Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Το μέλλον του νερού της Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ στη συνάντηση της ΠΕΔ-ΚΜ με τον πρόεδρο της Βουλής


Το μέλλον της ΕΥΑΘ και του νερού της Θεσσαλονίκης μετά το σαρωτικό δημοψήφισμα και το ισχυρό «Όχι» από το 98% των συμμετεχόντων πολιτών και φορέων της Θεσσαλονίκης κατά της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησής της, η επόμενη μέρα για τους δωρεάν παιδικούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές ανάγκες, καθώς κι άλλα κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής (18.6) συνάντησης αντιπροσωπίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η αντιπροσωπία της ΠΕΔ-ΚΜ, αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, τον αντιπρόεδρο και δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο και το μέλος του Δ.Σ., δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου Στάθη Λαφαζανίδη, καθώς και τον εκπρόσωπο της «Κίνησης 136» Νίκο Γραικούση, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Βουλής επί μακρόν, θέτοντας υπόψη του τέσσερα από τα πιο μείζονα θέματα της τρέχουσας περιόδου για την Αυτοδιοίκηση. Ο κ.Μεϊμαράκης έδειξε ενδιαφέρον για όλα και δεσμεύτηκε να προωθήσει τις θέσεις και τις ομόφωνες προτάσεις της Αυτοδιοίκησης στην κυβέρνηση, προτάσεις που χαρακτήρισε υλοποιήσιμες.


Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατά της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού και της αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την ανάλογη απόπειρα της κυβέρνησης για την ΕΥΔΑΠ, καθώς και την επακόλουθη αναδίπλωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα στελέχη της ΠΕΔ-ΚΜ εξήγησαν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αποσπώντας και τη θετική θέση και του προέδρου της Βουλής κ.Μεϊμαράκη.

Επίσης, εστίασαν στο μεγάλο αριθμό των συναντήσεων που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες με τις ηγεσίες των πολιτών κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος των επαφών των μελών του προεδρείου της ΠΕΔ-ΚΜ άνοιξε πριν δύο εβδομάδες με τις διαδοχικές συναντήσεις τους με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Αδρουλάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Οι συναντήσεις που εκκρεμούν είναι αυτές με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και οι κρισιμότερες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.



Το δεύτερο θέμα για το οποίο ενημερώθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής ήταν η διεκδίκηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιπλέον χρηματοδότησης για την ικανοποίηση του 100% των αιτήσεων για τη δωρεάν συμμετοχή όλων των παιδιών των δικαιούχων μητέρων (άνεργες ή εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα) σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής».

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες η Αυτοδιοίκηση εξασφάλισε από την πολιτεία τα 140 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση και για την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2015, με τον Σίμο Δανιηλίδη, ως πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, να ζητά άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων για δωρεάν φιλοξενία σε όλη την Ελλάδα, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που προκαλεί η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ο Σ.Δανιηλίδης επανέλαβε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής ότι είναι προτιμότερο αντί το κοινωνικό μέρισμα να μοιράζεται ανά 300 ευρώ με αμφίβολα κριτήρια επιλογής, να δοθούν 60 εκατ. ευρώ σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ καλύπτοντας τις ανάγκες 110.000 οικογενειών που διαπιστωμένα ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως χαμηλόμισθοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με μέλη άτομα με αναπηρία. Επίσης, επανέλαβε τη θέση της Αυτοδιοίκησης ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή καμία ευρωπαϊκή ‘‘εντολή’’ για την καταβολή έστω και ενός ελάχιστου ποσού 30 ή 40 ευρώ για τη συμμετοχή, αφού, πρόκειται για πολίτες άνεργους και ανασφάλιστους που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχιας», όπως είπε.



Στο τραπέζι μπήκε και η ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ-ΚΜ, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα και από την ΚΕΔΕ, για την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή σχετικά με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, με ανάδειξη αξιόπιστων επενδυτών με διαφανείς διεθνείς διαγωνισμούς. Το θέμα αυτό, υπενθυμίζεται, ανέκυψε με αφορμή τα σχέδια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και προπονητηρίου στη Θέρμη.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επανέλαβε ότι πρόκειται για μια τροπολογία που διευκολύνει τους δημάρχους να αξιοποιούν τη δημοτική περιουσία για τη δημιουργία αθλητικών, τουριστικών και άλλων εγκαταστάσεων, τηρώντας πλήρως τη νομοθεσία, και να μην αναγκάζονται να την ξεπουλήσουν.

Η αντιπροσωπία της ΠΕΔ-ΚΜ απέσπασε τη δέσμευση του προέδρου της Βουλής ότι, δοθέντος ότι πρόκειται για απόφαση όλων των δημάρχων της χώρας, θα την προωθήσει κι αυτός με τη σειρά του στους συναρμόδιους υπουργούς.

Το τέταρτο θέμα για το οποίο ενημερώθηκε διεξοδικά ο πρόεδρος της Βουλής αφορά ομόφωνη απόφαση (49/14.3.2014) της ΠΕΔ-ΚΜ, καθώς και της ΚΕΔΕ, για την τροποποίηση του άρθρου 22 του Ν.3900/2010 προκειμένου ο φορολογούμενος υπόχρεος, ο οποίος σήμερα για να ασκήσει έφεση για την πρωτόδικη απόφαση οφείλει να καταβάλει το 50% των οφειλομένων, να μπορεί αντί αυτού να εγγράψει υπέρ του Δημοσίου υποθήκη πρώτης τάξεως επί ακινήτου ή να προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή.

Σε νεότερη επιστολή, μάλιστα, που απέστειλε μόλις χθες (17.6) ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Σ.Δανιηλίδης επαναλαμβάνει το αίτημα προς τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλο και τους συναρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς.

Στη επιστολή τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη «να συμπληρωθεί ή τροποποιηθεί η διάταξη, ώστε να είναι παραδεκτή η άσκηση ένδικων μέσων, εφόσον ο φορολογούμενος παράσχει, ο ίδιος ή τρίτα, υπ’ αυτού υποδεικνυόμενα, πρόσωπα, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπράγματη εξασφάλιση, αξίας ανάλογης με το 50% του οφειλόμενου ποσού, με την εγγραφή, μάλιστα, πρώτης υποθήκης υπέρ του Δημοσίου, ή προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή (όπως, με σχετικά υπομνήματά τους, έχουν προτείνει και τα Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής». 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ στη συνάντηση με τον κ.Μεϊμαράκη έκανε λόγο για «ανάσα ζωής σε χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: