Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι νικητές και οι χαμένοι της όγδοης ημέρας


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η δεύτερη αγωνιστική στο τρίτο γκρουπ ολοκληρώθηκε εκεί που η Κολομβία εξασφάλισε τη πρόκριση της στο γύρο των 16 επικρατώντας με 2-1 της Ακτής Ελεφαντοστού και η Ελλάδα πήρε με αντίξοες συνθήκες μια πολύτιμη ισοπαλία εναντίον της Ιαπωνίας που τη κρατά στο κόλπο της πρόκρισης.

Στο απογευματινό παιχνίδι αρχικά οι Κολομβιανοί σε μια ακόμα απλά σοβαρή τους εμφάνιση έκαμψαν την αντίσταση των “ελεφάντων”,οι οποίοι πλήρωσαν τα ατομικά τους λάθη και το ότι ξύπνησαν αργά. Στο ματς που έκλεισε τη βραδιά η Εθνική μας ομάδα παρότι με 10 παίκτες για κάτι παραπάνω από ένα ημίχρονο λόγω της αχρείαστης αποβολής του Κατσουράνη,έβγαλε σχετικά εύκολα το παιχνίδι στη λευκή ισοπαλία εναντίον μιας Ιαπωνίας φλύαρης και ανούσιας στην ανάπτυξη παιχνιδιού και κακής στα τελειώματα των φάσεων. Όλα ανοιχτά λοιπόν τη τελευταία αγωνιστική για το ποια θα είναι η δεύτερη ομάδα που θα περάσει,με την Ελλάδα να έχει και αυτή τις πιθανότητες της,αρκεί να κερδίσει την Ακτή Ελεφαντοστού και να μη νικήσει η Ιαπωνία τη Κολομβία. Σενάριο δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και το μεγάλο παιχνίδι του τέταρτου ομίλου,ανάμεσα στην Ουρουγουάη και την Αγγλία,με τη πρώτη να είναι η μεγάλη νικήτρια και να μπαίνει ξανά δυνατά στο κόλπο της πρόκρισης και τη δεύτερη να αναζητεί το όγδοο θαύμα για να κάνει την ολική ανατροπή. Αυτό αναφέρει ότι η Ιταλία πρέπει να νικήσει σήμερα τη Κόστα Ρίκα και τελευταία αγωνιστική την Ουρουγουάη και η Αγγλία αντίστοιχα να κερδίσει τη Κόστα Ρίκα,αλλά ίσως να χρειαστεί και μεγαλύτερη σε διάσταση νίκη,ανάλογα με τη διαφορά τερμάτων που θα έχουν μεταξύ τους οι ομάδες. Ας σας αναφέρουμε συνοπτικά τους μεγαλύτερους νικητές και χαμένους της όγδοης ημέρας.


Χαμένοι:Bamba και Zokora
Υπήρξαν μερικά λάθη στη περιοχή του πέναλτι και από τις δύο πλευρές,αλλά ο Sol Bamba ήταν σίγουρα ο μεγαλύτερος φταίχτης. Δύο φορές έχασε τη μπάλα μεταξύ των ποδιών του όμως γλίτωσε και την ομάδα του από ένα εύκολο γκολ της Κολομβίας. Οι πάσες του ήταν επίσης κατά καιρούς ασταθείς. Ο Zokora από την άλλη δεν ήταν αρκετά κοντά στον James Rodriguez στο κόρνερ που προήλθε το πρώτο τέρμα της Κολομβίας,ενώ έδωσε και τη μπάλα στους Νοτιοαμερικάνους για να βάλουν το δεύτερο γκολ.


Χαμένος:Yaya Toure
Η Ακτή Ελεφαντοστού θα στηριχθεί στα μεγάλα της ονόματα για να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην επόμενη φάση,αλλά ο Yaya Toure χθες δεν μπόρεσε να δημιουργήσει καταστάσεις ώστε να ωθήσει τους συμπαίκτες του στην αντίπαλη περιοχή. Ο μέσος της Manchester City ήταν αργός και δυσκίνητος, δεν έκανε τις κούρσες του μπροστά για να σπάσει τις γραμμές της άμυνας της Κολομβίας και δεν μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του και τον εαυτό του. Μια κακή μέρα συνολικά για τον 30άχρονο μέσο.


Νικητές:Tabarez και Suarez
Ο προπονητής της Ουρουγουάης δέχτηκε έντονη κριτική μετά την απόφαση του να αφήσει τον Suarez στον πάγκο στον αγώνα με τη Κόστα Ρίκα,όμως φαίνεται τώρα να δικαιώνεται. Αφού του δόθηκαν λίγες μέρες για να αναρρώσει,ο Suarez έκανε τη μεγάλη διαφορά με τα δύο εκπληκτικά του γκολ σε εκτέλεση στη νίκη της Ουρουγουάης επί της Αγγλίας με 2-1. Είναι και μια καλή ψυχολογική τόνωση για το συγκρότημα του Oscar Tabarez για τον επερχόμενο “τελικό” με την Ιταλία.


Χαμένος:Hodgson
Η ίδια “λίγη” Αγγλία. Δεν υπήρχε αρκετή αποφασιστικότητα από την Αγγλία μετά την ισοφάριση της και η διαχείριση από τον Hodgson ήταν το λιγότερο παράξενη. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς ότι ξεκινάει στο παιχνίδι με τρεις καθαρούς επιθετικούς(Rooney,Sturridge,Welbeck)και έναν επίσης επιθετικογενή παίκτη(Sterling)στην ενδεκάδα,και όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ να βγάζει τους δύο από αυτούς και να βάζει δύο μέσους(Lallana,Barkley)για να γυρίσει το παιχνίδι. Αυτό ακριβώς έκανε και στην ήττα από την Ιταλία. Παρόλα αυτά τα “τρία λιοντάρια” έχουν ακόμα κάποιες ελάχιστες ελπίδες να περάσουν,αλλά αν δεν αλλάξει ιδέες ο προπονητής τους είναι πολύ πιθανό να μη κερδίσουν ούτε τη Κόστα Ρίκα τη τελευταία αγωνιστική.


Νικήτρια:Η αμυντική λειτουργία της Ελλάδας
Η Εθνική μας ομάδα από το 2004 και μετά παίρνει τα εύσημα μόνο για την αμυντική της σταθερότητα,αλλά αυτή απουσίαζε στον εναρκτήριο αγώνα της με τη Κολομβία. Ωστόσο επέστρεψε εναντίον της Ιαπωνίας,που παρουσίασε ένα συμπαγές σύνολο ειδικά μετά την αχρείαστη αποβολή του Κατσουράνη στο πρώτο ημίχρονο. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο που αποτελούνταν από τους Μανωλά και Παπασταθόπουλου λειτούργησε άψογα,όπως πρέπει να χρεωθεί και μεγάλη πίστωση στους μέσους μπροστά τους και ιδιαίτερα στον Μανιάτη.


Χαμένη:Η αδυναμία της Ιαπωνίας στα τελειώματα των φάσεων
Η κατοχή της Ιαπωνίας έφτασε στο 74% αλλά δεν έκανε τις αρκετές καθαρές ευκαιρίες για γκολ κατά τη διάρκεια του 90λεπτού. Προσπάθησε μέσα από βαθιές μπαλιές,μακρινές πάσες και παιχνίδι από τα πλάγια να σπάσει την άμυνα της Εθνικής μας,όμως στη τελική προσπάθεια ήταν κακή και έδινε πολύ συχνά φθηνά φάουλ. Βέβαια και πάλι μπορούσαν να κερδίσουν στις ευκαιρίες που τις δόθηκαν αλλά δεν τις εκμεταλλεύθηκαν,ιδιαίτερα ο Okubo που έχασε μια μοναδική ευκαιρία στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου στέλνοντας τη μπάλα στις κερκίδες του “Estadio Das Dunas”,ενώ βρέθηκε τη μοναδική φορά μπροστά από το τέρμα αφύλαχτα μόνος του. Μια φλύαρη και κατώτερου του αναμενόμενου απόδοση συνολικά από την Ιαπωνία,την οποία αφήνει σχεδόν εκτός διοργάνωσης.


Νικήτρια:Κολομβία
Η Κολομβία έπρεπε να περιμένει μέχρι αργά το βράδυ για να σιγουρευτεί για τη πρόκριση της ύστερα από τη δεύτερη νίκη της εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού. Το επακόλουθο 0-0 μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ελλάδας σημαίνει ότι μόνο η ομάδα από την Αφρική μπορεί να τους πιάσει στη πρώτη θέση και οι οπαδοί της είναι κοντά να γιορτάσουν τη πρώτη πρόκριση της στον επόμενο γύρο ως νικητές του ομίλου για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Μουντιάλ. Οι “Tricolor” θέλουν έναν βαθμό στον αγώνα με την Ιαπωνία για να εξασφαλίσουν τη πρωτιά και να αποφύγουν και το πρώτο του τέταρτου ομίλου,που πιθανότατα θα είναι η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: