Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Διχασμένοι και απαισιόδοξοι οι Βρετανοί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Βρετανοί πολίτες όσον αφορά στη δυνατότητα του πρωθυπουργού τους, David Cameron να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που θεωρεί κρίσιμης σημασίας για να παραμείνει η χώρα του στην Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Κυριακή 29/6/20014 στη δημοσιότητα, μετά την αποτυχία του Βρετανού πρωθυπουργού να εμποδίσει το διορισμό του Jean-Claude Juncker στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου You Gov, 7% των Βρετανών πιστεύουν πως η αντίθεση του David Cameron  στο διορισμό του Γιούνκερ θα λειτουργήσει ευεργετικά σε μια αναδιαπραγμάτευση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου 42% των Βρετανών εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από την ΕΕ στη χώρα τους και 29% προβλέπουν πως "μόνο μερικές ήσσονος σημασίας αρμοδιότητες" θα επιστρέψουν στη Βρετανία. Επίσης, σε περίπτωση δημοψηφίσματος 39% των Βρετανών θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, έναντι 37% που θα επέλεγαν την έξοδο, ενώ 18% παραμένουν αναποφάσιστοι.

Μάλιστα την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως καθίσταται πλέον "πιο δύσκολο" γι' αυτόν να επιτύχει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ με προοπτική το δημοψήφισμα που έχει δεσμευθεί να οργανώσει το 2017, εφόσον επανεκλεγεί το 2015.

«Είναι υπερβολικά νωρίς για να πεί κανείς ότι είναι πιθανό να μην επιτύχουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η αποστολή καθίσταται δυσκολότερη, αλλά ας κοιτάξουμε τον απολογισμό των δύο τελευταίων ετών» διαβεβαίωσε εχτές μιλώντας στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας William Hague. και αναφέρθηκε στη μάχη του κ. Cameron για τη μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και στο βέτο που άσκησε το 2011 στη συνθήκη που είχε στόχο την ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων για τα κράτη-μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: