Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Οι 38 νέοι Βρετανοί πολίτες - οπλίτες των Βρετανών πεζοναυτών - Commandos


Στην Μεγάλη Βρετανία οι Ένοπλες Δυνάμεις χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τον εφεδρικό στρατό, στον οποίο μετέχουν έφεδροι όλων των κλάδων και τον μόνιμο - επαγγελματικό στρατό. Η ιδιομορφία του βρετανικού στρατιωτικού συστήματος είναι πως τα στελέχη του εφεδρικού βρετανικού στρατού δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απο τους μόνιμους συναδέλφους τους καθώς απολαμβάνουν της ίδιας αναγνώρισης και εκπαίδευσης απο την ηγεσία των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων και της πολιτείας.

Έτσι, στα τέλη του περασμένου Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Βάση των Βρετανών πεζοναυτών - Commandos στο Devon, η διάρκειας δύο βδομάδων στρατιωτική εκπαιδευτική άσκηση επιλογής των νέων εφέδρων πεζοναυτών του βρετανικού πολεμικού ναυτικού. Εκατοντάδες έφεδροι εθελοντές, ο οποίοι εκπαιδεύονται κάθε εβδομάδα σε στρατόπεδα κοντά στο σπίτι τους και υποψήφιοι έφεδροι πεζοναύτες - Commandos συγκεντρώθηκαν στο Devon με στόχο να δοκιμαστούν και γιατί όχι αν τα καταφέρουν να κερδίσουν τον πράσινο μπερέ των θρυλικών Commandos.


Οι υποψήφιοι έφεδροι Commandos έπρεπε να αντιμετωπίσουν και να αντεπεξέλθουν επιτυχώς σε πολλά απαιτητικά σενάρια τα οποία πολλές φορές ήταν αλλεπάλληλα και αφορούσαν: διέλευση στίβου μάχης και εμποδίων, πορεία 50 χλμ σε 8 ώρες, διενέργεια επίθεσης - κατάληψης εχθρικής θέσης, επιτυχής απόκρουση εχθρικής ενέργειας απο στατικές θέσεις άμυνας, κινήσεις περιπόλων σε εχθρική περιοχή με χρήση πυξίδας, αεραπόβαση απο ελικόπτερο, αντίδραση περιπόλου κατα την διάρκεια εχθρικής ενέδρας, εκκαθάριση δρομολογίων καθώς και υπαίθρια διαβίωση. Φυσικά όλα τα αντικείμενα πραγματοποιούνταν ημέρα και νύχτα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, απο τους εκατοντάδες υποψήφιους δεν θα ήταν εφικτό όλοι να κατακτήσουν τον πράσινο μπερέ. Έτσι, η οικογένεια των Βρετανών πεζοναυτών -  Commandos καλωσόρισε στις τάξεις της 38 νέους έφεδρους αδελφούς τους.


«Η πορεία διήρκεσε όλη τη νύχτα και ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι όλης της άσκησης», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Dr Martin Gainsborough, ένας από τα δύο εφέδρους του Βασιλικού Ναυτικού που κατάφεραν να αποκτήσουν τα Πράσινα Μπερέ τους. 

«Πάνω μας κουβαλούσαμε τον υπνόσακο, το Bergen μας, νερό και τροφή τριών ημερών, πυρομαχικά, το όπλο, τον ασύρματο, μπαταρίες για τον ασύρματο, αλλαξιές ρούχων συνολικά 30 - 40 κιλά πάνω μας κατα την διάρκεια όλης της άσκησης. Η ίδια η άσκηση ήταν φανταστική καθώς σε απομακρύνει απο την πολιτική ζωή και απαιτεί απο εσένα να δώσεις το 100% των ικανοτήτων σου για να τα καταφέρεις. Το πνεύμα και το ήθος των Commandos είναι ένας πολύ καλός οδηγός για να ζήσει κανείς τόσο ως πολίτης όσο και ως οπλίτης» αναφέρει απο την μεριά του ο έφεδρος ανθυπολοχαγός - χειρούργος Andrew Loftus 26 ετών.


«Η συγκεκριμένη άσκηση είναι κάτι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει κανείς στην πολιτική ζωή του. Απαιτεί τεράστια αφοσίωση και σωματική αντοχή για να τα καταφέρεις. Το να είσαι έφεδρος πεζοναύτης απαιτεί πολλή απο τον ελεύθερο χρόνο σου, ειδικά στην αρχική περίοδο της εκπαίδευσης, αλλά αξίζει τον κόπο. Πρώτη φορά δοκίμασα πέρυσι αλλα τραυματίστηκα. Τώρα είχα περισσότερο άγχος αλλα τελικά τα κατάφερα». σημειώνει ο Alex Rigg, πτυχιούχος αρχαιολογίας.


Μετά το πέρας της άσκησης οι επιτυχόντες θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις των μονίμων συναδέλφων τους σε αναβαθμισμένα αντικείμενα των ειδικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: