Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι νικητές και οι χαμένοι της έκτης ημέρας


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η πρώτη αγωνιστική ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με τον όγδοο και τελευταίο όμιλο και ξεκίνησε η δεύτερη ενδιάμεσα με τον αγώνα της Βραζιλίας και του Μεξικού. 

Αυτός ο αγώνας στιγματίστηκε από το αξιοσέβαστο σύνολο και την εκπληκτική απόδοση του τερματοφύλακα του Μεξικού Guillermo Ochoa και αντίθετα από την κάκιστη και χλωμή σε ανάπτυξη παιχνιδιού Βραζιλία. Στους άλλους δύο αγώνες της βραδιάς το Βέλγιο χρειάστηκε να αγκομαχήσει για να κερδίσει την Αλγερία επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα θέλει πολλή δουλειά για να κάνει την υπέρβαση,ενώ η Ρωσία δεν κατάφερε να ξεκινήσει με το δεξί παραχωρώντας ισοπαλία στο αξιόμαχο σύνολο της Νότιας Κορέας.

 Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους μεγαλύτερους νικητές και χαμένους της έκτης μέρας.


Νικητής:Fabio Capello
Ο έμπειρος τεχνικός της Ρωσίας πήρε μια ομάδα στη Βραζιλία εξ’ ολοκλήρου από την εγχώρια βάση και έθεσε μερικά ερωτηματικά όταν άφησε στον πάγκο τον Kerzhakov στο ματς με τη Νότια Κορέα. Μια γκάφα στο 68’ από τον τερματοφύλακα του του άλλαξε τα σχέδια. Ύστερα από το δώρο του Akinfeev στους Κορεάτες,ο Capello πέρασε τον Kerzhakov μέσα ο οποίος κατάφερε να τον δικαιώσει φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα μόλις τρία λεπτά μετά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο.


Χαμένος:Fred
Σε όλα τα παγκόσμια κύπελλα η Βραζιλία είχε πάντα έναν καλό επιθετικό με πλούσιο ταλέντο Σε αυτό όμως που γίνεται στη χώρα της υστερεί φανερά σε αυτή τη θέση με έναν μεγάλο - σε ηλικία - απαρχαιωμένο και βαρύ σέντερ φορ. ο Fred κατάφερε να κάνει μόνο δύο σουτ,προτού γίνει αλλαγή και δεχθεί τις αποδοκιμασίες από το κοινό της Φορταλέζας. Αντικαταστάθηκε από τον Jo που δεν τα πήγε πολύ καλύτερα αγγίζοντας τη μπάλα μόνο 11 φορές και χάνοντας μια ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ.


Νικητής:Mertens
Στην Αλγερία πρέπει να πιστωθεί το γεγονός ότι για 80 λεπτά κατάφερε να βάλει το Βέλγιο σε μια κατάσταση πανικού. Ο Feghouli είχε δώσει το προβάδισμα στις “αλεπούδες” από το σημείο του πέναλτι στο 25’,πριν ισοφαρίσουν με τον Fellaini οι “Red Devils”. Ο αγώνας φώναζε για έναν ήρωα και με 10 λεπτά να απομένουν αυτόν τον ρόλο τον πήρε ο Mertens στο “Estadio Mineirao”. Μετά από το υπέροχο τάκλιν του De Bruyne στον Feghouli,ο Hazard πήρε τη μπάλα και ύστερα από μια πολύ ωραία κούρσα έδωσε πάσα πάρε - βάλε στον Mertens,ο οποίος εκτέλεσε ιδανικά τον τερματοφύλακα της Αλγερίας.


Νικητής:Wilmots
Δεν του άρεσε αυτά που έβλεπε από την ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο όπως και σε μας. Μετά από μόλις 45 λεπτά εναντίον της Αλγερίας ο προπονητής του Βελγίου έβγαλε τον Chadli - του οποίου η αρχική επιλογή έδωσε δικαίωμα για αρνητικά σχόλια - και έβαλε τον Mertens,και λίγο πριν συμπληρωθεί η μια ώρα παιχνιδιού πέρασε τον νεαρό επιθετικό της Lille Divock Origi στη θέση του Lukaku που κινήθηκε σε ρηχά νερά. 

Στο 65’ έγινε και η τελευταία αλλαγή περνώντας στη θέση του Dembele τον Fellaini. Πέντε λεπτά αργότερα οι “κόκκινοι διάβολοι” ισοφάρισαν χάρης σε μια κεφαλιά του μέσου της Manchester United. Μετά από 10 λεπτά έγινε και η ολική ανατροπή από την άλλη αλλαγή του τον Mertens,ενώ και ο νεαρός επιθετικός Origi με τη ταχύτητα του και τη σωματοδομή του βοήθησε για αυτό το νικητήριο αποτέλεσμα. Οι αρχικές επιλογές του Wilmots δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές,όμως τις διόρθωσε στο δεύτερο μέρος με το καλύτερο τρόπο.


Χαμένος:Son Heung-Min
Ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο στην “Cuaiaba” παραλίγο να ολοκληρωθεί με τη Νότια Κορέα μπροστά στο σκορ,όταν ο Son βρέθηκε λίγα μέτρα απόσταση να κάνει το σουτ απέναντι στον Akinfeev. Το σουτ του επιθετικού της Bayer Leverkusen όμως όχι μόνο δεν βρήκε εστία,αλλά παραλίγο να βγει έξω και από το γήπεδο και αντιπροσωπεύει σίγουρα το πιο κακό σουτ μέχρι τώρα της διοργάνωσης. Ο Son στα 84 λεπτά που έπαιξε πραγματοποίησε μόνο δύο σουτ,ενώ δεν έδωσε και τη μπάλα σε μερικές προσπάθειες της Νότιας Κορέας που φαινόντουσαν επικίνδυνες.


Νικητής:Ochoa
Η Βραζιλία σχεδόν σε όλο το πρώτο ημίχρονο δεν έκανε ευκαιρία μέχρι που ο Neymar πήρε μια κεφαλιά στη μικρή περιοχή και οι οικοδεσπότες ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν. Ωστόσο ο Ochoa τινάχτηκε στο αριστερό του δοκάρι και με μια υπέροχη επέμβαση με το ένα χέρι δεν το επέτρεψε. Η συγκεκριμένη απόκρουση θύμισε πολύ αυτή του Gordon Banks στη προσπάθεια του Pele στον αγώνα της Βραζιλίας με την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1970. Έπειτα ο Μεξικανός τερματοφύλακας έκανε δύο ακόμα πολύ δύσκολες επεμβάσεις στο κοντινό πλασέ του Paulinho και στη καρφωτή κεφαλιά του Thiago Silva.


Χαμένος:Akinfeev
Η Νότια Κορέα δεν άξιζε να πάρει το προβάδισμα στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου αλλά ο τερματοφύλακας της Ρωσίας Igor Akinfeev είχε διαφορετική άποψη. Ο Lee Keun-Ho που είχε μπει ως αλλαγή στο παιχνίδι μετά από μια κούρσα του έκανε ένα αδύναμο σουτ που έπρεπε για την αξία του να το μπλοκάρει εύκολα ο Akinfeev. Ωστόσο αντί να μπλοκάρει με αυτοπεποίθηση τη μπάλα,ο τερματοφύλακας της CSKA Moscow με κάποιο περίεργο τρόπο κατάφερε να τη βάλει στα δίχτυα της ομάδας του. 

Γενικά, ο 26άχρονος τερματοφύλακας ήταν σε μια πολύ άσχημη μέρα,καθώς όλα τα μακρινά σουτ που επιχείρησαν οι Κορεάτες είτε τα απομάκρυνε με δυσκολία είτε τα έπιανε με δεύτερη προσπάθεια. Ευτυχώς για τους Ρώσους έξι λεπτά αργότερα με ένα πανομοιότυπο λάθος του αντιπάλου ισορρόπησε τη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: