Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Σίμος Δανιηλίδης: «Στον αέρα πάνω από 22.000 επιδοτούμενες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς»


Στη δυσάρεστη εξέλιξη της αδυναμίας εξασφάλισης 100% των απαιτούμενων κονδυλίων για την επιδότηση των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς αναφέρθηκαν από την Κρήτη, όπου διεξάγεται η πρώτη ενημερωτική ημερίδα για τους νέους αιρετούς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και ο επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής Σίμος Δανιηλίδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν η χρηματοδότηση περιορίζεται στο 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό ua έχει ως αποτέλεσμα και την πιθανή μείωση των επιδοτούμενων θέσεων σε ποσοστό 30%. Αν συμβεί κάτι τέτοιο οι θέσεις μπορεί να μειωθούν κατά 22 χιλιάδες δηλαδή από 75.000 που ήταν το 2013-2014 να μειωθούν σε 53.000.

Ο Σ. Δανιηλήδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα επιτρέψει αυτή την αρνητική εξέλιξη, θα κινήσουμε γη και ουρανό γιατί μάλλον κάποιοι στη κυβέρνηση δεν έχουν πάρει το μήνυμα των τελευταίων εκλογών».

Όπως τόνισε, οι δήμαρχοι πληροφορούνται πως η πολιτεία αδυνατεί να εξασφαλιστεί το ποσό των 200 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα των επιδοτούμενων δομών. «Ενημερωθήκαμε ότι θα υπάρξει μείωση της χρηματοδότησης κατά παιδί 9% και το ακόμη χειρότερο ότι θα υπάρξει μείωση κατά 30% των παιδιών που έχουν ενταχθεί ανά δομή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας παιδικός σταθμός τεσσάρων τμημάτων ο οποίος έχει πάρει άδεια για 100 παιδιά τώρα υποχρεωτικά θα αναγκαστεί να περιορίσει τις θέσεις που θα προκηρυχτούν σε 70». 

Μάλιστα επισήμανε ότι η μείωση μπορεί να φτάσει και στο 50% , «κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και λέω ότι θα πρέπει πριν από την ερχόμενη Τρίτη όπου αναμένεται να γίνει η ανάρτηση της προκήρυξης θέσεων και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι συναρμόδιοι υπουργοί να ανασυνταχθούν και να συνεννοηθούν για να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κονδύλια… Φτάσαμε στα 165 εκατ. ευρώ τα 35 επιπλέον εκατομμύρια μπορούν κάλλιστα να τα βρουν..»

Τέλος όπως έγινε γνωστό η οικονομική συμμετοχή των γονέων έχει αποκλειστεί, όπως επίσης έχει αποκλειστεί και η μείωση του πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και και το υπουργείο Εργασίας μελετούσαν από από 30000 ευρώ το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος να μειωθεί στις 20.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: