Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Οι ιδιώτες στρατιώτες επιστρέφουν στο Ιράκ


Η εισβολή του  Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Levant , παραρτήματος του ισλαμιστικού αντάρτικου το οποίο δραστηριοποιείται στη Συρία, αναγκάζει την κυβέρνηση του Ιράκ, όχι μόνο για να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά όπλα αλλά και να τη προσλάβει ένα στρατό μισθοφόρων στρατιωτικών συμβούλων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και συμβαλλόμενοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, περισσότεροι από 5.000 ιδιώτες στρατιωτικοί ειδικοί έχουν προσληφθεί από την ιρακινή κυβέρνηση. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή εργάζονται στη χώρα, ιδιώτες στρατιωτικοί αναλυτές, οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές, φύλακες, μεταφραστές και ακόμη μάγειρες. Ενώ 2.000 από αυτούς είναι Αμερικανοί.


Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ιρακινή πηγή: «Όταν αποχώρησε ο αμερικανικός στρατός μας έκανε πιο εξαρτημμένους στους ιδιώτες πάροχους στρατιωτικών υπηρεσιών και στις αντίστοιχες εταιρίες τους. Καταλάβαμε πως η χώρα δεν μπορεί να πάει σε πόλεμο ή στην ειρήνη χωρίς αυτούς».

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, η Allison Stanger, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Κολέγιο Middlebury, τονίζει πως: «Έχετε στο Ιράκ μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπου μια κυβέρνηση έχει γίνει εξαρτημένη από τις ιδιωτικές εταιρίες στρατιωτικών υπηρεσιών. Είναι μια πραγματική παγκόσμια αλλαγή». Ενώ, ο αναλυτής Steven Schooner, καθηγητής της νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο George Washington αναφέρει πως: «Η στρατιωτική αποστολή στο Ιράκ έχει, στην πραγματικότητα, ανατεθεί σε ιδιώτες».

Αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή την στιγμή οι Η.Π.Α δεν είναι διαθέσιμες να μπούν σε νέες στρατιωτικές περιπέτειες και είναι πρόθυμες να δώσουν στην ιρακινή κυβέρνηση του Νούρι αλ Μαλίκι, 24 επιθετικά ελικόπτερα Apache και σχεδόν 500 πυραύλους Hellfire, παρά τις αντιδράσεις που ακούστηκαν στο Κογκρέσο πως, υπάρχει ο κίνδυνος ο Μαλίκι να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα όπλα εναντίων και εσωτερικών εχθρών του. Η συμφωνία όμως έχει ήδη οριστικοποιηθεί και τα πρώτα όπλα θα φτάσουν σύντομα στην Βαγδάτη.


Επίσης, οι ΗΠΑ φέρεται να δαπάνησαν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια για ιδιώτες στρατιώτες τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ κατά την τελευταία δεκαετία. Τώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τις ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες εξαιτίας της κρίσης, οι οποίες όμως ταυτόχρονα είναι και ένα «φτηνό» εργαλείο εξωτερικής - στρατιωτικής πολιτικής έχει μεταβιβάσει τις δαπάνες αυτές στην ιρακινή κυβέρνηση. Το αμερικανικό υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α δηλαδή, θα έχει το ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ των ιδιωτικών εταιριών και της ιρακινής κυβέρνησης αναλαμβάνοντας το νομικό μέρος των συμβολαίων ενώ, το οικονομικό θα το αναλάβει, εξολοκλήρου, το Ιράκ.


Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο, εκτιμάται ότι υπήρχαν πάνω από 12.500 εργολάβων στο Ιράκ, που εργάζονται για την κυβέρνηση των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2013. Μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 6.624 ειδικούς. Λιγότερο από το ένα τέταρτο από αυτούς (1.626) ήταν Αμερικανοί πολίτες, οι υπόλοιποι ήταν Ιρακινοί (2.191) και 2.807 από άλλες χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών Triple Canopy, όπως δήλωσε στο περιοδικό Foreign Policy: «ιδιώτες στρατιώτες θα συνεχίσουν να απασχολούνται στο Ιράκ στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, η πλειοψηφία του προσωπικού αυτού θα εργάζονται στη φύλαξη εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου και κατασκευής έργων».


Όπως φαίνεται το αμερικανικό στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα και οι ιδιωτικές εταιρείες στρατιωτικών υπηρεσιών - ασφάλειας είναι έτοιμοι να κάνουν μια περιουσία στη Μέση και την Εγγύς Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: