Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Προδόθηκε από την “αχίλλειος πτέρνα της”


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ως εδώ ήταν τελικά για την Ελλάδα,η οποία  με έναν χιτσκοκικό τρόπο και στη διαδικασία των πέναλτι αποχαιρέτισε τη διοργάνωση και αντίθετα η Κόστα Ρίκα συνεχίζει να ζει το όνειρο της.

Εν τέλει, όπως υποψιαζόμασταν οι ουδέτεροι, η έλλειψη των γκολ θα στοίχιζε τον αποκλεισμό της από το Παγκόσμιο κύπελλο. Μετά τη βαριά ήττα από τη Κολομβία με 3-0, ο φόβος ήταν ότι η άμυνα της Ελλάδας δεν θα στεκόταν στο ύψος της και συν την επίθεση, που πάντα μοιάζει να είναι η επιτακτική αδυναμία της. Όμως, ακόμα και στα επόμενα παιχνίδια της η επίθεση της Κολομβίας έδειξε ότι ήταν παραγωγική και εφευρετική στη διοργάνωση,ενώ τη πεισματική της άμυνα η Εθνική μας τη παρουσίασε με το καλύτερο τρόπο στη λευκή ισοπαλία με την Ιαπωνία,ύστερα και από την ανόητη αποβολή του Κατσουράνη.

Το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος αντιμετώπισε την Ακτή Ελεφαντοστού έπειτα,γνωρίζοντας ότι μόνο μια νίκη θα ήταν αρκετή για να περάσει στην επόμενη φάση. Για να γίνει αυτό χρειαζόταν γκολ,έστω και ένα. Ο Σάντος πριν από εκείνο το παιχνίδι δήλωσε ότι:«Δε με νοιάζει ποιος θα σκοράρει,ας το κάνει και ο Καρνέζης». Τελικά, ένα ανύπαρκτο πέναλτι από τον Σαμαρά επέτρεψε στην Εθνική να προκριθεί με τη νίκη της με 2-1. 

Πέντε μέρες αργότερα αποκλείστηκε από το ίδιο σημείο.


Δεν είναι τα πάντα η άμυνα...
Σε ένα Παγκόσμιο κύπελλο που σχεδόν έχει επαινεθεί για το καλό επιθετικό παιχνίδι,η Εθνική μας ήταν μια εξαίρεση. Ο Σάντος πριν από τον χθεσινό αγώνα: «Η τακτική μας είναι ίδια σε όλα τα παιχνίδια. Να παραμείνουμε σφιχτοί στην άμυνα,να είμαστε συγκεντρωμένοι στους αντιπάλους μας και να γίνουμε επικίνδυνοι στην επίθεση». Αυτή η άρνηση να παίξει σε ένα στυλ παιχνιδιού πέρα από τα όρια της δεν είναι ποτέ πιθανό να κερδίσει τους ουδέτερους φιλάθλους. Ακόμα και απέναντι στη Κόστα Ρίκα,μια ομάδα σχεδόν πολύ καλή και στα δύο άκρα του γηπέδου η Ελλάδα έθεσε ως στόχο να κρατήσει το μηδέν πάνω απ’ όλα.

Αρχικά, λειτούργησε με τον Παπασταθόπουλο,τον Μανωλά και τον Χολέμπας να εντυπωσιάζουν με τη πολύ καλή αμυντική δουλειά τους. Ωστόσο, όταν ο Bryan Ruiz έβαλε μπροστά στο σκορ τη Κόστα Ρίκα με ένα χλιαρό και βασανιστικό τέρμα, η Ελλάδα χρειάστηκε ξαφνικά να αλλάξει τη στρατηγική της. Σε αυτό το μοτίβο πάλεψε οδυνηρά με τις σέντρες του Χολέμπας να αποδεικνύεται ότι είναι η πιο επικίνδυνη διέξοδος επιθετικά. Από τις μπαλιές του είχε τις ευκαιρίες της αλλά ο τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα, Kaylor Navas απομάκρυνε κάθε υποψία της.


Η απελπισία και η άμυνα έφεραν την ισοφάριση
Αφού δεν δόθηκε το πέναλτι στη Κόστα Ρίκα από το χέρι του Τοροσίδη ήρθε άλλη μια σανίδα σωτηρίας στην Εθνική μας,όταν ο αμυντικός των “Ticos” Oscar Duarte δέχτηκε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε. Όμως ακόμα και με το αριθμητικό πλεονέκτημα μόχθησε ιδιαίτερα να δημιουργήσει καθαρή ευκαιρία για γκολ. Στο τελευταίο λεπτό ξανά της χτύπησε η πόρτα τη τύχη. Ο Σάντος έδωσε εντολή στον Παπασταθόπουλο να πάει μπροστά σε μια απελπισμένη αναζήτηση για την ισοφάριση και ο αμυντικός της Borussia Dortmund ήταν στο σωστό μέρος,τη σωστή στιγμή για να πάρει το ριμπάουντ και να σκοράρει μετά την απόκρουση του Navas από το σουτ του Γκέκα.


Το αιώνιο μειονέκτημα της το στέρησε
Με τη Κόστα Ρίκα εμφανώς κουρασμένη φάνηκε ότι ίσως ένα γκολ στην παράταση να ήταν αρκετό να περάσει η “γαλανόλευκη” στα προημιτελικά. Υπήρξε μια ξεκάθαρη ευκαιρία να το πραγματοποιήσει,ίσως και η σκηνή του αγώνα όταν μετά από ένα κόρνερ της Κόστα Ρίκα,βγήκαν πέντε Έλληνες στην αντεπίθεση με δύο Κεντροαμερικάνους. Εκεί σαν μη μαθημένοι στο ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας καταφέραμε να κάνουμε το απλό δύσκολο.

Αφού ο Μήτρογλου με τα χίλια ζόρια ανέβηκε το κέντρο και έδωσε τη πάσα στον Χριστοδουλόπουλο - παρότι πιο ξεκούραστος από τους υπόλοιπους παίκτες(κατά τ’ άλλα ήταν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση σύμφωνα με τον Σάντος) - ο επιθετικός της Bologna έχοντας όλο το χρόνο και το χώρο να γυρίσει και να δει τους συμπαίκτες του έκανε το πιο συνηθισμένο για Έλληνα ποδοσφαιριστή,”να φύγει η βόμβα από πάνω μου”. Όπως φυσικά και ο Μήτρογλου από την άλλη με πιο καθαρό μυαλό μπορούσε να τελειώσει πιο καλά τη φάση στη τελευταία ευκαιρία του αγώνα,πέρα από μια ακόμα πολύ καλή επέμβαση του Navas,πετώντας στα χαρτιά έτσι τη δυνατότητα να αποφύγουν τη διαδικασία των πέναλτι.

Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμάρα αντί να πάνε τα χρήματα στα πριμ τους να τεθούν στην οικοδόμηση ενός προπονητικού κέντρου για την Εθνική ομάδα. Αυτό μπορεί να είναι μια “ηλιαχτίδα φωτός” για την εξέλιξη της Εθνικής μας στο ποδόσφαιρο,μια υποδομή που θα βοηθήσει στη παραγωγή και ανατροφή παικτών και με επιθετικές αρετές εκτός από το να βγάζει μόνο καλούς αμυντικούς.

Ο Γιώργος Σαμαράς ίσως να είναι σωστός στο ότι: «Η διαδικασία των πέναλτι είναι μια Ρώσικη ρουλέτα»,αλλά και εσύ σαν ομάδα δεν έκανες το κάτι παραπάνω,μάλλον το ορθολογικό για να μη πληρώσεις αυτό το τίμημα της Ρώσικης Ρουλέτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: