Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η άσκηση ΒορειοΙρλανδών εφέδρων «Scatha Dare» στην Σκωτία


Scatha Dare είναι το όνομα της θρυλικής πολεμίστριας της Σκωτίας και εκπαιδεύτριας στα στρατιωτικά, του ήρωα του Ulster της Ιρλανδίας, Cú Chulainn, είναι όμως και το όνομα της στρατιωτικής άσκησης στην οποία συμμετείχαν έφεδροι του βρετανικού στρατού απο την Βόρεια Ιρλανδία.

Με βάση τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του βρετανικού στρατού στο Dumfries και στο Galloway της Σκωτίας, 400 βορειοΙρλανδοί έφεδροι του βρετανικού στρατού έλαβαν μέρος στην άσκηση, στην οποία το σενάριο έκανε λόγο ότι τα βρετανικά στρατεύματα έπρεπε να εκκαθαρίσουν ισχυρές εχθρικές θέσεις και ταυτόχρονα, να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό απο ραδιοβιοχημικές επιθέσεις. Επίσης, έπρεπε να εκκαθαρίσει με την βοήθεια αεροπορικής υποστήριξης ισχυρές εχθρικές θέσεις εντός αστικού περιβάλλοντος.


«Ήταν η πρώτη μου φορά που συμμετείχα σε αερομεταφερόμενη επίθεση εναντίων εχθρικών θέσεων. Ήταν απίστευτη η αίσθηση να κάθεσαι στο πίσω μέρος ενός ελικοπτέρου και το οποίο θα σε μεταφέρει στα μετόπισθεν του εχθρού. Η άσκηση ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά ο επαγγελματισμός και η συντροφικότητα των συναδέλφων μου έφεδρων την έκανε ευχάριστη» αναφέρει ο έφεδρος Sammy Hendry για τις εντυπώσεις του απο την άσκηση.

Να σημειωθεί πως στα πλαίσια των κοινών ασκήσεων Μόνιμου και Εφεδρικού αγγλικού στρατού στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες απο τους: North Irish Horse, the Royal Artillery, the Royal Corps of Signals, the Royal Engineers, the Royal Army Medical Corps, the Royal Logistic Corps and the Intelligence Corps.


Όπως δήλωσε και ο μόνιμος εξ' εφέδρων στρατιώτης Rory Smee: «Είναι σαφές ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή σχέση με τον Μόνιμο στρατού και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να εκπαιδευόμαστε μαζί του και στο μέλλον. Το όλο εγχείρημα βοήθησε την σύμπτυξη των δύο σωμάτων».


Αξίζει να τονισθεί πως την άσκηση την παρακολούθησαν και οι εργοδότες των εφέδρων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δούν τους υπαλλήλους τους πως τα πάνε στον ρόλο τους ως έφεδροι. Μάλιστα, τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: