Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Σίμος Δανιηλίδης: «Χιλιάδες παιδιά και ΑμεΑ εκτός παιδικών και ΚΔΑΠ»



Για κοινωνική αναλγησία και πεισματική άρνηση της Πολιτείας να αποδεχθεί τις πρακτικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις της Αυτοδιοίκησης προκειμένου κανένα παιδί και κανένας νέος με αναπηρία να μην μείνουν εκτός των δωρεάν δημοτικών δομών φιλοξενίας και φροντίδας, κάνει λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ιδίου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Με αφορμή χθεσινοβραδινή εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να «παγώσει» στα 160 εκατομμύρια ευρώ η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ για την επόμενη σχολική χρονιά, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ, καταγγέλλει, και εφόσον ευσταθούν οι σχετικές πληροφορίες, με τον πιο σκληρό τρόπο τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι αν δεν εξευρεθεί το σύνολο των 250 εκατομμυρίων ευρώ, που απαιτείται, χιλιάδες παιδιά και άτομα με αναπηρία θα μείνουν εκτός των δωρεάν βρεφικών και παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωπες με κρίσιμα αδιέξοδα επιβίωσης.

H Αυτοδιοίκηση έχει ζητήσει από την κυβέρνηση τη χρηματοδότηση του προγράμματος με 250 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων και της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης.

«Έχουμε ήδη καταστήσει σαφές στα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι τα 160 εκατ. ευρώ, που προς το παρόν έχουν εξασφαλιστεί, δεν επαρκούν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πληροφορούμαστε τώρα ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη δύο τραγικά αρνητικών αποφάσεων. Πρώτον, να μειωθεί η χρηματοδότηση κατά 5 ή 9% και δεύτερον, και πολύ χειρότερο, να μειωθούν οριζόντια κατά 30% οι προσφερόμενες ανά δομή θέσεις φιλοξενίας», τονίζει ο κ. Δανιηλίδης, εξηγώντας τι σημαίνει αυτό πρακτικά: «Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα στο δήμο μας σε ένα κτίριο με τέσσερα τμήματα παιδικών σταθμών και 25 παιδιά σε κάθε τμήμα, εντάσσαμε στο πρόγραμμα των δωρεάν θέσεων και το σύνολο των 100 παιδιών, των 100 οικογενειών που πληρούσαν τις οριζόμενες προϋποθέσεις. Έρχεται, όμως, ανεξήγητα, αδικαιολόγητα και προκλητικά η νέα προκήρυξη του προγράμματος, την οποία αναμένεται να ανακοινώσουν την προσεχή Τρίτη, και αλλάζει ραγδαία τα δεδομένα. Για παράδειγμα, ενώ ο δήμος μας έχει αδειοδότηση για τέσσερα τμήματα και 100 παιδιά σε έναν παιδικό σταθμό και εντάσσονται όλα στο ΕΣΠΑ, η Πολιτεία αναγνωρίζει πια μόνο τις 70 θέσεις και μας υποχρεώνει να μειώσουμε σε 3 τα τμήματα λειτουργίας. Και αν θεωρήσουμε ότι στο συγκεκριμένο παιδικό σταθμό απασχολούνται 15 εργαζόμενοι, τουλάχιστον οι 4 θα χάσουν τη δουλειά τους!

«Σε πανελλαδικό επίπεδο, από τις 75.000 θέσεις παιδιών και ΑμεΑ σήμερα μετά τη μείωση κατά 30%, αυτομάτως πάνω από 20.000 παιδιά μένουν εκτός δομών», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι 75.000 αφορούν τα έως τώρα δεδομένα, τα οποία θα αλλάξουν άρδην λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της αυξημένης ζήτησης. «Έχω από καιρό προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα φθάσει σίγουρα τις 100.000, ακόμη και τις 110.000, εξαιτίας της διόγκωσης της ανεργίας και της μείωσης των οικογενειακών εισοδημάτων, δοθέντος ότι τα εισοδήματα που αυτή τη φορά θα ληφθούν υπόψη ως μια από τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα θα είναι αυτά του Οικονομικού Έτους 2013».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κάνει λόγο για επανάληψη εκ μέρους της Πολιτείας λαθών και παραλείψεων του παρελθόντος, από τα οποία, προφανώς, δεν έχει διδαχθεί κανένα μάθημα.

«Καταγγέλλω κάθε μεθόδευση που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο και κάθε απόπειρα αποδυνάμωσης μιας από τις πιο ουσιαστικές κοινωνικές παροχές σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων, απόρων, ανασφάλιστων συνανθρώπων μας, παιδιών και ατόμων με αναπηρία», «Γιατί η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και πρακτικά εφαρμόσιμες προτάσεις μας; Τα 250 εκατομμύρια ευρώ μπορούν να εξευρεθούν αμέσως από τα λιμνάζοντα και αναπορρόφητα των τομεακών προγραμμάτων, της Ψηφιακής Σύγκλισης, της Δια Βίου Μάθησης, της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάνοντας χρήση της ρήτρας ευελιξίας από το ΕΣΠΑ και να μεταφερθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως και από το Κοινωνικό Μέρισμα», τονίζει και  επισημαίνει ο κ.Δανιηλίδης, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του.

«Ως ΚΕΔΕ έχουμε ζητήσει έκτακτη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της και ζητάμε την παρέμβαση του ιδίου του πρωθυπουργού κ.Αντώνη Σαμαρά. Προειδοποιούμε, και φοβάμαι ότι θα επαληθευτούν οι προβλέψεις μου, ότι η επιλογή της κυβέρνησης θα οδηγήσει υποχρεωτικά 20.000 με 25.000 παιδιά και άτομα με αναπηρία εκτός δωρεάν κοινωνικών δομών, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ διαθέσιμα κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ απλά θα χαθούν αφού δεν θα απορροφηθούν και δεν θα αξιοποιηθούν», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: