Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στις 18 Σεπτέμβρη


Την κοινωνική απήχηση του επερχόμενου δημοψηφίσματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 για την ανεξαρτησία ή όχι της Σκωτίας καθώς και τις πολιτικές διεργασίες που πραγματοποιούνται στον φόντο αυτού του δημοψηφίσματος, αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του η αρθρογράφος της Guardian, Libby Brooks.

Η κ. Brooks αναφέρει στο άρθρο της πως η αναμονή της ψήφου επηρεάζει βαθύτατα τον πληθυσμό. Έως πρόσφατα, τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και τα μέσα ενημέρωσης του Λονδίνου εξέφραζαν βεβαιότητα ότι οι Σκωτσέζοι θα πουν ένα ηχηρό «όχι» στην απόσχιση. «Τώρα κανείς δεν είναι πια τόσο σίγουρος» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου θα είμαστε απολύτως κυρίαρχοι. Θα έχουμε για πρώτη φορά στην Ιστορία την ισχύ στα χέρια μας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στις 10 μ.μ. και ένα λεπτό θα συνεχίσουμε να κρατάμε την ισχύ ή θα την έχουμε επιστρέψει» δηλώνει στην ανταποκριτρια της Guardian στην Σκωτία, ο εμβληματικός άνδρας του Κόμματος για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας (SNP), Jim Silars.

Όπως σημειώνει η ίδια, πολλοί υποστηρικτές της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι η δική τους εκστρατεία χρειάζεται περισσότερο νεύρο. Αυτό προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει ο πρώην υπουργός Σκωτίας, Τζιμ Μέρφι, ο οποίος μόλις ξεκίνησε περιοδεία με τίτλο «100 πόλεις σε 100 ημέρες». Κάποιοι πιστεύουν ότι οι υπέρμαχοι της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κρατήσουν χαμηλό προφίλ ώς την τελευταία ημέρα, αλλά όταν έρθει η ώρα, θα εμφανιστούν μαζικά στις κάλπες, όπως γινόταν τη δεκαετία του ’80, όταν ένα μέρος του εκλογικού σώματος δεν παραδεχόταν ανοικτά ότι προτιμούσε το Συντηρητικό Κόμμα.

Όσον αφορά για τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας αλλα και γενικά για την επιρροή του «ΝΑΙ» στην σκωτσέζικη κοινωνία και πολιτική ζωή τονίζει πως  πρόκειται για κίνημα που υπερβαίνει κομματικές, ηλικιακές και ταξικές γραμμές. Ο μηχανισμός του κόμματος SNP παίζει σημαντικό ρόλο, ενώ η επίσημη εκστρατεία του χρηματοδοτείται από υποστηρικτές του SNP, αλλά ούτε και ο πιο ουδέτερος μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται απλά για υπόθεση ενός κόμματος.

Το κίνημα είναι προοδευτικό και ενσωματώνει τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το μέλλον της Αριστεράς στη Σκωτία, ενώ περιέχει διαφορετικές ομάδες, που απευθύνονται π.χ. στις φτωχότερες γειτονιές της Σκωτίας ή στις γυναίκες. Είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν σε πείσμα της επίσημης εκστρατείας και όχι εξαιτίας αυτής.

Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε ποσοστό 33%. Η λύση που προτιμούν, η μέγιστη αυτονομία, δεν περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο, κάτι που τους υποχρεώνει να λάβουν μια δύσκολη απόφαση ανάμεσα στα δύο άκρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: