Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Σίμος Δανιηλίδης: «Απαιτούνται 250 εκατ. ευρώ για δωρεάν παιδικούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ»


«Χρειάζονται τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθεί το 100% των αιτήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση δεκάδες χιλιάδες παιδιά και άτομα με αναπηρία θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ (κέντρα δημιουργικής απασχόλησης) και ΚΔΑΠμεΑ (κέντρα δημιουργικής απασχόληση παιδιών με ειδικές ανάγκες), και 6 με 7.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους».

Την ανησυχία του αυτή επανέλαβε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σε χθεσινή σύσκεψη εκπροσώπων της Ένωσης, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κώστα Ασκούνη, με συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη και αποκλειστικό θέμα το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Όπως τόνισε, «η παρατεταμένη οικονομική κρίση και ο υπερδιπλασιασμός των ανέργων, ο αριθμός των οποίων έχει “εκτοξευθεί” σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο, έχει οδηγήσει τους πολίτες στην αγωνιώδη αναζήτηση για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους για τη σχολική χρονιά 2014-2015.

«Από το ΕΣΠΑ 2 έχουν εξασφαλιστεί μόλις 122 εκατομμύρια ευρώ (“εμπροσθοβαρής δαπάνη”) που καλύπτουν τις ανάγκες ένταξης περίπου 55.000 παιδιών και ατόμων με αναπηρία, ενώ απαιτούνται συνολικά τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ, αφού με μαθηματική ακρίβεια περιμένω να γίνουν πάνω από 100.000 αιτήσεις από γονείς που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας εξαιτίας των συνεπειών της συνεχιζόμενης κρίσης, δεδομένου ότι και τα εκκαθαριστικά που θα κατατεθούν θα αφορούν αυτή τη φορά τα εισοδήματα του Οικονομικού Έτους 2013», επισημαίνει.


Αναφερόμενος ειδικά στη λειτουργία των ΚΔΑΠ καθιστά σαφές ότι είναι εξαιρετικά απαραίτητη, αφού αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν 20.000 παιδιά από 5 έως 12 ετών, έχοντας ήδη τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενήσει συνολικά δεκάδες χιλιάδες παιδιά, εξασφαλίζοντας σε αυτά εκπαιδευτική και σχολική υποστήριξη, ψυχολογική και κοινωνική παρακολούθηση, πρόσβαση σε πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα, διευκόλυνση στην κοινωνικοποίησή τους.

«Είναι ασύλληπτα μεγάλη βοήθεια για τους γονείς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ανήκοντας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ρομά, μετανάστες, πρόσφυγες, οικογένειες με σοβαρά προβλήματα χρήσης ουσιών, κ.ά.). Παράλληλα, αποδείχθηκε ότι είναι ένα ουσιαστικό μέσο αποφυγής της διακοπής του σχολείου από παιδιά εξαιτίας αδυναμιών της οικογένειας τους, ή για να εντοπίζονται και να εξετάζονται ακόμη και περιπτώσεις ποικίλων μορφών κακοποίησης παιδιών», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, «λύση υπάρχει». «Όσο η κυβερνητική πλευρά δεσμεύεται ότι “θα προσπαθήσει”, εμείς ως Αυτοδιοίκηση έχουμε για ακόμη μια φορά έτοιμες και κατατεθειμένες προτάσεις, οι οποίες είναι εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες», τονίζει, και προσθέτει: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα και να αποδεχθεί την πρότασή μας. Αποδεδειγμένα χρειαζόμαστε 250 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να εξευρεθούν από τα λιμνάζοντα και αναπορρόφητα των τομεακών προγραμμάτων και συγκεκριμένα:

 α) της Ψηφιακής Σύγκλισης, β) της Δια Βίου Μάθησης και γ) της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάνοντας χρήση της ρήτρας ευελιξίας από το ΕΣΠΑ και να μεταφερθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ώστε να καλυφθεί το 100% της ζήτησης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μειωμένης χρηματοδότησης, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά».


Επίσης, ο κ. Δανιηλίδης, εκφράζει φόβους για τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει ήδη σημειωθεί στην προκήρυξη της πρώτης φάσης του προγράμματος.

Επιπλέον, και στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, επανέλαβε την πρότασή του να κληθούν οι νέες διοικήσεις των δήμων, όπως προέκυψαν από τις πρόσφατες εκλογές, να προτείνουν και να εντάξουν κι αυτές στο πρόγραμμα τις δομές που χρειάζονται στις περιοχές τους, οπότε και να εξασφαλιστούν επιπλέον χρήματα για την κάλυψη και αυτών των αναγκών.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, συναντήθηκε αμέσως μετά με το νέο υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, στον οποίο σαφώς και έθεσε το εκκρεμές ζήτημα του προγράμματος της «Εναρμόνισης». Τόνισε, μάλιστα, ότι και το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των 4.640 δωρεάν κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία είναι ουσιαστικά ο μόνος φορέας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Ευελπιστώντας, επίσης, στη γνώση και τη δραστηριότητα του κ.Ντινόπουλου ως πρώην δημάρχου, εξέφρασε την ελπίδα του να στηρίξει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα δίκαια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης.

Ο Σ.Δανιηλίδης ενημέρωσε τον υπουργό Εσωτερικών για το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος των πολιτών και φορέων της Θεσσαλονίκης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ζητώντας τη βοήθειά του για την προώθηση του θέματος στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, καθώς και του αιτήματος για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τα τοπικά δημοψηφίσματα.

Επίσης, παρέδωσε στον υπουργό αναλυτικούς φακέλους με τις ομόφωνες αποφάσεις της ΠΕΔ-ΚΜ για την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή σχετικά με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων και ανάδειξη αξιόπιστων επενδυτών με διαφανείς διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς και για την πρόταση τροποποίησης του νομικού πλαισίου στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας για την άσκηση έφεσης κατά πρωτόδικων αποφάσεων σχετικά με φορολογικές διαφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: