Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας


«Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» είναι ο τίλος της περιοδικής έκθεσης που εγκαινιάζει την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014, στις 20:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, η ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σκοπός της έκθεσης είναι να επικοινωνήσει τον χορό ως εννοιολογικό όχημα για την παρουσίαση αρχαίων αντικειμένων, συμβόλων, εννοιών, γραπτών μαρτυριών που προέρχονται από τη Μεσσηνία και συνδέονται εν γένει με την μουσική και το χορό στο ευρύ κοινό, ειδικό και μη, ανοίγοντας μια άμεση συνομιλία μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής στην Καλαμάτα, που έχει καθιερωθεί ως πόλη χορού μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού ήδη από το 1995.

Η έκθεση περιλαμβάνει αρχαία αντικείμενα από τις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων της Μεσσηνίας αλλά και υλικό από τις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Ενώ, πλαισιώνεται από πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό της πρωτοπόρου χορογράφου Ζουζούς Νικολούδη και φωτογραφικά στιγμιότυπα από παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, μαγνητοσκοπημένη έκθεση φωτογραφίας «NELLY’S Σώμα και Χορός» (επιμ. Μουσείου Μπενάκη, παραγωγή ΔΙΚΕΧΟ), βιντεοσκοπημένες παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεντεύξεις Ελλήνων χορογράφων και αφιερώματα στη σύγχρονη χορευτική δημιουργία.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί το χορευτικό δρώμενο «Lux Aeterna» από τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας.

Γενικός Συντονισμός: Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου (αν. Προϊσταμένη ΛΗ’ ΕΠΚΑ). Μουσειολογική Μελέτη: Μαίρη Τσουλάκου (αρχαιολόγος ΛΗ’ ΕΠΚΑ), Πένυ Τσακανίκου (αρχαιολόγος ΛΗ’ ΕΠΚΑ). Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Μουσειογραφική Μελέτη: Χρυσαυγή Ιορδανίδου (αρχιτέκτων μηχανικός). Εποπτεία Μουσειογραφικής Μελέτης: Δήμητρα Πίκουλα (Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων ΛΗ’ ΕΠΚΑ).

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Μπενάκη και Αγ. Ιωάννη, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας (τηλ. 27210 63100, 27210 26410). Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2014. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 8:00-20:00, Δευτέρα 13:30-20:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: