Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι νικητές και οι χαμένοι της έβδομης ημέρας


του Δημήτρη Βαρσάνη

Πέρασε μια εβδομάδα από το ξεκίνημα του Παγκόσμιου κυπέλλου και ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Καταρχήν ήδη έγιναν γνωστές οι τρεις ομάδες που μας αποχαιρέτισαν από τη διοργάνωση και οι δύο που θα προχωρήσουν στον επόμενο γύρο. Η κάτοχος του τροπαίου Ισπανία σε μια ακόμα αποκαρδιωτική της εμφάνιση έχασε από τη Χιλή και παράλληλα τη τελευταία της ελπίδα να υπερασπιστεί το στέμμα της,με αρκετούς παίκτες(Xavi,Villa,Casillas,Xabi Alonso,Fernando Torres)ίσως να πραγματοποιούν τη τελευταία τους συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση με το εθνόσημο στο στήθος. Από την άλλη πλευρά η Αυστραλία έπεσε περήφανη χάνοντας με ανατροπή 3-2 από την Ολλανδία,αλλά κερδίζοντας τις καρδιές όλων των φιλάθλων του κόσμου για το πάθος και τη τόλμη που έδειξε απέναντι σε έναν πολύ πιο καλύτερο αντίπαλο ποιοτικά.

Στον δεύτερο όμιλο λοιπόν το ενδιαφέρον πλέον στη τελευταία αγωνιστική θα στραφεί στο αν θα πάρει τη πρώτη θέση η Ολλανδία ή η Χιλή και αυτόματα το ποια θα αποφύγει κατά πάσα πιθανότητα στους 16” την οικοδέσποινα Βραζιλία. Οι “ιπτάμενοι Ολλανδοί” βολεύονται και με την ισοπαλία μιας και έχουν καλύτερο συντελεστή τερμάτων. Εν τω μεταξύ η δεύτερη αγωνιστική του πρώτου ομίλου ολοκληρώθηκε με τη Κροατία να κάνει πάρτι απέναντι σε ένα Καμερούν,που μόνο ομάδα δεν θυμίζει και αποκλείστηκε απόλυτα δίκαια από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το ενδιαφέρον στο πρώτο όμιλο θα μετατοπιστεί για το ποια θα είναι αυτή που θα περάσει τελικά,η Κροατία θέλει μόνο νίκη,το Μεξικό βολεύεται και με την ισοπαλία. Υπάρχει και ένα ακραίο σενάριο με ισόπαλο αποτέλεσμα να προκριθούν και οι δύο αν χάσει η Βραζιλία από το Καμερούν.

Επιστρέφοντας στα χθεσινά παιχνίδια ας ξεκινήσουμε τη παρουσίαση με τους μεγαλύτερους νικητές και χαμένους της έβδομης ημέρας.


Νικητής:Tim Cahill
Ένα τεράστιο γκολ. Ίσως το κορυφαίο μέχρι στιγμής στη διοργάνωση,αν και έχουμε δει μερικά πολύ ωραία γκολ με διάφορους τρόπους. Ο Tim Cahill πήρε τη μπαλιά από τον McGowan και με ένα βολέ αλά Van Basten εκτέλεσε τον Ολλανδό τερματοφύλακα βάζοντας την Αυστραλία ξανά στο παιχνίδι σε εκείνο το χρονικό σημείο. Οι Ολλανδοί μπορεί να κέρδισαν στο τέλος με 3-2,αλλά το γκολ του επιθετικού των “Καγκουρό” είναι σίγουρα μέσα στα τρία καλύτερα της διοργάνωσης μέχρι τώρα.


Χαμένες:Οι άμυνες της Ολλανδίας και της Αυστραλίας
Στο παιχνίδι και των δύο ομάδων παρατηρήθηκαν αμυντικές ανισορροπίες. Ο Ron Vlaar έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία στους Αυστραλούς να κερδίσουν τον αγώνα,με τον τερματοφύλακα των “Καγκουρό” Ryan να “πνίγει” το νικητήριο τέρμα του Depay και τον Davidson να ξεχνιέται να εφαρμόσει το τεχνητό οφσάιντ στην ισοφάριση των Ολλανδών. Σε ένα συναρπαστικό αγώνα από παραγωγικής άποψης,οι επιθέσεις και των δύο ομάδων μπορεί να λειτούργησαν άψογα,αλλά οι άμυνες ήταν κακές και από τις δύο πλευρές.


Νικητής:Το γρήγορο Transition game
Στο πρώτο τέρμα της Ολλανδίας με την Αυστραλία ο Robben τα έκανε όλα μόνος του διασχίζοντας την απόσταση από τη μεσαία γραμμή μέχρι το κουτί της μικρής περιοχής,ενώ το άνοιγμα του σκορ της Χιλής με την Ισπανία προήλθε από ένα γρήγορο επιθετικό παιχνίδι ύστερα από το κλέψιμο της μπάλας. Όσο πιο γρήγορα οι ομάδες καταφέρνουν να πάρουν τη μπάλα από τη μεσαία γραμμή,τόσο πιο εύκολο είναι να βλάψουν τις αντίπαλες άμυνες πριν να έχουν ευκαιρία να αντιδράσουν, δημιουργώντας ξεκάθαρες ευκαιρίες για γκολ με αυτό τον τρόπο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση για παράδειγμα με την Ισπανία με τη μεθοδική,αργή και προβλέψιμη ανάπτυξη παιχνιδιού της και τα πόσα γκολ (δεν) έχει βάλει μέχρι τώρα στη διοργάνωση από οργανωμένη επίθεση.


Χαμένη:Η Ισπανία και η ταπεινωτική αποκαθήλωση της
Οι περισσότεροι δεν περίμεναν να κατακτήσει η Ισπανία το Παγκόσμιο κύπελλο για δεύτερη συνεχόμενη φορά,αλλά κανείς δεν περίμενε κιόλας ότι θα αποκλειστεί και από τη φάση των ομίλων. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι έμεινε εκτός πριν παιχτεί καν η τελευταία αγωνιστική. Οι “Furias Rojas” έχουν σκοράρει μόλις μια φορά και αυτή από το σημείο του πέναλτι και φάνηκε ανίκανη να αντιδράσει από τη βαριά ήττα από την Ολλανδία,ακόμα και πριν πάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού η Χιλή. Η κυριαρχία της Ισπανίας έλαβε και επίσημα τέλος χθες το βράδυ με το χειρότερο δυνατό τρόπο.


Νικητής:Sampaoli
Υψηλή πίεση,υψηλός ρυθμός στην επίθεση,πλάτος στο γήπεδο όταν απαιτούνταν,συμπαγής χωρίς τη μπάλα,μια δεμένη ομάδα η οποία εμπόδιζε να περάσουν επικίνδυνες μπαλιές στην άμυνα της και συνολικά ένα καλοδουλεμένο πλάνο ομάδας. Δεν ήταν οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές που εμφάνισαν αυτές τις ικανότητες αλλά η Χιλή. Ο Sampaoli άγγιξε τη τελειότητα με το στήσιμο της ομάδας του και οι ποδοσφαιριστές του συνεργάστηκαν αρμονικά για να αποδώσει καρπούς αυτό το σχέδιο. Ήταν εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα και άξιζε τη νίκη και τη πρόκριση,όπως και ο νεαρός τεχνικός αξίζει τα εύσημα αυτής της επιτυχίας.


Χαμένο:Το Καμερούν και το χάος του
Το Καμερούν δεν απέδειξε τίποτα περισσότερο από μια ανοργάνωτη,ερασιτεχνική και άρρωστα πειθαρχημένη ομάδα στο Παγκόσμιο κύπελλο. Η αποβολή του Song ήταν το λιγότερο γελοία,με την ομάδα του να είναι περισσότερο ή λιγότερο ακόμα μέσα στο παιχνίδι σε εκείνο το σημείο και έπειτα ήταν λογικό να έρθει η ολική κατάρρευση. Σε ένα βαθμό ήταν κατανοητή η ήττα τους και ο αποκλεισμός τους,αλλά ακόμα και έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να προσπαθήσει να επιτεθεί για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Αντ’ αυτού οι παίκτες της Κροατίας έβγαιναν αρκετές φορές στις επιθέσεις τους δύο εναντίον ενός και τρεις εναντίον δύο. Ως τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου οι Καμερουνέζοι δεν μπορούσαν ούτε καν να προσποιηθούν ότι ενδιαφέρονται,παρά μόνο περπατούσαν κυριολεκτικά γύρω από τον αγωνιστικό χώρο και δεν είχαν καν τη διάθεση να μαρκάρουν. Η τόσο μεγάλη αδιαφορία τους φάνηκε στα τελευταία λεπτά όταν μάλωναν μεταξύ τους για το ποιος έκανε τα περισσότερα λάθη.


Νικητές:Αυτοί που θα παρακολουθήσουν το Κροατία - Μεξικό
Η ισοπαλία του Μεξικού με τη Βραζιλία και η εύκολη επικράτηση της Κροατίας επί του Καμερούν σημαίνει - υποθέτοντας ότι εύκολα η δύσκολα θα νικήσουν οι Βραζιλιάνοι τους τσακωμένους Αφρικανούς - ότι η δεύτερη θέση του πρώτου ομίλου θα κριθεί στο τελευταίο παιχνίδι ανάμεσα στο Μεξικό και τη Κροατία. Από τακτικής και τεχνικής άποψης πρόκειται να δούμε ένα μεγάλο αγώνα,με τις δύο ομάδες να αναδεικνύουν τη θέληση τους να επιτίθενται,καθώς και μια προθυμία να δουλεύουν σκληρά ώστε να πετύχουν τους στόχους τους στο τουρνουά. Το παγκόσμιο κύπελλο του 2014 ήδη μας έχει δώσει μια σειρά από εξαιρετικά παιχνίδια,όμως το συγκεκριμένο θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα,όχι μόνο λόγω των εμπλεκόμενων ομάδων αλλά και για το τι διακυβεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: