Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι νικητές και οι χαμένοι της ενδέκατης ημέρας


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ακόμα μια συναρπαστική ημέρα αγώνων μας άφησε το Παγκόσμιο κύπελλο. Το απόγευμα σε ένα κουραστικό παιχνίδι το Βέλγιο πήρε τη νίκη στα τελευταία λεπτά απέναντι στη Ρωσία και λίγο αργότερα η Αλγερία πήρε προβάδισμα πρόκρισης στον όγδοο όμιλο με τη νίκη της με 4-2 επί της Νότιας Κορέας. Το τελευταίο ματς των μία σε αυτό το Μουντιάλ έκλεισε με συγκλονιστικό τρόπο.
ΗΠΑ και Πορτογαλία χάρισαν θέαμα,ανατροπές αρκετά γκολ και πολλές συγκινήσεις στο τέλος.

Παρόλο που η δεύτερη πήρε προβάδισμα νωρίς στο σκορ,οι “Yankees” γύρισαν το αποτέλεσμα στο δεύτερο ημίχρονο και για 30 δευτερόλεπτα είχαν τη πρόκριση στα πόδια τους,αλλά ο Varela στη τελευταία φάση του αγώνα έβαλε παράταση στην αγωνία στο θέμα πρόκριση στον έβδομο όμιλο,με όλες τις ομάδες να είναι ενδιαφερόμενες όμως Γερμανία και ΗΠΑ που παίζουν τη τελευταία αγωνιστική να έχουν τέσσερις βαθμούς και με μια ισοπαλία να περνάνε και οι δύο παρέα στη φάση των νοκ - αουτ.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους μεγαλύτερους νικητές και χαμένους της ενδέκατης ημέρας.


Νικήτριες:Οι μεσοεπιθετικές επιλογές του Βελγίου
Είναι ευλογία για έναν προπονητή να έχει μια ποσότητα βάθους και ανταγωνισμού σε μια βασική γραμμή όπως αυτή της μεσοεπιθετικής. Ειδικά στο Βέλγιο που δίνει την επιλογή στον προπονητή όχι μόνο για το ποιος θα ξεκινήσει,αλλά και να κάνει αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να επηρεάζεται ουσιαστικά το ποιοτικό επίπεδο της ομάδας του. Το Βέλγιο ξεκίνησε το πρώτο του παιχνίδι με τον Chadli που ήταν αναποτελεσματικός όμως δεν υπήρχε πρόβλημα.

Ο Mertens μπήκε,έπαιξε καλά,κράτησε τη θέση του για τον αγώνα με τη Ρωσία και όταν έγινε αλλαγή υπήρχαν περισσότεροι παίκτες να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του παιχνιδιού. Hazard,Mirallas,De Bruyne,Chadli και Mertens έχουν πάρει τις ευκαιρίες τους όλοι,ενώ ο Januzaj περιμένει να πάρει και αυτός τα δικά του λεπτά συμμετοχής. Παντού βλέπουμε ότι έχουν τις επιλογές για να βρουν το νικητή του παιχνιδιού,ακόμα και στη θέση του επιθετικού με τον 19άχρονο Origi να μπαίνει αντί του Lukaku και να ξελασπώνει την ομάδα του.


Χαμένος:Capello
Ο Fabio Capello έχει το ιστορικό στην καριέρα του να μην παίρνει αποφάσεις που κοστίζουν στην ομάδα του,όμως η Ρωσία τουλάχιστον πρέπει να τον ανακρίνει. Παρέλαβε μια όχι και τόσο επιτυχημένη ομάδα,αλλά πιο ευκίνητη με γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι της και επιθετική νοοτροπία από τις τελευταίες διοργανώσεις της και την μετέτρεψε σε μια πιο βαρετή,ανιαρή,αργή και χωρίς φαντασία ομάδα. Όμως και πάλι δεν είναι ακόμα επιτυχημένη. Είναι παράξενο το γεγονός ότι στους δύο πρώτους αγώνες με Νότια Κορέα και Βέλγιο άφησε στον πάγκο ότι πιο έμπειρο(Denisov,Kerzhakov) και ταλαντούχο είχε(Dzagoev).

Μάλιστα στον αγώνα με τους “Red Devils” ο μέσος της CSKA Moscow μπήκε ως αλλαγή στο 82’ για να τραβήξει ένα κουνέλι από το καπέλο...του Capello,ενώ ο Kerzhakov πέρασε στο 89’ και αφότου έμεινε πίσω στο σκορ η ομάδα του. Ευτυχώς για τον Ιταλό τεχνικό έχει ακόμα μια ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις διορθωτικές του κινήσεις με την Αλγερία,αλλά για τα επτά εκατομμύρια ευρώ που παίρνει το χρόνο πρέπει να αναθεωρήσει κάποια πράγματα,όπως και η ομοσπονδία της Ρωσίας γιατί μην ξεχνάμε ότι και το επόμενο Μουντιάλ διοργανώνεται στο σπίτι της.


Νικητής:Wilmots
Το Βέλγιο δεν είναι τόσο θεαματικό όσο το περιμέναμε όλοι αλλά έχει καταφέρει να πάρει δύο νίκες στα πρώτα δύο παιχνίδια του. Μεγάλο μέρος της δόξας και της κριτικής παραδόξως πρέπει να πάει στον προπονητή του Marc Wilmots. Η αλήθεια είναι ότι οι ενδεκάδες που κατεβάζει δεν φέρνουν αποτελέσματα,αλλά το υλικό που διαθέτει του δίνει τη δυνατότητα να ανακατεύει τη τράπουλα και να κάνει αλλαγές που σε τεράστιο βαθμό επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Χθες στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου μπήκε ο Divock Origi στη θέση του - για ακόμα μια φορά - κακού Lukaku και έβαλε το νικητήριο τέρμα στο τέλος της αναμέτρησης, γίνοντας η τρίτη αλλαγή των “Red Devils” που σκοράρει σε αυτό το Παγκόσμιο κύπελλο.


Νικήτρια:Η Αλγερία και η επιθετική νοοτροπία της
Ένα κοινό περιεχόμενο που έχουμε διαπιστώσει σε αυτό το Παγκόσμιο κύπελλο είναι ότι όποια Εθνική κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να επιτεθεί ανταμείβεται με τη νίκη στο τέλος. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις είδαμε ομάδες να κλείνονται πίσω με σκοπό να πάρουν  ένα θετικό αποτέλεσμα και να το πετυχαίνουν. Ας δώσουμε από τη πλευρά μας τα μπράβο μας στην Αλγερία,η οποία είχε ένα ξεκάθαρο πλάνο στο παιχνίδι της να επιτεθεί με τη Νότια Κορέα,με συνέπεια να πάει με προβάδισμα τριών τερμάτων στο ημίχρονο και να γίνει η πρώτη Αφρικάνικη ομάδα που σκοράρει τέσσερα τέρματα σε έναν αγώνα του Μουντιάλ. Οι “αλεπούδες” ήταν άμεσες,ισχυρές και επιθετικές και πήραν το αποτέλεσμα που άξιζαν.


Χαμένοι: Οι κεντρικοί αμυντικοί της Νότιας Κορέας
Ο Hong Jeong-Ho και ο Kim Young-Gwon ήταν εντελώς σοκαρισμένοι από την επιθετική προσέγγιση της Αλγερίας. Δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν στο ψηλό παιχνίδι τον Sumani,δεν συμβάδισαν με τη δύναμη του και συνεχώς με τη ταχύτητα του τους άφηνε πίσω,ενώ δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για τις συνεχείς κούρσες των υπόλοιπων παικτών της μεσοεπιθετικής γραμμής της Αλγερίας. Ο Kim πρέπει να νιώθει και τυχερός που δεν δόθηκε και πέναλτι στην ανατροπή που έκανε στον Brahimi στο ξεκίνημα του αγώνα. Όλα αυτά στο πρώτο ημίχρονο γιατί στο δεύτερο αναγκάστηκαν να επιταχύνουν σημαντικά τις επιδόσεις τους.


Νικήτρια:Η Νότια Κορέα και η αντίδραση της στο δεύτερο ημίχρονο
Έχοντάς να καλύψει τρία γκολ ήταν εύκολο για την Ασιατική ομάδα να καθίσει πίσω και να περιοριστεί στις όσες δυνατόν λιγότερες ζημιές. Όμως αντίθετα έκανε το πιο έξυπνο πράγμα,επιτέθηκε και προσπάθησε να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Η Νότια Κορέα χρειαζόταν τους βαθμούς για να ενισχύσει τις δικές της ελπίδες για πρόκριση,καθώς οι τρεις χαμένοι βαθμοί θα έκαναν περισσότερο κακό από το να έχανε με διαφορά πέντε τερμάτων π.χ. Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πιο επιθετική,πιο γρήγορη,απελευθερωμένη από τη πίεση και το σημαντικότερο έδωσε στηρίγματα στον επιθετικό της με αποτέλεσμα να σκοράρει δύο φορές. Μπορεί οι Νοτιοκορεάτες να έχασαν αλλά συνέβαλαν σε ένα καλό παιχνίδι και ίσως να έδωσαν στους εαυτούς τους έναν λόγο να πιστεύουν ότι μπορούν να τα πάνε καλύτερα στον τελευταίο τους αγώνα με το Βέλγιο.


Νικητής:Ο Ricardo Costa για τη σωτήρια επέμβαση του
Η Πορτογαλία ήταν μπροστά στο σκορ και λίγο πριν συμπληρωθεί μια ώρα παιχνιδιού,ο Fabian Johnson έκανε μια κούρσα από τα δεξιά και με εξουδετερωμένο τον Beto έδωσε στον Bradley για να σκοράρει. Όμως το τελείωμα του μέσου της Roma με ένα καταπληκτικό ενστικτώδες διώξιμο το έβγαλε πάνω στη γραμμή σε κόρνερ ο Ricardo Costa. Βέβαια στη συνέχεια η Αμερική ανέτρεψε το αποτέλεσμα και το μπλοκ του Πορτογάλου αμυντικού το έκανε λιγότερο σημαντικό. Όμως η ισοφάριση του Varela στις καθυστερήσεις κρατά ακόμα ζωντανές τις ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης της Πορτογαλίας.


Χαμένος:Bradley
Οι ΗΠΑ ήταν με τα δύο πόδια στους “16” μέχρι που ο Bradley στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων έκανε ένα ανεπίτρεπτο λάθος και δεν έδωσε το δικαίωμα στους οπαδούς της να πανηγυρίζουν από σήμερα την πρόκριση. Με λίγα δευτερόλεπτα να απομένουν να σφυρίξει ο διαιτητής ο Bradley πήρε τη μπάλα στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Απλώς έπρεπε να συνεχίσει και να δώσει μπροστά τη μπάλα για να κρατήσουν τη κατοχή οι ΗΠΑ. Αντ’ αυτού προσπάθησε να περάσει τον Joao Moutinho και του έκλεψε τη μπάλα ο μέσος της Monaco. 

Έπειτα την έδωσε στον Cristiano Ronaldo και με τη σέντρα πάρε - βάλε ο Varela διαμόρφωσε το τελικό 2-2 και οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν τον αγώνα με τη Γερμανία για να δουν αν περάσουν. Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από τον Bradley για την ισοφάριση έχει ευθύνη και ο Γερμανός προπονητής τους Jurgen Klinsmann,ο οποίος ενώ βάζει τρίτο στόπερ στα τελευταία λεπτά ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του να βγουν μπροστά με αποτέλεσμα να μην είναι οργανωμένοι πίσω για τις ύστατες προσπάθειες της Πορτογαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: