Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι νικητές και οι χαμένοι της δωδέκατης ημέρας


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτοι όμιλοι τη Δευτέρα,εκεί που το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον βραδινό αγώνα ανάμεσα στο Μεξικό και την Κροατία.

Οι “Verde” κέρδισαν κατά κράτος τους “Vetrani” με 3-1 και για έκτη συνεχόμενη φορά θα λάβουν μέρος στους “16”,που και αποκλείονται πάντα σε αυτή τη φάση από το 1994. Από την άλλη οι Κροάτες απογοήτευσαν με την εμφάνιση τους και έγινε η έκτη ομάδα που μας αποχαιρετά νωρίς από το Μουντιάλ μετά την Ισπανία,την Αυστραλία,το Καμερούν,την Αγγλία και τη Βοσνία. Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η διοργανώτρια Βραζιλία,έστω και στη διαφορά των τερμάτων πήρε τη πρώτη θέση ξεσπώντας με 4-1 στο αδύναμο Καμερούν.

Στον δεύτερο όμιλο η Ολλανδία έκανε μια επαγγελματική νίκη με 2-0 εναντίον μιας Χιλής,η οποία ήταν ικανοποιημένη μόνο με τη πρόκριση και δεν το πάλεψε όσο περιμέναμε μήπως κλέψει αυτή στο τέλος το “μαξιλαράκι” της πρώτης θέσης. Στο αδιάφορο παιχνίδι της ημέρας η Ισπανία έσωσε κάπως τα προσχήματα με την εύκολη επικράτηση της με 3-0 εναντίον της Αυστραλίας και έφυγε τουλάχιστον από τη Βραζιλία με ένα καλό αποτέλεσμα,που μόνο επιτυχία φυσικά δεν είναι ο πρόωρος αποκλεισμός της ως προηγούμενη κάτοχος του Παγκοσμίου κυπέλλου.

Ας σας παρουσιάσουμε τους μεγάλους νικητές και χαμένους της δωδέκατης ημέρας.


Νικητής:Robben
Με τον Van Persie να εκτίει τη ποινή του στον αγώνα με τη Χιλή το περιβραχιόνιο του αρχηγού πέρασε στη κατοχή του Robben. Ήταν μια πρόσθετη ευθύνη που όπως φάνηκε λειτούργησε πιο αποτελεσματικά. Με την ομάδα του να έχει προβάδισμα στο σκορ,προς το τέλος του παιχνιδιού ο 30άχρονος εξτρέμ μετέτρεψε μια χαμένη μπαλιά σε γκολ δίνοντας μια πάσα πάρε - βάλε στον Depay για το τελικό 2-0 και την εξασφάλιση της πρώτης θέσης στον δεύτερο όμιλο.


Χαμένος:Ο Xavi και το άσχημο φινάλε του
Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ο Xavi είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία για την Ισπανία. Στο Euro του 2008 και του 2012 και στο Μουντιάλ του 2010 ο 34άχρονος μέσος ενορχήστρωνε σχεδόν τα πάντα στην Εθνική του ομάδα με τις γρήγορες πάσες του και το Tiki - Taka που είχε αφομοιώσει από τη Barcelona. Όμως χθες η καριέρα του στους “Furias Rojas” πιθανόν να τελείωσε και δεν τον είδαμε ούτε για ένα λεπτό στον αγωνιστικό χώρο. Όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί στο Κατάρ από αυτό το καλοκαίρι και φαντάζει πολύ δύσκολο να ξανακερδίσει τη κλήση του στην Εθνική του ομάδα.


Νικητής:Neymar
Θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα για τη Βραζιλία χθες το βράδυ. Μπορεί να άνοιξε το σκορ στη Μπραζίλια ο Neymar στο 9’,όμως γρήγορα ισοφάρισε για το Καμερούν ο Matip και οι Αφρικανοί έπειτα έγιναν ιδιαίτερα απειλητικοί,με συνέπεια να γεμίσει ανησυχία τους Βραζιλιάνους καθώς σε περίπτωση ισοπαλίας η νίκης της Κροατίας και δικιάς τους ήττας έμεναν εκτός διοργάνωσης. Ωστόσο ο επιθετικός της Barcelona είχε άλλες ιδέες στο μυαλό του Πήρε τη μπάλα από τον Marcelo πέρασε τον προσωπικό του αντίπαλο και με ένα πολύ ωραίο πλασέ νίκησε τον Itandje και έβαλε το τέταρτο προσωπικό του γκολ στη διοργάνωση.


Χαμένος: Ο Sneijder και οι απογοητευτικές επιδόσεις του
Ο καθένας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι και χωρίς τη παρουσία του Sneijder η Ολλανδία θα κέρδιζε όλα τα παιχνίδια του ομίλου της. Πριν από τέσσερα χρόνια στη Νότια Αφρική ο μέσος της Galatasaray ήταν από τους καλύτερους παίκτες της διοργάνωσης,αλλά στο συγκεκριμένο αγωνίζεται για να βρει τον παλιό καλό εαυτό του. Στο παιχνίδι με τη Χιλή αντικαταστάθηκε στο 75ο λεπτό από τον Fer,ο οποίος άνοιξε και το σκορ για την Ολλανδία ενάμιση λεπτό αργότερα. Όπως μας αναφέρουν τα στατιστικά κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Sneijder ακούμπησε μόλις 28 φορές τη μπάλα και είχε 53% εύστοχες πάσες.


Νικητής:Marquez
Μεξικό και Κροατία πήγαν στα αποδυτήρια χωρίς να τους χωρίζει τίποτα μετά από 45 λεπτά. Όμως ενώ οι “Tri” ήθελαν μόνο την ισοπαλία για να σφραγίσουν τη πρόκριση τους στην επόμενη φάση δεν έκατσαν πίσω στο δεύτερο μέρος. Αντίθετα έκαναν το καλύτερο επιθετικό τους παιχνίδι στο τουρνουά και άνοιξε ο δρόμος της νίκης με τη κεφαλιά του Rafa Marquez,στιγμές αργότερα από το πέναλτι που δεν τους δόθηκε σε χέρι του Srna.


Χαμένος:Διαιτητής...ξανά
Αν η Κροατία κατάφερνε να κέρδιζε χθες το Μεξικό ο Ravsham Irmatov μάλλον θα ήταν σε μια δύσκολη κατάσταση. Στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου ο αρχηγός της Κροατίας Srna,σε ένα σουτ των Μεξικανών έδιωξε τη μπάλα σε κόρνερ και με τα δύο χέρια αλλά δεν υποδείχθηκε κανένα πέναλτι εξοργίζοντας τους πάντες στο πάγκο τους. Ευτυχώς για τον Irmatov ο Marquez λίγα λεπτά αργότερα άνοιξε το σκορ και οδήγησε στη πρόκριση την ομάδα του.


Νικητής:Ο Villa και το ιδανικότερο τέλος του
Στον αγώνα με την Αυστραλία ο David Villa έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα με τα χρώματα της Ισπανίας και στο 36’ έβαλε το 59ο και τελευταίο του γκολ με το εθνόσημο στο στήθος με ένα τακουνάκι από τη πάσα του Juanfran. Στο 57’ αντικαταστάθηκε και ο 33άχρονος επιθετικός ήταν απαρηγόρητος,ενώ ο ομοσπονδιακός τεχνικός του Vicente Del Bosque παραδέχτηκε ότι δεν ήξερε ότι έπειτα από αυτό το παιχνίδι θα έβαζε τέλος στις συμμετοχές του με την Εθνική ομάδα.


Χαμένο:Το Καμερούν και η αποτυχία του να πάρει έστω έναν πόντο
Το Παγκόσμιο κύπελλο για το Καμερούν ολοκληρώθηκε με ένα βάναυσο τρόπο ύστερα και από τη νέα βαριά ήττα από τη Βραζιλία με 4-1. Τουλάχιστον σε αυτές τις τρεις ήττες του στον όμιλο έβαλε ένα γκολ χάρη στον Matip,ο οποίος είχε φέρει στα ίσα τον αγώνα με τους Βραζιλιάνους για ένα ορισμένο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση το Μουντιάλ δεν κέρδισε τίποτα από τη παρουσία του,ή μάλλον ίσως την αδιαφορία του αν θεωρείται στα θετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: