Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ασφάλιση και έλεγχος περιοχής απο την ΛΕΦΕΔ Αττικής


Το βράδυ της Κυριακής 22-6 πραγματοποιήθηκε πρακτική εκπαίδευση απο μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) του παραρτήματος Αττικής με αντικείμενο τον τρόπο ασφάλισης και ελέγχου φίλιας περιοχής.


Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης σε περιοχή η οποία είχε πρόσφατα περιέλθει σε έλεγχο απο φίλιες δυνάμεις, υπήρχαν πληροφορίες πως βρισκόντουσαν σε συγκρότημα κτηρίων επιστήμονες και άλλα πρόσωπα υψίστης σημασίας, αγνώστων διαθέσεων προς τις φίλιες δυνάμεις. Τα μέλη της Λέσχης έπρεπε να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα και να πληροφορηθούν τις διαθέσεις τους.


Οι ομάδες ξεκίνησαν από ασφαλή χώρο συγκέντρωσης - βάση και κατευθύνθηκαν προς το συγκρότημα των κτιρίων, μετά από μία γρήγορη παρατήρηση του χώρου από ασφαλή απόσταση, η κάθε ομάδα προχώρησε προσεκτικά προς το χώρο ευθύνης που της είχε ανατεθεί. Οι οδοί εισόδου-εξόδου στο συγκρότημα ασφαλίστηκαν από δύο check points, αριστερά και δεξιά του συγκροτήματος για οχήματα και πεζούς.


Σε κάθε check point υπήρχε ομάδα τεσσάρων ατόμων και παρατηρητής- ελεύθερος σκοπευτής σε ψηλό σημείο. Ενώ μία τρίτη ομάδα ανέλαβε να μιλήσει με τους επιστήμονες με σκοπό να μαζέψει πληροφορίες και να αξιολογήσει τις διαθέσεις τους.


Στα check points, λόγω της συνεχούς εκπαίδευσης πάνω στο τρόπο ελέγχου, αποφασίστηκε από τον εκπαιδευτή να ανέβει το επίπεδο δυσκολίας για να δει τις αντιδράσεις τόσο των ομαδαρχών όσο και της ομάδας, πάνω σε σενάρια που αφορούσαν: έλεγχος ταυτόχρονα οχήματος και διερχόμενου πεζού, επίθεση οπλισμένων προς το check point την στιγμή του ελέγχου και έλεγχο παγιδευμένου οχήματος με εκρηκτικά, καθώς και τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων κατα την διάρκεια σιγής ασυρμάτων.


Αφού η τρίτη ομάδα αξιολόγησε τις πληροφορίες που ανέκτησε αποφασίστηκε η μεταφορά των υλικών που βρήκαν καθώς και η μεταφορά δύο ατόμων που ήθελαν να συνεργαστούν (μία επιστήμονας και ο υιός της), σε ασφαλή περιοχή. Η επιστροφή των ομάδων προς την ασφαλή περιοχή δεν ήταν αμέριμνη. Στη σκοτεινή διαδρομή τους έγινε επίθεση, με σκοπό του εκπαιδευτή να δει τις αντιδράσεις για τη προστασία των ατόμων και των υλικών από τις ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: