Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι νικητές και οι χαμένοι της τέταρτης ημέρας


του Δημήτρη Βαρσάνη

Μέχρι τώρα όλοι συμφωνούμε ότι το Παγκόσμιο κύπελλο του 2014 είναι ένα από τα καλύτερα,ίσως το καλύτερο στη πρόσφατη μνήμη μας.

Γκολ,μεγάλα παιχνίδια και μπαίνουμε στη πέμπτη ημέρα του τουρνουά. Χθες το απόγευμα η Ελβετία σε ένα χιτσκοκικό φινάλε νίκησε με ανατροπή το Εκουαδόρ με 2-1 και στο βραδινό παιχνίδι η Γαλλία δεν είχε πρόβλημα να ξεπεράσει το αδύναμο εμπόδιο της Ονδούρας επικρατώντας εύκολα με 3-0.

Στον τελευταίο αγώνα είδαμε τη Βοσνία να βάζει δύσκολα στη νίκη της Αργεντινής με 2-1,η οποία στιγματίστηκε από το μόλις δεύτερο γκολ του Messi σε Μουντιάλ. Ας σας παρουσιάσουμε συνολικά τους μεγαλύτερους νικητές και χαμένους της τέταρτης ημέρας.


Χαμένος:Lichtsteiner
Ο δεξιός μπακ της Ελβετίας αγωνίζεται τακτικά στη Juventus,σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης αλλά είχε μια κάκιστη μέρα στη νίκη των Ελβετών επί του Εκουαδόρ. Πολύ νωρίς στο παιχνίδι επιχείρησε δύο σέντρες,οι οποίες πήγαν απελπιστικά άουτ. Η χρήση του στη μπάλα ήταν χωρίς φαντασία,ηττήθηκε στο ρυθμό και στη ταχύτητα από τους ακραίους επιθετικούς του Εκουαδόρ - ειδικά από τον Jefferson Montero - και δεν έβγαλε καμία χρήσιμη μπαλιά για τους συμπαίκτες του στην επίθεση.


Νικητής:Hitzfeld
Για έναν προπονητή οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται ως προς το πώς η ομάδα του μπορεί να κερδίσει με τον καλύτερο τρόπο τον αντίπαλο,αλλά ακόμα και οι κορυφαίοι προπονητές δεν επιλέγουν την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα μια μέρα. Όταν γίνεται αυτό το κοουτσάρισμα από τον πάγκο είναι ζωτικής σημασίας και ο Ottmar Hitzfeld μπορεί να νιώθει ικανοποιημένος με την προνοητικότητα του και τη τύχη του για το νικητήριο αποτέλεσμα της ομάδας του. Και οι δύο αλλαγές του - η μια στο ημίχρονο και η άλλη προς το τέλος του αγώνα - έφεραν γρήγορες επιπτώσεις με τον Mehmedi και τον Seferovic να σκοράρουν και να ανατρέπουν το εις βάρος τους αποτέλεσμα,δίνοντας στην Ελβετία μια πολύτιμη νίκη.


Νικήτρια: Η εφαρμογή του Goal - No Goal 
Μετά από χρόνια διχογνωμίας βρίσκεται σε λειτουργία στο Παγκόσμιο κύπελλο η τεχνολογία του αν πέρασε η μπάλα τη γραμμή ή όχι. Τη πρώτη πραγματική αμφισβητούμενη φάση την είδαμε χθες στον αγώνα της Γαλλίας με την Ονδούρα. Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Benzema έκανε ένα σουτ,η μπάλα βρήκε στο δεξί δοκάρι,μετά χτύπησε στον Valladares που δεν τη συγκράτησε καλά και η τεχνολογία έδειξε ότι πέρασε τη γραμμή με τους διαιτητές στη συνέχεια να επιβεβαιώνουν το δεύτερο τέρμα της Γαλλίας. Ορισμένοι μπορεί να συμφωνούν και άλλοι να διαφωνούν ότι ήταν γκολ,όμως εμείς το ζητήσαμε και πρέπει να δεχόμαστε τη κάθε απόφαση πάνω σε αυτό το τομέα.


Χαμένο:Το αντιαθλητικό παιχνίδι της Ονδούρας
Στο τέλος του αγώνα με τη Γαλλία η Ονδούρα είχε δύο “κιτρινισμένους” παίκτες και μια αποβολή του Wilson Palacios με δύο κίτρινες και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της βραδιάς. Μυστήριο από τη πλευρά ότι δεν είχαν τουλάχιστον πέντε κίτρινες κάρτες και δύο αποβολές. Οι ποδοσφαιριστές της Ονδούρας έκαναν 14 φάουλ και της Γαλλίας 13,αλλά η ανεκτικότητα που έδειξε ο διαιτητής στα σκληρά μέχρι και αντιαθλητικά μαρκαρίσματα των παικτών της ομάδας της Κεντρικής Αμερικής ήταν το λιγότερο υπομονετική. Κανείς δεν θέλει να δει περιττές αποβολές και απουσίες,όμως στην Ονδούρα μπορούν να νιώθουν τυχεροί που ο Izaguirre τουλάχιστον δεν εντάχθηκε μαζί με τον Palacios στο απουσιολόγιο για τον επόμενο αγώνα.


Νικητές:Όσοι πήγαν να παρακολουθήσουν τον Messi
Ένας μεγάλος αριθμός των φιλάθλων ταξίδεψε στη Βραζιλία για να δει τον Lionel Messi με τη φανέλα της Αργεντινής,έχοντας την ελπίδα να φέρει την δόξα του Παγκοσμίου κυπέλλου στους “Albiceleste”. Στο πρώτο ημίχρονο πραγματοποίησε μερικές ντρίμπλες και κάποιες άστοχες πάσες. Στο δεύτερο ημίχρονο όταν άλλαξε η Αργεντινή το σύστημα της ο Messi ήταν σε καλύτερη θέση να χρησιμοποιήσει την ορατότητα και δημιουργικότητα του. Μετά από μια ώρα παιχνιδιού ο άσσος της Barcelona άλλαξε πολύ ωραία τη μπάλα με τον Higuain,πέρασε δύο παίκτες της Βοσνίας και με τη βοήθεια του δοκαριού εκτέλεσε ιδανικά τον Begovic. Ένα κλασικό γκολ Messi,το οποίο έβγαλε και πολλά συναισθήματα αν κρίνουμε από τον τρόπο πανηγυρισμού του.


Χαμένες:Οι αλλαγές τακτικής της Αργεντινής και της Βοσνίας
Στο μεγαλύτερο μέρος των προκριματικών η Αργεντινή έπαιζε με τέσσερις πίσω,δύο στην επίθεση και από πίσω τους ήταν ο Messi. Ο Susic χρησιμοποιούσε στη Βοσνία κυρίως το 4-4-2 με τους Dzeko και Ibisevic μπροστά. Ωστόσο και οι δύο Εθνικές στο πρώτο τους παιχνίδι στο Παγκόσμιο κύπελλο - και στα φιλικά προετοιμασίας - χρησιμοποίησαν το 3-5-2 και το 4-2-3-1αντίστοιχα ,αλλά δεν δούλεψε καθόλου καλά και στις δύο περιπτώσεις. Η Βοσνία δεν μπορούσε να στηρίξει με παίκτες αρκετά γρήγορα δίπλα στον Dzeko και ήταν αργή στις αντεπιθέσεις της,ενώ η Αργεντινή εκτός από τον Messi υπήρξαν λίγοι παίκτες να κάνουν κούρσες για να ανοίξουν χώρους, Δεν είναι τυχαίο ότι ο Alejandro Sabella επέλεξε να επαναφέρει το συνηθισμένο σύστημα στην Αργεντινή με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: