Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Bayern Munich

Το Μουντιάλ τους δίνει ελπίδες να βγουν από την “κατάψυξη”


του Δημήτρη Βαρσάνη

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν κάποιες ευρέως διαδεδομένες φήμες σχετικά με το μέλλον πολλών παικτών της Bayern Munich. Διάφορα ρεπορτάζ έχουν υποστηρίξει ότι ο Kroos,ο Mandzukic,ο Muller,ο Javi Martinez,ο Shaqiri,ακόμα και ο Schweinsteiger μπορεί να βρίσκονται στην έξοδο από την “Alliadz Arena” αυτό το καλοκαίρι,με αρκετούς από τους συγκεκριμένους να παραπονιούνται για την έλλειψη χρόνου που έχουν με τον Pep Guardiola.

Πράγματι είναι μια μεγάλη πρόκληση να κρατήσεις μια ομάδα ευτυχισμένη και με αφοσιωμένους παίκτες,όταν υπάρχουν περισσότεροι από 20 από αυτούς που ανταγωνίζονται για 11 θέσεις στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο είναι πιθανό ότι το ροτέισον του Guardiola θα είναι πιο αποδεκτό μεταξύ των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της δεύτερης χρονιάς του στον πάγκο της.


Επίπονο για τη συνέχεια
Ο βασικός παράγοντας σε αυτό το τομέα είναι το Παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας. Η Bayern έχει 14 παίκτες στη χώρα του καφέ όπως και η Manchester United που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μεταξύ όλων των συλλόγων. Με βάση το ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανό ότι η Bayern θα έχει ένα πολύ κουρασμένο υλικό για την επόμενη σεζόν. Εξετάζοντας τη σεζόν 2010-11,ο Schweinsteiger,ο Forlan και ο Sneijder ήταν τρεις από τους καλύτερους παίκτες του Παγκοσμίου κυπέλλου μετά από τρεις συνεχόμενες εξαντλητικές χρονιές με τις ομάδες τους.

Μετά το Παγκόσμιο κύπελλο είχαν υποστεί δραματική πτώση στη κατάσταση τους,με τον Sneijder να καταρρέει στο ημίχρονο του αγώνα της Inter απέναντι στη Brescia το Νοέμβριο του 2010. Ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής μετά τον αγώνα παραδέχθηκε ότι:«Ολόκληρο το σώμα μου είναι εξαντλημένο». Αργότερα διαγνώστηκε ότι έπασχε από αναιμία. Φυσικά κάθε επαγγελματίας θέλει να ξεκινά σε κάθε παιχνίδι,αλλά λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό του σύγχρονου παιχνιδιού οι θνητοί του ποδοσφαίρου δεν μπορούν να το αντέχουν πάντοτε. Οι τραυματισμοί θα κρατήσουν εκτός διοργάνωσης αστέρες όπως ο Falcao,ο Ribery και o Reus.

Πολλοί από τους Διεθνείς παίκτες της Bayern στη Βραζιλία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις αντίστοιχες Εθνικές τους ομάδες,με πολλές από αυτές να είναι μεταξύ των φαβορί για να πάνε στα προημιτελικά και πέρα. Έτσι θα είναι σημαντικό για εκείνους τους παίκτες των Βαυαρών που δεν είναι στο Παγκόσμιο κύπελλο να μη το βάλουν κάτω και να συνεχίσουν ακόμα περισσότερο τη προσπάθεια τους για μια θέση βασικού. Και για αρκετούς αντίστοιχα το Μουντιάλ μπορεί να είναι μια σπάνια ευκαιρία για να λάμψουν. Ο Shaqiri που αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελβετίας σε μια πρόσφατη συνέντευξή του σε μέσο της χώρας του είπε ότι:«Απαιτώ να παίρνω χρόνο ως βασικός όχι μόνο όταν έχουμε κατακτήσει ήδη το πρωτάθλημα».


Τα βλαστάρια της αναμένουν την άνθηση τους
Η ανησυχία του Shaqiri είναι κοινή για όλους τους παίκτες που προσπαθούν να φτιάξουν το όνομα τους σε μια μεγάλη ομάδα. Οι Pierre Hojberg,Mitchell Weiser,και ο νεοφερμένος Sebastian Rode είναι ορισμένα παιδιά από τη δεύτερη ομάδα που περιμένουν να πάρουν τις ευκαιρίες τους την επόμενη χρονιά. Αυτό εξηγείται και από το γιατί ο Karl-Heinz Rummenige είπε πρόσφατα στην επίσημη ιστοσελίδα της Bayern ότι ο Hojberg για παράδειγμα δεν θα φύγει από την ομάδα αυτό το καλοκαίρι,παρότι ξοδεύτηκαν σχεδόν όλα τα λεφτά της προηγούμενης σεζόν σε αναπληρωματικούς.
Ο Shaqiri και ο Julian Green που θα αγωνιστούν και οι δύο στο Παγκόσμιο κύπελλο πέρασαν το μεγαλύτερος μέρος της περασμένης χρονιάς στον πάγκο ή στη δεύτερη ομάδα και μπορούν επίσης να αναμένουν περισσότερες ευκαιρίες,αν και όλοι οι προαναφερθέντες είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν μόνιμοι βασικοί ή να παίζουν σε μεγάλα παιχνίδια. Το πόσο πρόθυμοι είναι να δεχθούν ένα τέτοιο ρόλο μένει να το δούμε.

Ένα άλλο εμπόδιο για τους πολλούς ανερχόμενους παίκτες της Bayern είναι ότι ο Ribery και ο Thiago Alcantara θα απουσιάσουν από το Παγκόσμιο κύπελλο λόγω τραυματισμού,ενώ ο νεοφερμένος επιθετικός από τη Borussia Dortmund Lewandowski και ο Alaba δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωση στη Βραζιλία με τη Πολωνία και την Αυστρία αντίστοιχα. Ο Ribery μπήκε στα 30,ο Thiago είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς και η Bayern μπορεί να έχει κάποιους επιβαρυμένους παίκτες όπως ο Robben,ο Muller,ο Kroos και ο Schweinsteiger όταν γυρίσουν τον Αύγουστο.

Έτσι θα πρέπει να υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για τους περιορισμένους ποδοσφαιριστές,ιδιαίτερα στη μεσαία γραμμή που ο Hojbjerg,ο Rode,ο Shaqiri και ο Green αγωνίζονται. Είναι δύσκολο το μονοπάτι στο προσκήνιο σε μια μεγάλη ομάδα,αλλά κάθε παίκτης της Bayern γνώριζε τη πρόκληση που διακυβευόταν όταν υπέγραψε. Το Παγκόσμιο κύπελλο του 2014 θα φέρει σίγουρα εξάντληση και ίσως ζημιά στους καταπονημένους ποδοσφαιριστές της ομάδας του Pep Guardiola.


Αντίθετα για τους παίκτες που έχουν τεθεί στο περιθώριο θα είναι μια κατάσταση του τώρα η ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: