Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Η οικονομική κρίση απειλεί και τα ελληνικά μνημεία


Η ελληνική πρωτοβουλία www.greekcultureprotection.com απευθύνει διεθνή έκκληση στην UNESCO για την προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς, όλο και περισσότερο αναδύεται παγκόσμια οικονομική κρίση ως μια νέα απειλή για τα ελληνικά μνημεία η οποία προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες δυνητικούς κινδύνους, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι φυσικές καταστροφές, η αστικοποίηση και οι πόλεμοι.

Στόχος της η ευαισθητοποίηση του κοινού, η εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λένα Μεθοδίου, αρχαιολόγος και τέως σύμβουλος στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία για θέματα πολιτισμού στην UNESCO: «Μια ελληνική πρωτοβουλία θέτει για πρώτη φορά στην UNESCO την παγκόσμια οικονομική κρίση ως μια νέα απειλή για τα μνημεία, ενώ για πρώτη φορά διεθνείς προσωπικότητες απευθύνονται στον διεθνή οργανισμό για το παραπάνω θέμα. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, αλλά και να κινητοποιήσει την UNESCO ώστε ο πολιτισμός να ενταχθεί ως πυλώνας στον σχεδιασμό του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ για μετά το 2015, που έχει κεντρικό άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η UNESCO διαθέτει διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το World Heritage, που κυρώνονται από τα κράτη-μέλη. Όταν ένα κράτος υπογράφει μια διεθνή σύμβαση, αυτό σημαίνει ότι περνάει από τη Βουλή και γίνεται νόμος του κράτους. Βάσει αυτών των συμβάσεων, το κράτος οφείλει να παρέχει τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση των μνημείων, διαφορετικά δεν μπορούν να εφαρμοστούν».

Να σημειωθεί πως μερικοί από τους κινδύνους που «συμπράττουν» με την οικονομική κρίση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της έκκλησης, η οποία διατίθεται σε τέσσερις γλώσσες είναι οι περικοπές στον προϋπολογισμό του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 50%, απολύσεις προσωπικού, εγκατάλειψη ερευνών και ανασκαφών, αλλά και «διατάξεις» που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επίσης γίνεται αναφορά στις Συμβάσεις της UNESCO για τον πολιτισμό, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία και διαφύλαξη της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, της άυλης κληρονομιάς, των μουσειακών συλλογών και στην υποστήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: