Για πρώτη φορά απο τo 1997, που έγινε δεκτή απο τους G7 τότε η είσοδος της Ρωσίας μετά απο πρόσκληση των Η.Π.Α, στη σύνοδος κορυφής των πλουσιότερων χωρών του κόσμου δεν θα συμμετέχει Ρώσος πρόεδρος. Η τελευταία σύνοδος πραγματοποιείτε αυτές τις μέρες στις Βρυξέλες.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Πούτιν για το πως νοιώθει για αυτήν την αποπομπή και την μη πρόσκλησή του και πως στο τραπέζι των ηγετών των πλουσιότερων κρατών θα απουσιάζει η Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε αποστομωτικά: «Τους εύχομαι καλή όρεξη».
Ομως, όσο και αν η Ρωσία δεν κάθεται στο τραπέζι της G7 (μέχρι πρότινος G8), ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει μπαράζ συναντήσεων κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Γαλλία, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Ο κ. Πούτιν θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Φρανσουά Ολάντ, όχι όμως και με τον Μπαράκ Ομπάμα, μολονότι ο ρώσος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Συγκεκριμένα, Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ θα δειπνήσει το βράδυ της Πέμπτης με τον κ. Ομπάμα σε εστιατόριο στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων για άλλο δείπνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανοιχτό μάλιστα είναι το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο κ. Πούτιν με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη στη Βαρσοβία.
Οσο για τη συνάντηση Πούτιν – Μέρκελ, αναμένεται να γίνει το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των εορτασμών για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία. Πριν την έναρξη της διήμερης συνόδου της G7 στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Δύση δεν θα διστάσει να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εάν δεν συνεργαστεί η Ρωσία για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον. Ωστόσο, όπως σχολιάζει η γαλλική έκδοση της Huffington Post, «μολονότι η Γερμανία και η Βρετανία υποστήριξαν την επιβολή κυρώσεων από την αρχή της κρίσης και οι δυο χώρες διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να προβούν σε μονόπλευρες διπλωματικές κινήσεις».
Εν τω μεταξύ, στο ουκρανικό έδαφος, αυτονομιστές αντάρτες πήραν υπό τον έλεγχό τους δυο στρατιωτικές βάσεις στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ. Κατέλαβαν επίσης ένα φυλάκιο της ουκρανικής συνοριοφυλακής. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Σλαβιάνσκ και του Ντονέτσκ.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές που επικαλείται το BBC, οι αυτονομιστές προσπαθούν να ξεφύγουν από τις κυβερνητικές δυνάμεις που τους έχουν κυκλώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου