Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι νικητές και οι χαμένοι της 14ης ημέρας



του Δημήτρη Βαρσάνη

Φτάσαμε στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Παγκοσμίου κυπέλλου με άλλες τρεις ομάδες να προκρίνονται στον γύρο των “16” και τρεις ακόμα να πηγαίνουν στο σπίτι τους νωρίς.

Η Αργεντινή σφράγισε τη πρώτη θέση στον πέμπτο όμιλο με τη νίκη της με 3-2 επί της Νιγηρίας,η οποία κατέλαβε αντίστοιχα τη δεύτερη θέση μετά την ήττα - αποκλεισμό του Ιράν από τη Βοσνία με 3-1. Αργότερα η Γαλλία εξασφάλισε τη πρωτιά στον έκτο όμιλο ύστερα από την λευκή ισοπαλία με το Εκουαδόρ,το οποίο αποχαιρέτισε την διοργάνωση μετά την εύκολη νίκη της Ελβετίας με 3-0 επί της Ονδούρας και τη πρόκριση της ως δεύτερη στον επόμενο γύρο.

Παρακάτω σας αναλύουμε τους μεγάλους νικητές και χαμένους της 14ης ημέρας.


Χαμένοι:Aguero και Higuain
Οι τρεις παίκτες που αποτελούν την επιθετική γραμμή της Αργεντινής σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στο να βγάλουν το καλύτερο από τον Lionel Messi,δίνοντας του την υποστήριξη να πασάρει και να δημιουργούνται χώροι για αυτόν. Μετά τον Messi,υπάρχει ο Aguero και ο Higuain αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εντυπωσιάσουν. Εναντίον της Νιγηρίας ο Aguero βγήκε τραυματίας και ο Higuain σε όλο τον αγώνα σχεδόν ήταν εκτός παιχνιδιού και εντελώς αντιπαραγωγικός. Πάλι καλά για το επιθετικό δίδυμο,ο άσσος της Barcelona έπαιξε στο Top του παιχνιδιού του και στους τρεις αγώνες του ομίλου.


Νικήτρια:Η Νιγηρία και οι γρήγορες αντιδράσεις της
Η Νιγηρία πιθανότατα να είχαμε θεωρήσει ότι ήδη τελείωσε τη σκληρή της δουλειά στον όμιλο μετά τη νίκη της επί της Βοσνίας,αφήνοντας το παιχνίδι με την Αργεντινή κάτι ανάμεσα σε τεστ και ευκαιρία για να εντυπωσιάσει. Έμεινε νωρίς πίσω στο σκορ αλλά αντέδρασε άμεσα. Το ίδιο μοτίβο έγινε και στη συνέχεια όταν ο Messi με φάουλ έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ τους Αργεντινούς πριν το σφύριγμα του ημιχρόνου και στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους ο Musa ισοφαρίσει ξανά για τους Νιγηριανούς. Όμως δέχτηκε και τρίτη φορά τέρμα χωρίς να ανταποκριθεί και γεύτηκε στο τέλος το γλυκό ποτήρι της ήττας. Ωστόσο ήταν η καλύτερη της απόδοση μέχρι στιγμής από την άποψη του επιθετικού της ρυθμού,τις κινήσεις της χωρίς τη μπάλα και το σημαντικότερο,τη δημιουργία αρκετών ευκαιριών.


Χαμένη:Η μεσαία γραμμή της Νιγηρίας
Προφανώς δεν ήταν όλα ευχάριστα τα πράγματα για τη Νιγηρία παρότι πέρασε στην επόμενη φάση. Για ακόμα μια φορά έδειξε τη τάση να παραχωρεί πάρα πολύ εύκολα τη κατοχή μέσα από τη μεσαία γραμμή και σπατάλησε πάρα πολλές ευκαιρίες για να επωφεληθεί από τις αντεπιθέσεις της. Ο John Obi Mikel είναι πιο άμεσος και επιθετικογενής κατά καιρούς με τη Νιγηρία σε σύγκριση με τη Chelsea αλλά χθες έχανε τη μπάλα συχνά,ενώ ο συνεργάτης του στο κέντρο Onazi έκανε ίσως το φτωχότερο σε προσφορά παιχνίδι του. Μένει να δούμε αν διορθώσει αυτή τη γραμμή της με τη Γαλλία,η οποία εκμεταλλεύεται τα λάθη του αντιπάλου και τείνει να κάνει γρήγορο παιχνίδι από τα άκρα.


Νικήτριες:Όλες οι Εθνικές που σκόραραν
Όταν το Ιράν σκόραρε στο δεύτερο ημίχρονο εναντίον της Βοσνίας,σήμαινε αυτόματα ότι και οι 32 Εθνικές που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2014 κατάφεραν να βάλουν γκολ κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Ο Reza Ghoochannejhad πέτυχε το τέρμα για το Ιράν,καθιστώντας για πρώτη φορά από το 1998 που όλες οι Εθνικές σκόραραν στα τελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου.


Χαμένη:Η Βοσνία και η χαμένη της ευκαιρία
Η Βοσνία νίκησε 3-1 το Ιράν στο τελευταίο της παιχνίδι και τερμάτισε στον όμιλο τρίτη με τρεις βαθμούς. Δεν υπάρχει καμία ντροπή για τη θέση της για πρώτη εμφάνισή της σε τελικά διοργάνωσης. Ωστόσο αναμφίβολα πρέπει να εξετάσει τη Νιγηρία που πέρασε ως δεύτερη,ως χαμένη της ευκαιρία για πρόκριση. Είτε λόγω της αλλαγής τακτικής,είτε λόγω ενός διανοητικού μπλοκ,είτε λόγω της εντολής του προπονητή της η Βοσνία ήταν λιγότερο επιθετική στα τελικά του Μουντιάλ από τα προκριματικά,κάτι που της κόστισε τελικά τη θέση στον γύρο των “16”.


Νικητές:Dzeko και Pjanic
Η Βοσνία αποχαιρέτισε το Παγκόσμιο κύπελλο με μια νίκη και ο Edin Dzeko βρήκε επίσης δίχτυα. Ήταν μια μεγάλη ανταμοιβή για τη πρώτη του συμμετοχή σε τελικά διοργάνωσης και ήταν άτυχος που δεν μέτρησε το γκολ του εναντίον της Νιγηρίας. Ο Pjanic από την άλλη είχε μια ακόμα πολύ καλή απόδοση αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις,παρά τον αποκλεισμό της ομάδας του.


Χαμένος:Antonio Valencia
Ο μέσος της Manchester United είχε αποβληθεί σε ένα φιλικό πριν το ξεκίνημα του Παγκοσμίου κυπέλλου απέναντι στην Αγγλία,το οποίο δεν κόστισε στο Εκουαδόρ διότι ήταν απλά ένα φιλικό. Στο τελευταίο παιχνίδι η ομάδα  του απέναντι στη Γαλλία χρειαζόταν το ίδιο αποτέλεσμα με την Ελβετία για να περάσει ως δεύτερη,αλλά ο ίδιος για ακόμα μια φορά δέχτηκε τη κόκκινη κάρτα και άφησε τους συμπαίκτες του σε μια μεγάλη δυσκολία για να πάρουν το ιδεατό αποτέλεσμα. Το Εκουαδόρ έφερε 0-0 με τη Γαλλία τελικά και υπάρχει μια παρατεταμένη αίσθηση το τι θα γινόταν,αν έπαιζε και αυτό μέχρι το τέλος με έντεκα παίκτες.


Νικήτρια:Η Γαλλία και το βάθος στο ρόστερ της
Η ομάδα του Didier Deschamps εκτός από εντυπωσιακή μέχρι στιγμής φαίνεται και ανταγωνιστική,ακόμα και μετά από τις αρκετές αλλαγές που έκανε στο τελευταίο της παιχνίδι με το Εκουαδόρ. Οι Digne,Schneiderlin και Koscielnly τα πήγαν πολύ καλά χωρίς όμως την ίδια αμείλικτη προσέγγιση στα γκολ από τους δύο πρώτους αγώνες της. Αυτό δείχνει ότι η Γαλλία έχει ένα τεράστιο βάθος διαθέσιμο,έτοιμο για την επίθεση της από τη φάση των “16”.


Χαμένη:Η Ονδούρα και οι αντιεπαγγελματικές της προσπάθειες να κερδίσει πέναλτι
Η Ονδούρα είχε ελάχιστε πιθανότητες να περάσει και μετά από το γρήγορο προβάδισμα της Ελβετίας στο παιχνίδι μειώθηκαν ακόμα περισσότερο. Ωστόσο εξακολούθησε να πιέζει και να απειλεί ανά διαστήματα. Όμως οι επιθέσεις της τελείωναν με έναν άσκοπο και εντελώς προβλέψιμο τρόπο,με τους παίκτες της να πέφτουν στη μικρή περιοχή. Ο Jerry Palacios ήταν ένας από τους χειρότερους παραβάτες,όχι όμως και ο μοναδικός.


Νικήτρια:Η Ελβετία και η επιστροφή της στην καλή αμυντική λειτουργία
Η πρόκριση της Ελβετίας στα τελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου σημαδεύτηκε από την εξαιρετική άμυνα της. Δέχτηκε μόλις έξι τέρματα στα δέκα παιχνίδια της,με τα τέσσερα από αυτά να προέρχονται στην ισοπαλία της με 4-4 εναντίον της Ισλανδίας. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι μετά από την νίκη της απέναντι στο Εκουαδόρ κατέρρευσε εντελώς εναντίον της Γαλλίας δεχόμενη πέντε γκολ. Με την Ονδούρα παρά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε ήταν πιο συμπαγής,κρατώντας ανέπαφη την εστία της περνώντας στην επόμενη φάση που θα βρει απέναντι της την Αργεντινή του Lionel Messi.

Δεν υπάρχουν σχόλια: