Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι νικητές και οι χαμένοι της ένατης ημέρας



του Δημήτρη Βαρσάνη

Το πρόγραμμα της Παρασκευής άνοιξε με τη συγκλονιστική νίκη της Κόστα Ρίκα απέναντι στην Ιταλία με 1-0,ενώ αργότερα σε μια υπερηχητική της εμφάνιση  η Γαλλία διέλυσε την ανήμπορη να αντιδράσει Ελβετία με 5-2. Τέλος ο πέμπτος όμιλος ολοκληρώθηκε με έναν από τους πιο δυνατούς αγώνες του τουρνουά ανάμεσα στην Ονδούρα και το Εκουαδόρ,με τη δεύτερη να παίρνει τη νίκη με 2-1 στις λεπτομέρειες και αφού είχε μείνει πίσω στο σκορ.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους μεγάλους νικητές και χαμένους της ένατης ημέρας.


Νικητής:Giancarlo Gonzalez
Μέχρι τη παρασκευή το πρωί οι περισσότεροι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου πιθανόν να μην ήξεραν ότι υπάρχει παίκτης Giancarlo Gonzalez. Όμως τον μάθαμε για τα καλά χθες το απόγευμα,όπως και ο Mario Balotelli που τον είχε πάνω από το κεφάλι του σε όλο το παιχνίδι. Ο αμυντικός της Columbus Crew έκανε εξαιρετικά τη δουλειά του,καθώς τον άφησε μόνο σε μια περίπτωση να γίνει απειλητικός ενώ πραγματοποίησε μόνο ένα φάουλ σε όλο τον αγώνα,αναδεικνύοντας τη “καθαρότητα” του στα μαρκαρίσματα του.



Χαμένοι:Διαιτητές
Επιστροφή στα διαιτητικά λάθη είδαμε ξανά χθες στα δύο από τα τρία παιχνίδια. Καταρχήν στον απογευματινό αγώνα  δύο λεπτά πριν το γκολ της Κόστα Ρίκα δεν δίνεται καθαρό πέναλτι στον Joel Campbell από το σπρώξιμο του Chiellini. Γενικά η διαιτησία του Χιλιανού Enrique Zencovich κατά τη διάρκεια του αγώνα είχε ευνοϊκό άνεμο για την Ιταλία. Αργά το ξημέρωμα ο Αυστραλός διαιτητής Ben Williams δεν καταλόγισε πέναλτι στην Ονδούρα στο 13’ στο σπρώξιμο που δέχτηκε ο Costly από τον Paredes,ενώ υπάρχουν και ορισμένες αμφιβολίες για ακόμα ένα πέναλτι που δεν δόθηκε στην ομάδα της Κεντρικής Αμερικής ξανά στον Costly,που φαίνεται να τον ρίχνει ο Cerezo στο χορτάρι στο 76.


Νικητής:Benzema
Δεν ήταν έκπληξη πώς ο Karim Benzema πέρασε μια περίοδο αφλογιστίας αυτή τη τη χρονιά στη Real Madrid. Ο Γάλλος επιθετικός όμως φαίνεται να απολαμβάνει ένα από τα τελευταία του Παγκόσμια κύπελλα. Μετά τα δύο γκολ του με την Ονδούρα,ο Benzema βρήκε για τρίτη φορά δίχτυα με τους “Tricolor” εναντίον της Ελβετίας και μοίρασε άλλες δύο ασίστ στους συμπαίκτες του,ενώ μπορούσε να βάλει παραπάνω τέρματα αν δεν έχανε το πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο και δεν σφύριζε ο Kuipers τη λήξη του αγώνα ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν βάλει το πανέμορφο σε εκτέλεση γκολ του.


Χαμένοι:Η αμυντική λειτουργία της Ελβετίας και ο Benaglio
Η Ελβετία πήγε στη Βραζιλία ως μια από τις καλύτερες άμυνες στα προκριματικά του Παγκόσμιου κυπέλλου. Αυτό το γεγονός το επιβεβαίωσε και στη νίκη στη πρεμιέρα της επί του Εκουαδόρ με 2-1. Ωστόσο στον αγώνα με τη Γαλλία τρυπήθηκε από παντού. Αρχικά ο Giroud έδωσε το προβάδισμα στους Γάλλους με μια άπιαστη κεφαλιά. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Behrami έδωσε τη μπάλα στους “Tricolor” και ο Matuidi με ένα πλασέ στο πλαϊνό δίχτυ έκανε το 2-0. Ένα τέρμα που μπορούσε να αποφευχθεί εύκολα από τον Benaglio. Έπειτα η Ελβετία παρακολουθούσε απλά τις ανελέητες επιθέσεις της Γαλλίας και μέχρι το σφύριγμα της λήξης ο 30άχρονος τερματοφύλακας μάζεψε άλλες τρεις φορές τη μπάλα από τα δίχτυα του.


Νικητής:Jorge Luis Pinto
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Jorge Luis Pinto αναλαμβάνει την Εθνική ομάδα της Κόστα Ρίκα. Ο 61άχρονος τεχνικός απολύθηκε από την ομάδα της Κεντρικής Αμερικής το 2005,αλλά επαναπροσλήφθηκε από τους “Ticos” για να τους καθοδηγήσει στην τέταρτη συμμετοχή τους στα τελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου. Απέναντι στην Ιταλία η Κόστα Ρίκα του Pinto εμφάνισε για ακόμα μια φορά την υπομονή,το πάθος,το κουράγιο και τον ρεαλισμό στο παιχνίδι της,όπως και στον αγώνα με την Ουρουγουάη με αποτέλεσμα να ανταμειφθεί με τη πρόκριση της στον επόμενο γύρο και πιθανότατα ως πρώτη. Ένα σενάριο που φαινόταν επιστημονικής φαντασίας πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ της Βραζιλίας,έχοντας αντιπάλους στον όμιλο της την Ιταλία,την Ουρουγουάη και την Αγγλία.


Χαμένος:Balotelli
Για αυτή την Ιταλία ο Mario Balotelli είναι το κλειδί της για το μέχρι που θα καταφέρει να φτάσει. Ο επιθετικός της Milan σκόραρε το νικητήριο τέρμα εναντίον της Αγγλίας και αναμέναμε να κάνει τη ζημιά του και στη Κόστα Ρίκα. Όπως αναφέραμε και παραπάνω όμως ο αμυντικός της Columbus Crew Giancarlo Gonzalez σε όλο τον αγώνα δεν τον άφησε από τα μάτια του και στο τελικό σφύριγμα ο 23άχρονος επιθετικός κατάφερε να κάνει μόνο ένα σουτ στον στόχο.



Νικήτρια:Η εφαρμογή του Goal - No Goal
Η τεχνολογία για ακόμα μια φορά κλήθηκε σε μια δύσκολη απόφαση την Παρασκευή και για ακόμα μια φορά το σύστημα λειτούργησε σωστά. Στον αγώνα της Ιταλίας με τη Κόστα Ρίκα ο Junior Diaz έκανε τη σέντρα από τα αριστερά για το κεφάλι του Bryan Ruiz,ο οποίος έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και μέσα από τη γραμμή του τέρματος. Ενώ φαινόταν ότι είχε νικήσει τελικά τον Buffon ο διαιτητής δεν ήταν τόσο πεπεισμένος,μέχρι που το ρολόι του χτύπησε για να να μετρήσει το γκολ.

Χαμένη:Αγγλία
Μπορεί να μην έπαιξε χθες αλλά η συνέχεια της στο Παγκόσμιο κύπελλο έφτασε στο τέλος της με τη νίκη της Κόστα Ρίκα επί της Ιταλίας. Ύστερα από τις ήττες της από την Ιταλία και την Ουρουγουάη,η Αγγλία είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στη “Squadra Azzurra” καθώς μόνο αν κέρδιζε την Κόστα Ρίκα και την Ουρουγουάη και κέρδιζε αυτή με τη σειρά της την ομάδα της Κεντρικής Αμερικής τη τελευταία αγωνιστική υπήρχαν περιθώρια για πρόκριση στην επόμενη φάση. Πλέον τα “τρία Λιοντάρια” μαζεύουν τις αποσκευές της επιστροφής στο μεγάλο νησί ισοφαρίζοντας ένα αρνητικό ρεκόρ από 1958,όταν είχαν αποκλειστεί για πρώτη φορά σε τελικά του Παγκοσμίου κυπέλλου από τη φάση των ομίλων. Τουλάχιστον θα προσπαθήσουν να μην καταγράψουν ένα καινούργιο τη Τρίτη επιστρέφοντας με μηδέν βαθμούς στη πατρίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: