Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Δραστικά μέτρα απο τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ



Σε χθεσινοβραδινή (24.6) συνεδρίαση τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα την άρση της παραχώρησης εκτάσεων του δήμου στην Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης  (ΕΥΑΘ), τις οποίες χρησιμοποιεί για τις ανάγκες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Πρόκειται, ειδικότερα, για την ανάκληση δύο παλαιότερων αποφάσεων των πρώην δήμων Συκεών και Πεύκων, οι οποίες αφορούσαν παραχώρηση εκτάσεων στις Συκιές στον πρώην Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (1986) και στα Πεύκα στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΑΘ Παγίων.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι ο πρώτος δήμος που προχωρά στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, στο πλαίσιο της ομόφωνης θέσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, των φορέων της Θεσσαλονίκης, των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και της «Κίνησης 136», για κλιμάκωση των ενεργειών αποτροπής της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, με την ανάκληση της παραχώρησης των δημοτικών υποδομών να είναι ακόμη μια μορφή κλιμάκωσης των πιέσεων από την τοπική κοινωνία.


«Ακολουθώντας τις ομόφωνες αποφάσεις της ΠΕΔ-ΚΜ και σεβόμενοι την ισχυρή φωνή της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αλλά κυρίως αγωνιώντας για το μέλλον όλων μας σ’ αυτή την πόλη, παραμένουμε σταθεροί στο μαζικό αγώνα για το μπλοκάρισμα του ξεπουλήματος του νερού. Τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ τινάζονται “στον αέρα” κι εμείς κινούμαστε βήμα-βήμα, με κάθε μέσο και δύναμη που διαθέτουμε, προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα προς ένα τα Δημοτικά Συμβούλια και των υπολοίπων δέκα δήμων που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ θα πάρουν ανάλογες αποφάσεις. Σήμερα ανακαλούμε τα παραχωρητήρια δημοτικών εκτάσεων για δημιουργία αντλιοστασίων και δεξαμενών για τις ανάγκες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, κι αύριο θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειαστεί για να προστατεύουμε το δικαίωμα των πολιτών στο κοινωνικό αγαθό του νερού. Οι δήμοι είχαν παραχωρήσει δωρεάν και ατελώς αυτές τις υποδομές σε μια κρατική εταιρεία ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους. Από τη στιγμή που η εταιρεία αυτή θα πάψει να βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν ιδιώτη τις εγκαταστάσεις που έγιναν με χρήματα των δημοτών μας»  τονίσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, επαναλαμβάνοντας έτσι τα ίδια λόγια που είχε πει και στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπία της ΠΕΔ-ΚΜ με τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές Ιουνίου.

Τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολούθησε και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Κώστας Μαριόγλου, ο οποίος κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας» την κίνηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών να προχωρήσει στην ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης δημοτικών εκτάσεων και υποδομών στον τότε ΟΥΘ και ΟΑΘ. «Τέτοιες αποφάσεις ενισχύουν τον αγώνα και μπλοκάρουν κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, και η κίνηση αυτή του δήμου Νεάπολης-Συκεών πρέπει άμεσα να γενικευθεί και να υλοποιηθεί από όλους τους δήμους που εξυπηρετούνται από την ΕΥΑΘ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της «Κίνησης 136» Λάζαρος Αγγέλου, που ήταν επίσης παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι ο πρώτος δήμος που πήρε τη σχετική απόφαση. Περιμένουμε πλέον και από τους άλλους δήμους να κάνουν το ίδιο, ώστε να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, όπως εκφράστηκε με το δημοψήφισμα και συνεχίζεται με κινήσεις όπως αυτή του δήμου Νεάπολης-Συκεών, αποτελούν χρυσή σελίδα στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μήνυμα είναι σαφές ότι δεν τα παρατάμε μέχρι να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης. Όπως ενωμένα συμφωνήσαμε στο μεγάλο ‘‘όχι’’, έτσι ενωμένα συνεχίζουμε για να ενισχύσουμε τη συμμαχία του ‘‘ναι’’ διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης της ύδρευσης και της αποχέτευσης στην πόλης μας», ανέφερε.

Στο μεταξύ, για τις 3 Ιουλίου ορίστηκε το ραντεβού του προεδρείου της ΠΕΔ-ΚΜ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, για το παρόν και το μέλλον του νερού στη Θεσσαλονίκη.

«Μετά τις πολιτικές συναντήσεις που προηγήθηκαν, εξασφαλίζοντας από όλους τους συνομιλητές μας τη στήριξή τους στο δίκαιο αίτημα της Θεσσαλονίκης και της Αυτοδιοίκησης, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στη συζήτησή μας με τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Σ.Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Θα παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας αναλυτικά και εμπεριστατωμένα, θα μεταφέρουμε το ισχυρό ΌΧΙ του 98% των Θεσσαλονικέων, θα υπενθυμίσουμε την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την ανάλογη κυβερνητική απόπειρα για την ΕΥΔΑΠ, και θα ζητήσουμε την τοποθέτηση και την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας στο εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του νερού στην πόλη μας».

Να προστεθεί ότι προς το παρόν εκκρεμεί ο ορισμός της ημερομηνίας συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ στις επόμενες κινήσεις της ΠΕΔ-ΚΜ εντάσσεται και η κατάθεση αναλυτικών ενημερωτικών φακέλων στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: