσσα, την ιδιοπροσωπία, την ιστορία και τον πολιτισμό αλλα αυτή η εξέλιξη είναι ένα σημαντικό βήμα για να γίνει αυτό πραγματικότητα».

Να σημειωθεί πως ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Nick Clegg, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επενδύσει £120,000 για την ανάπτυξη της κορνουαλικής γλώσσας.

Να σημειωθεί εδώ πως απο την Κορνουάλη είναι και ο σημερινός πρωθυπουργός της Αγγλίας, David Cameron και επίσης, το 2010, εκεί γεννήθηκε και η μικρή του κόρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: