Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η στήλη της γεύσης - Παγωτό βανίλια


της «Μαγείρισσας»

Υλικά:
150 γραμ. ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
250 ml. γάλα
125 γραμ. κρέμα σαντιγί
1 πρέζα βανίλια.

Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύεται καλά την ζάχαρη με τους κρόκους των αυγών. Παράλληλα, βράζετε το γάλα στο οποίο κάποια στιγμή βάλατε την βανίλια. Ανακατεύεται το γάλα μέχρι που θα αρχίσει να βράσει, όχι όμως εντελώς, μέχρι η κρέμα απο το γάλα να σκεπάσει την κουτάλα σας. Τότε βάζετε και την μαρέγκα σας και συνεχίζετε το ανακάτεμα για να μην κόψει το μείγμα.

Όταν το μείγμα αρχίσει να κρυώνει, προσθέτετε και την κράμα σαντιγί και όταν κρυώσει εντελώς το ανακατεύεται με την μηχανή του παγωτού ή με ένα μίξερ.

Στην συνέχεια το μείγμα το βάζετε σε μια φόρμα. Την γεμίζετε μέχρι επάνω με το μείγμα και την σκεπάζετε με ένα χαρτί. Για να κολλήσετε το χαρτί αλείφετε την άκρη του με λίγη μαργαρίνη. Στην συνέχεια βάζετε την φόρμα με το μείγμα σε ένα μεγάλο σκεύος (κουβά ή λεκάνη) στο οποίο έχετε ρίξει μέσα τρία μέρη πάγο και ένα μέρος αλάτι. Αυτό θα ρίξει την θερμοκρασία του μείγματος μέχρι και -13°C επιπλέον.

Το αφήνετε να παγώσει για 2 ώρες για να σφίξει. Για να ξεφορμάρετε το παγωτό, πλένετε την φόρμα με κρύο νερό και στην συνέχεια το βουτάτε σε ζεστό νερό για 2 δευτερόλεπτα. Μετά, το ξεσκεπάζετε απο το χαρτί και αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα.

TIPS: 1) αν δεν έχετε ή δεν θέλετε κρέμα σαντιγύ μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του γάλακτος στα 500 ml.
2) Αντί για βανίλια μπορείτε να βανίλια μπορείτε να βάλετε 50 γραμ. καφέ διαλυμένα σε γάλα.
3)Σε περίπτωση που θέλετε παγωτό καραμέλα, την μισή ζάχαρη την ψήνετε σε καραμέλα και την λιώνετε σε βραστό γάλα και την άλλη μισή, την χρησιμοποιείτε στην μαρέγκα.
4) Στην συνταγή μπορείτε να προσθέσε κατα την προτίμησή σας λικέρ, ρουμί, κ.λ.π

Δεν υπάρχουν σχόλια: