Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Φάρσα η είδηση για το πρώτο χωριό ομοφυλοφίλων


Φάρσα αποδείχτηκε η είδηση για τη δημιουργία του πρώτου χωριού αποκλειστικά για ομοφυλόφιλους το οποίο θα δημιουργούνταν στην Ολλανδία. Την... «είδηση» ανακοίνωσε μια οργάνωση ομοφυλόφιλων της χώρας προκειμένου να δεί το εύρος των αντιδράσεων των συμπολιτών της. Η φάρσα όπως αποδείχτηκε, ήταν πολύ καλοστημένη. Μάλιστα, σε αυτή συμμετείχε και ο δήμαρχος του Τίλμπουργκ, της πόλης που θα φιλοξενούσε το πρώτο «γκέι χωριό». Παράλληλα, όλα τα ολλανδικά ΜΜΕ, αλλά και πολλά ξένα Μέσα, μετέδωσαν την «είδηση» ως αληθινή.

Μεταξύ αυτών, η βρετανική εφημερίδα Independent, το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το ινδικό πρακτορείο IANS αλλά και η Huffington Post. Η παλαιότερη οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η COC, η οποία πίστεψε την φάρσα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τόνισε ότι: «οι ξεχωριστές συνοικίες δεν αποτελούν λύση για την ασφάλεια των ομοφυλοφίλων».

Την ιδέα για τη φάρσα είχε η ένωση «Ροζ Δευτέρα» η οποία κάθε χρόνο οργανώνει ένα φεστιβάλ για ομοφυλόφιλους στο Τίλμπουργκ. Στόχος της, όπως υποστηρίζει, ήταν να «ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας σε βάρος της ομοφυλοφιλικής κοινότητας». Το σχέδιο για την υποτιθέμενη «προστατευόμενη» συνοικία των Λεσβιων, Ομοφυλοφίλων, Αμφισεξουαλικών και Τρανσέξουαλ στα βόρεια της πόλης του Τίλμπουργκ παρουσιάστηκε επισήμως την Τετάρτη. Το «χωριό» GayVillage θα πρόσφερε στην κοινότητα αυτή «ένα περιβάλλον ανεκτικότητας». Ο δήμαρχος του Τίλμπουργκ μάλιστα, Πέτερ Νοορντάνους, συμμετείχε στη φάρσα δηλώνοντας ότι «η πόλη του είναι «ευτυχής» που θα φιλοξενήσει την κοινότητα των ομοφυλοφίλων».


Η ανακοίνωση της δημιουργίας του χωριού προκάλεσε έντονες αρνητικές αντιδράσεις στην Ολλανδία και πολλοί ήταν αυτοί που χαρακτήρισαν «γκέτο για γκέι» τη συνοικία αυτή και ζήτησαν να μπορεί ο καθένας να ζει ελεύθερος όπου του αρέσει. «Οι αρνητικές αντιδράσεις που δεχτήκαμε είναι μια θετική ένδειξη για τη Ροζ Δευτέρα, χαιρόμαστε που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η δημιουργία μιας τέτοιας γειτονιάς είναι μια παλαβή ιδέα», ανέφερε η οργάνωση, αποκαλύπτοντας τη φάρσα.

Πάντως, ορισμένα από τα μέσα ενημέρωσης που είχαν δημοσιεύσει την «είδηση» ως αληθινή, δεν γέλασαν καθόλου με το... αστείο. «Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε ο δήμος. Παρατηρούμε ότι η επίσημη πολιτική του δήμου είναι να παραπλανά σκόπιμα τους εκπροσώπους του Τύπου και να τους οδηγεί στη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών» ανέφεραν οι δημοσιογράφοι της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης NOS και της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt

Ο δημαρχος απο την μεριά του απάντησε λέγοντας ότι: «υποτίμησε τις επιπτώσεις των δηλώσεών του και ότι «η «Ροζ Δευτέρα», από την πλευρά της, δεν είχε αντιληφθεί πόσο μεγάλη δημοσιότητα θα λάμβανε το θέμα. Επίσης, συμμετείχε στη φάρσα με σκοπό να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των ομοφυλοφίλων και όχι για να εξαπατήσει τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: