Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι εννέα+ένας παίκτες που πήραν μεταγραφή μέσω του Παγκοσμίου κυπέλλου


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το Παγκόσμιο κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία θα δούμε όπως πάντα εντυπωσιακές επιδόσεις από σχετικά άγνωστους παίκτες και θα πέσουν όλα τα μάτια πάνω τους. Ορισμένους από αυτούς θα τους παρακολουθούν σκάουτερ και προπονητές,οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να τους αποκτήσουν έχοντας εντυπωσιαστεί από αυτά που έχουν δει.

Συχνά βλέπουμε παίκτες να πραγματοποιούν ένα απίστευτο Μουντιάλ και να κερδίζουν μια μεταγραφή με βάση τις εμφανίσεις τους στη διοργάνωση. Αναμφισβήτητα είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική,απλά ρωτήστε τον Gerard Houllier που ήταν προπονητής της Liverpool το 2002. Είχε αποκτήσει τους El Hadji Diouf και Salif Diao που είχαν αφήσει σπουδαίες εντυπώσεις σε εκείνο το Παγκόσμιο κύπελλο με τη Σενεγάλη. Αυτή είναι μια απόδειξη ότι δεν βγαίνουν όλες οι μεταγραφές με βάση το τι κάνουν σε αυτή τη διοργάνωση.

Πιο πρόσφατα είδαμε τη Real Madrid να παίρνει το 2006 το νικητή του Παγκοσμίου κυπέλλου με την Ιταλία Fabio Capello και το 2010 τους Khedira και Ozil μετά τις πολύ καλές παρουσίες τους με την Εθνική Γερμανίας. Μέσα από αυτό το κείμενο μας θα σας κατατάξουμε τις εννέα+μία καλύτερες μεταγραφές που έγιναν με βάση τις επιδόσεις τους στο Παγκόσμιο κύπελλο.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη βαθμολογία έγιναν με βάση το:
1. Πόσο καλά τα πήγε ο παίκτης στο Παγκόσμιο κύπελλο.
2. Πόσο “εξαφανισμένος” ήταν ο παίκτης πριν τη διοργάνωση και μετά στην ομάδα που αγωνίστηκε.
3. Πόσο μεγάλη ήταν η ομάδα και το κόστος μεταγραφής του παίκτη.
4. Πόσο επιτυχημένη ήταν η μεταγραφή του παίκτη σε μακροπρόθεσμη βάση.


9. Di Maria(Real Madrid)
Αν και δεν ήταν ένας άγνωστος παίκτης το 2010 οι εμφανίσεις του Di Maria με την Αργεντινή στο Παγκόσμιο κύπελλο της Νότιας Αφρικής,τον βοήθησαν να υπογράψει στην Real Madrid κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Οι Μαδριλένοι ανακοίνωσαν τη μεταγραφή του στα τέλη του Ιούνη δίνοντας στη Benfica το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ. Ο επιδέξιος μέσος αποτελεί πλέον βασικό γρανάζι των “Merengues” και έχει συγκεντρώσει πάνω από 150 συμμετοχές κατακτώντας πέντε τρόπαια στα τέσσερα χρόνια του στον σύλλογο. Μέχρι στιγμής έχει μοιράσει 62 ασίστ στο πρωτάθλημα της La Liga.


8. Gilberto Silva(Arsenal)
Ο μαχητικός μέσος Gilberto Silva εντυπωσίασε με τη Βραζιλία στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2002 και κέρδισε την μεταγραφή του στην Arsenal. Μέχρι εκείνο το σημείο δεν τον ήξερε σχεδόν κανείς στην Ευρώπη,ενώ οι “Gunners” αντιμετώπισαν επιπλοκές στην άδεια εργασίας για τον πρώην παίκτη και του Παναθηναικου. Τελικά αποκτήθηκε από την Atletico Mineiro για 4,5 εκατομμύρια λίρες και πραγματοποίησε πάνω από 200 συμμετοχές στον σύλλογο του Λονδίνου και ήταν μέρος των “Invicibles” τη σεζόν 2003-2004.


7. Boniek(Juventus)
Ο Πολωνός επιθετικός Zbigniew Boniek μετά το εντυπωσιακό Μουντιάλ με τη χώρα του που τερμάτισε τρίτη στην Ισπανία πήρε μεταγραφή στην Ιταλία. Ο Boniek είχε κάνει χατ-τρικ στον πρώτο αγώνα της Πολωνίας και συνολικά έβαλε τέσσερα γκολ,όπως και ο πρώτος Zico. Η Juventus τον αγόρασε από τη Widzew Lodz και έπειτα πήγε στη Roma. Με τους “Bianconeri” πήρε το κύπελλο κυπελλούχων το 1984 και ένα χρόνο μετά το περιβόητο κύπελλο πρωταθλητριών του “Heysel”. Ο Boniek είναι επίσης στη λίστα με τους 100 καλύτερους ποδοσφαιριστές της FIFA που επιλέχθηκαν από τον Pele.


6. Salas(Lazio)
Τέσσερα γκολ σε τέσσερα ματς στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998 και ο Χιλιανός επιθετικός Marcelo Salas μετανάστευσε στην Ευρώπη για τη Lazio. Ο Salas υπέγραψε για 12 εκατομμύρια λίρες και κατέκτησε έξι τίτλους με τους “Biancoceleste” πριν μετακομίσει το 2001 στη Juventus.


5. Roberto Baggio(Juventus)
Η ποιότητα του Roberto Baggio στις εμφανίσεις του με την Ιταλία το 1990 ξεχείλιζε σκοράροντας δύο φορές με τη χώρα του και τότε η Juventus κατέβαλε ένα παγκόσμια μεγάλο ποσό για να τον αποκτήσει από τη Fiorentina. Οι οπαδοί των “Βιόλα” τα έκαναν γυαλιά καρφιά όταν επισημοποιήθηκε η μεταγραφή του για οκτώ εκατομμύρια λίρες,με τον Baggio να κληρονομεί το νούμερο 10 του Platini. Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έβγαλε το ποδόσφαιρο,ο Baggio οδήγησε την Ιταλία στον τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου του 1994 σκοράροντας πέντε τέρματα μέχρι εκείνο το σημείο. Ωστόσο στη πιο κρίσιμη στιγμή της καριέρας του έχασε το πέναλτι και δώρισε το τέταρτο Μουντιάλ στους Βραζιλιάνους.


4. Ali Daei(Bayern Munich)
Άφωνους άφησαν τους (τηλέ)θεατές οι επιδόσεις του Ali Daei με το Ιράν στο Μουντιάλ του 1998 στη Γαλλία,όπως και τους ιθύνοντες της Bayern Munich που τον απέκτησαν από την Arminia Bielefeld. Περιττό να αναφέρουμε ότι στους “Βαυαρούς” ήταν απλά μια καλή εναλλακτική λύση και κάθισε μόνο για ένα χρόνο,ακόμα και αυτό όμως είναι μεγάλο κατόρθωμα για έναν ποδοσφαιριστή που έπαιζε για μια χώρα μικρού επιπέδου στο Παγκόσμιο στερέωμα. Ο Daei ο οποίος μέχρι και σήμερα είναι ο σπουδαιότερος παίκτης που έβγαλε το Ιράν,βάζοντας 109 γκολ σε 149 συμμετοχές με το Εθνικό συγκρότημα του σε όλες τις διοργανώσεις και πολύ δύσκολο φαντάζει να τον ξεπεράσει ποτέ κάποιος.


3. Ardiles(Tottenham)
Ο Αργεντινός μέσος Ossie Ardiles έκανε μια εντυπωσιακή κίνηση στην Αγγλία για λογαριασμό της Tottenham μετά από το Παγκόσμιο κύπελλο του 1978. Ο Ardiles έκανε πάνω από 300 εμφανίσεις με τα “σπιρούνια” και ήταν βασικό μέλος της ομάδας που κατέκτησε το FA Cup δύο φορές και το κύπελλο UEFA του 1984. Τη σεζόν 1993-1994 προπόνησε την ομάδα του Βορείου Λονδίνου αλλά δεν ήταν τόσο επιτυχημένος όσο στους αγωνιστικούς χώρους.


2. Tevez και Mascherano(West Ham)
Άλλη μια Αγγλική ομάδα η West Ham υπέγραψε δύο Αργεντινούς τους Tevez και Mascherano ύστερα από το Παγκόσμιο κύπελλο του 2006. Όμως οι “Hummers” βρέθηκαν ένοχοι γιατί παραβίασαν τους κανόνες της Premier League σχετικά με τις συμφωνίες τρίτων. Εκείνη τη χρονιά το γκολ του Tevez τη τελευταία αγωνιστική έσωσε τα “σφυριά” αλλά το 2009 αναγκάστηκαν να δώσουν αποζημίωση 18,1 εκατομμυρίων λιρών στην υποβιβασμένη Sheffield United. Και οι δύο ποδοσφαιριστές έφυγαν το καλοκαίρι του 2007 για τη Manchester United και τη Liverpool αντίστοιχα.


1. Hagi(Real Madrid-Barcelona)
Στην κορυφή της λίστας μας είναι ο Ρουμάνος επιθετικός Gheorge Hagi,ο οποίος σε δύο Μουντιάλ πήρε μεταγραφή στις δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου. Οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο κύπελλο της Ιταλίας το 1990 “γλύκαναν” την Real Madrid να τον αποκτήσει από τη Steaua Bucurest,ενώ σε αυτό του 1994 στις ΗΠΑ πήγε στη Barcelona από τη Brescia που τον είχε πάρει από τους Μαδριλένους το 1992. Ο Hagi έβαλε τρία γκολ στο Μουντιαλ των ΗΠΑ,οδηγώντας τους Ρουμάνους στα προημιτελικα της διοργάνωσης που αποκλείστηκαν στα πέναλτι από τη Σουηδία. Επίσης επτά φορές βγήκε ως καλύτερος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής,ενώ βρίσκεται σε μια σπάνια λίστα παικτών που αγωνίστηκαν στις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: