Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Απο την Βεργίνα, μέσω Βρυξελλών, Θεσσαλονίκη


«Arts and crafts in Greek antiquity: Selected finds from a royal necropolis in Northern Greece» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης με ευρήματα της ανασκαφής του ΑΠΘ στη Βεργίνα-Αιγές με αφορμή τα 75 χρόνια από την έναρξή της, που θα εγκαινιαστεί σήμερα Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014, στις 19.30 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ. Η συγκεκριμένη έκθεση είχε διοργανωθεί και τον περασμένο Νοέμβριο σε κεντρικό χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την ευρωβουλευτή καθ. Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 11 πάνελς (0,70×1 μ.) με φωτογραφίες μνημείων και ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Ξεχωριστή θέση, ωστόσο, ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν οι αναπαραγωγές, σε φυσικό μέγεθος, των δύο μνημειακών τοιχογραφιών από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας: της ζωφόρου με το κυνήγι λιονταριού από τον τάφο του Φιλίππου Β’, ψηφιακά επεξεργασμένης από τον Διευθυντή του Μουσείου Liebieghaus καθ. V. Brinkmann, και της Aρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη που κοσμεί το εσωτερικό του λεγόμενου Τάφου της Περσεφόνης, σε ψηφιοποιημένο αντίγραφο του αρχαιολόγου Γ. Μιλτσακάκη.

Η εικαστική περιήγηση στο ανάκτορο, το θέατρο, την αγορά και το νεκροταφείο των Αιγών συνοδεύεται με απεικονίσεις έργων γλυπτικής, μικρογλυπτικής, επιτύμβιων στηλών, κοσμημάτων, όπλων και τεφροδόχων αγγείων, που αντανακλούν τη μέγιστη σημασία του αρχαιολογικού χώρου για την ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων και την καίρια συμβολή του ΑΠΘ στην ανασκαφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: