Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

«Τα δάκρυα του Ήλιου» των Βρετανών και των Γάλλων αλεξιπτωτιστών


Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Τουλούζη της Γαλλία η τακτική στρατιωτική άσκηση μετα στρατευμάτων: «Τα δάκρυα του Ήλιου» στην οποία μετείχαν η 16η βρετανική αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και η 11η γαλλική Ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών. Σκοπός της άσκησης ήταν η σύσφιξη των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, ώστε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και των γενικότερων συμμαχικών σχέσεων, οι στρατιωτικοί σχηματισμοί τους να μπορούν να σχεδιάζουν και να πολεμούν μαζί σε ομαλά πλαίσια  και να κατανοήσουν και οι δύο πλευρές, τις διαφορές, τις ιδιαιτερότητες και την φιλοσοφία που διέπουν των σχηματισμών των δύο κρατών.


Κατα την διάρκεια της άσκησης, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι αλεξιπτωτιστές ασκήθηκαν πάνω σε διάφορα, συνεχή, σενάρια όπως: ρίψη με αλεξίπτωτο, κίνηση περιπόλου, πύρ και κίνηση εντός αστικού περιβάλλοντος, επίθεση και κατάληψη εχθρικών θέσεων. 


Μετά το πέρας της άσκησης ο Διοικητής της 16ης βρετανικής αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Nick Borton, τόνισε πως: «Αυτή η άσκηση ήταν μια καλή ευκαιρία να εκπαιδευτούμε με τους Γάλλους συναδέλφους μας της 11ης Ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών. Τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα.


Η επιτυχία της άσκησης είναι στο γεγονός ότι ωρίμασαν πλέον οι σχέσεις μας με τους Γάλλους συναδέλφους μας ώστε να μπορούμε με επιτυχία να σχεδιάζουμε και να λειτουργούμε ως μια δύναμη που είναι ικανή να πραγματοποιεί πολύπλοκες και απαιτητικές επιχειρήσεις οπουδήποτε στον κόσμο».


Απο την μεριά του, ο Διοικητής της 11ης γαλλικής Ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών Ταξίαρχος Olivier Salaün ανέφερε πως: «Το κύριο όφελος του εν λόγω είδος ασκήσεων είναι να ενισχυθεί το επίπεδο της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο Ταξιαρχιών. Οι ασκήσεις πεδίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε όταν θα εργαζόμαστε μαζί και επίσης να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε τις επιχειρησιακές σχέσεις μας και να διασφαλίσουμε, ότι θα είμαστε σε θέση να λειτουργούμε από κοινού, όταν απαιτείται».


Να σημειωθεί πως και οι δύο σχηματισμοί είναι οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, που βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα για την επιχειρησιακή τους ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Αποτελούν τμήμα της Ενδιάμεσης Συνδυασμένης Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (Ι-CJEF) για  επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, που κυμαίνονται από την παροχή βοήθειας σε χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές και πολεμικές συγκρούσεις. Η αλλαγή αυτή ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2013, τόσο στον γαλλικό όσο και στο βρετανικό στρατό κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών και αυτή η άσκηση παρέχει μια ευκαιρία για τους δύο στρατούς να μπορούν να σχεδιάζουν και να πολεμούν δίπλα-δίπλα.









Δεν υπάρχουν σχόλια: