Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι νικητές και οι χαμένοι της δέκατης ημέρας


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με το ηρωικό Ιράν να βάζει πονοκεφάλους για 90 λεπτά σε μια κάκιστη Αργεντινή ωσότου ο Messi πάλι με μια ατομική προσπάθεια να μιλήσει τελευταίος.

Λίγο αργότερο το σκληροτράχηλο σύνολο της Γκάνας έβαλε μπελάδες στη Γερμανία,που θα μπορούσε να ήταν περισσότεροι αν δεν είχε τον Klose των ρεκόρ,ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με τη πρωτάρα Βοσνία στη διοργάνωση να μένει μόνο με τις φιλοδοξίες για κάτι καλό,καθώς η μεστή Νιγηρία,η μέτρια εικόνα της μετά το 1-0 και οι διαιτητές την άφησαν από νωρίς εκτός διοργάνωσης.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους μεγαλύτερους νικητές και χαμένους της δέκατης ημέρας.


Νικητής:Gyan Asamoah
Μέχρι το Σάββατο μόνο ένας Αφρικανός παίκτης κατάφερε να σκοράρει πέντε γκολ στο Παγκόσμιο κύπελλο. Ο Roger Milla ανάμεσα στις διοργανώσεις του 1990 και του 1994 με το Καμερούν πέτυχε αυτόν τον άθλο,αλλά στο 63’ απέναντι στη Γερμανία ο Gyan Asamoah ισοφάρισε το ρεκόρ του Καμερουνέζου επιθετικού και έχει την ευκαιρία με ακόμα έναν αγώνα τουλάχιστον στα πόδια του να το ξεπεράσει. Ωστόσο ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου δεν θέλησε να αναφερθεί για τον εαυτό του και στάθηκε μόνο στην εξαιρετική δουλειά της ομάδας του.


Χαμένος:Lahm
Ο Philip Lahm είναι ένας από τους καλύτερους πασέρ στον κόσμο. Όμως χθες το βράδυ έκανε ένα λάθος που παραλίγο να στοιχίσει με επώδυνο τρόπο στην ομάδα του. Ο έμπειρος αμυντικός έκανε μια πάσα που την  έκλεψε στο χώρο του κέντρου ο Muntari και έπειτα έδωσε γρήγορα τη μπάλα στον Gyan Asamoah για να δώσει προσωρινά το προβάδισμα με 2-1 στα “μαύρα αστέρια” στο 63’. Οκτώ λεπτά αργότερα όμως χάρης τον Miroslav Klose,το λάθος του Lahm δεν ήταν τόσο καταστροφικό όπως θα μπορούσε να ήταν. Είναι και μια καλή ευκαιρία για τον Joachim Low να ξανασκεφτεί το λάθος του που τον χρησιμοποιεί στα χαφ ελέω Guardiola,αντί για τη φυσική του θέση που είναι αυτή του αριστερού μπακ.


Νικητής:Queiroz
Χάρη στο εξαιρετικό στήσιμο του Carlos Queiroz το Ιράν πήγε να κάνει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η πολύ καλή τακτική του Πορτογάλου τεχνικού για ελάχιστα λεπτά ήταν κοντά στο να βγάλει ένα θαυματουργό αποτέλεσμα,όμως ο Messi του χάλασε τα σχέδια τρία λεπτά πριν ολοκληρωθεί η αναμέτρηση. Με εξαίρεση το τελευταίο 20λεπτο το Ιράν δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα σε κανένα χρονικό σημείο απέναντι σε μια φλύαρη Αργεντινή και μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο έχασε τρεις μεγάλες ευκαιρίες να κάνει τη βόμβα μεγατόνων,ενώ θα μπορούσε να της δοθεί και ένα πέναλτι σε ένα άτσαλο μαρκάρισμα του Zabaleta στον Dejagah. Η Αργεντινή στο τέλος πήρε τους τρεις βαθμούς,αλλά το Ιράν πήρε τον θαυμασμό όλων των ποδοσφαιρόφιλων για την αξιότιμη προσπάθεια της.


Νικητής:Stephen Keshi
Ο προπονητής της Νιγηρίας δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Peter Odemwingie. Ο Keshi που οδήγησε τη Νιγηρία και στην κατάκτηση του Coppa Africa ένα χρόνο νωρίτερα είχε αφήσει εκτός αποστολής σε εκείνη την διοργάνωση τον επιθετικό της Stoke,ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν οργισμένος με την τότε επιλογή του ομοσπονδιακού του προπονητή. Όμως στον αγώνα με τη Βοσνία ο 52άχρονος τεχνικός κατάπιε τον εγωισμό του και έβαλε τον Odemwingie στην αρχική ενδεκάδα. Ο 32άχρονος επιθετικός από τη πλευρά του ξεπλήρωσε την απόφαση του προπονητή του,ανοίγοντας το σκορ στο πρώτο ημίχρονο που εν τέλει ήταν και το νικητήριο γκολ της Νιγηρίας.


Χαμένοι:Τα αδέρφια Boateng
Μια από τις ενδιαφέρουσες ιστορίες στον αγώνα της Γερμανίας με τη Γκάνα ήταν η αντιπαλότητα μεταξύ των αδερφών Boateng,Jerome και Kevin-Prince αντίστοιχα. Ωστόσο η απόδοση τους ήταν κάτω του μετρίου. Με τον Kwadwo Asamoah και τον Andre Ayew να ταλαιπωρούν από την αριστερή πλευρά τον Jerome Boateng,ο Joachim Low αποφάσισε να αλλάξει στο ημίχρονο τον αμυντικό της Bayern Munich και να περάσει στη θέση του τον Shkodran Mustafi της Sampdoria. Από την αντίπερα όχθη ο Kevin Prince-Boateng έπαιξε λίγο περισσότερο από το αδερφό του,μόλις οκτώ λεπτά παραπάνω όταν αντικαταστάθηκε από τον Jordan Ayew.


Νικητής:Klose
Η ισοφάριση του σε 2-2 στον αγώνα με τη Γκάνα ήταν το 15ο τέρμα του Miroslav Klose σε Παγκόσμιο κύπελλο και με αυτό έφτασε στη κορυφή τον Ronaldo. Ο Γερμανός επιθετικός μπήκε στη λίστα μαζί με τους Pele και Uwe Seeler που έχουν σκοράρει σε τέσσερα Μουντιάλ. Το “φαινόμενο” μέσω της σελίδας του στο Twitter καλωσόρισε στο κλαμπ του τον νέο ρέκορντμαν,ο οποίος έχει την ευκαιρία να τον ξεπεράσει με ένα παιχνίδι της Γερμανίας σίγουρα ακόμα διαθέσιμο. Το γκολ του όμως είχε μεγάλη σημασία και για την ομάδα του,το οποίο της έδωσε μεγάλη ανακούφιση για τη συνέχεια.


Χαμένη:Η διαιτησία του Νιγηρία - Βοσνία
Η Βοσνία θα έπρεπε να πάρει το προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο όταν ο Edin Dzeko απέφυγε το προσωπικό του αντίπαλο και με ένα πολύ ωραίο τελείωμα νίκησε τον Enyeama. Όμως το τέρμα του ακυρώθηκε λανθασμένα από τον βοηθό για οφσάιντ. Λίγα λεπτά αργότερα ο Emenike φάνηκε να ρίχνει τον Spahic πριν δώσει τη πάσα στον Odemwingie για να σκοράρει. Ακόμα και ο Νιγηριανός επιθετικός δίστασε να συνεχίσει τη φάση,πριν ο Νεοζηλανδός διαιτητής Peter O’Leary του επιτρέψει να συνεχίσει κανονικά τη προσπάθεια του. Οι Βόσνιοι δικαιολογημένα πήγαν στα αποδυτήρια αδικημένοι και έπειτα στο δεύτερο ημίχρονο το έκαναν αντιληπτό με τη σχεδόν αδιάφορη εμφάνιση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: