Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Arsenal

Το σημαντικό της λάθος να τον αφήσει να καταλήξει στην Chelsea


του Δημήτρη Βαρσάνη

Από τη Πέμπτη το απόγευμα είναι επίσημο ότι ο Cesc Fabregas θα παίζει στη Chelsea από την επόμενη σεζόν. Μια τρομακτική σκέψη για τους οπαδούς της Arsenal που θα γίνει ακόμα χειρότερη,όταν ο Fabregas θα αγωνίζεται με τη φανέλα των “Μπλε” εναντίον της ομάδας που τον μεγάλωσε και τον έθρεψε και απέρριψε την ευκαιρία να τον πάρει πίσω σε μια μειωμένη τιμή.

Είναι μια απόφαση που η Arsenal θα το μετανιώσει σχεδόν βέβαια. Απλούστατα δεν υπήρχε καλύτερο “Value for money” που θα μπορούσε να έχει στην μεταγραφική αγορά αυτό το καλοκαίρι. Φυσικά οι “Gunners” εξακολουθούν να χρειάζονται έναν κορυφαίο επιθετικό,ένα δεξιό μπακ,έναν εναλλακτικό τερματοφύλακα και ίσως ακόμα ένα κεντρικό αμυντικό. Όμως ο Fabregas δεν θα ήταν μια δαπανηρή μεταγραφή.

Τα ρεπορτάζ στην Αγγλία αναφέρουν ότι το κόστος του Ισπανού μέσου θα φτάσει στις 27 εκατομμύρια λίρες,ένα κομμάτι ψωμί για έναν παίκτη της ποιότητας του. Κάθε φορά που πωλείται,η ομάδα που τον πουλάει παίρνει πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ότι άξιζε,όταν έφυγε από τη Barcelona στα 16 του,όταν τον πούλησε η Arsenal για μια αρχική πληρωμή των 25 εκατομμυρίων λιρών το 2011 και ειδικά τώρα.

Ο Fabregas είναι 27 χρονών και είναι στην ακμή της καριέρας του. Δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και ευφάνταστος δημιουργός,αλλά και κυνικός στα τελειώματα των φάσεων. Στην Arsenal είχε την ικανότητα να βρίσκει δίχτυα και αυτή αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο όταν μετατοπίστηκε σε πιο προχωρημένες θέσεις στην Barcelona. Ίσως η Arsenal να μη χρειάζεται την ικανότητα του Fabregas όσο τη χρειαζόταν μια ή δύο σεζόν νωρίτερα. Ωστόσο μια ομάδα που συχνά είχε προβλήματα στο γκολ θα μπορούσε να της χρησιμεύσει ένας μέσος που ξέρει πολύ καλά να κάνει αυτό το πράγμα.


Έπρεπε να σκεφτεί (και) εξωαγωνιστικά
Φυσικά η Arsenal έχει μια απο τις καλύτερες μεσοεπιθετικές γραμμές στον κόσμο με τον Ozil και άλλες πολύ καλές επιλογές όπως ο Ramsey,ο Cazorla,και ο Wilshere. Θα αναρωτιούνται πολύ γιατί πρέπει να πάρει έναν παίκτη σε μια θέση που έχει πολύ βάθος. (και) Για εξωαγωνιστικούς λόγους. Η Barcelona ήταν διατεθειμένη να αφήσει τον Fabregas για ένα οικονομικό ποσό. Οι “κανονιέρηδες” είχαν επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη ρήτρα εξαγοράς στο συμβόλαιο του για να μπλοκάρουν κάθε άλλη ομάδα που ενδιαφερόταν να τον αποκτήσει.

Είναι μια ανόητη κίνηση το λιγότερο που δεν την έπραξε. Με την αγορά του Cesc η Arsenal όχι μόνο θα ενισχυόταν στον αγωνιστικό χώρο και δεν θα φοβόταν για τυχόν τραυματισμούς,αλλά θα εμπόδιζε και τους άμεσους διεκδικητές του τίτλου να γίνουν πολύ ισχυρότεροι. Επιπλέον θα ήταν και ένα σημάδι προθέσεων και στις άλλες κορυφαίες ομάδες ότι και στην πράξη μπορεί να θεωρείται πλέον μείζονος παράγοντας στην μεταγραφική αγορά και να επηρεάζει τη δραστηριότητα τους.

Η μεσοεπιθετική γραμμή της Chelsea είναι πλέον μια απόλυτη υπολογίσιμη δύναμη,με τον Matic να καταστρέφει,τον Ramires να τρέχει και τον Fabregas να έχει το ελεύθερο να δημιουργεί καταστάσεις για τον Hazard,τον Schurrle,τον Diego Costa κλπ αναδεικνύεται ότι οι “μπλε” θα είναι αμείλικτοι,όχι πλέον για τα “πούλμαν” και τα άλλα αστεία παρατσούκλια που πλαισιώνουν τον Mourinho.


Δεν φρόντισε για να έχει
Το μακροχρόνια πρόβλημα της Arsenal είναι οι τραυματισμοί και ο Wenger δεν έχει καμία δυνατότητα να ανακατεύει το κέντρο του. Επιπλέον πολλές από τις παρούσες επιλογές των “Gunners” στην μεσαία γραμμή είναι εύθραυστες και έχουν μπει στη τρίτη δεκαετία τους. Ο Arteta είναι σε μια ραγδαία επιβράδυνση,ο Rosicky είναι στα 33 του,ο Diaby ταλαιπωρείται εδώ και αρκετά χρόνια από τραυματισμούς,ο Cazorla προέρχεται από μια μέτρια χρονιά,ο Ozil δεν έχει αποδείξει ακόμα σε ολοκληρωτικό στάδιο ότι δικαίως δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ και οι Wilshere και Ramsey ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποφέρουν από τραυματισμούς.

Η παραπάνω είναι μια πολύ απαισιόδοξη ανάλυση όμως ο Wenger το λιγότερο φέρθηκε ανόητα αν δεν εξέτασε το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο,πριν αποφασίσει να αφήσει τον Fabregas να υπογράψει σε μια από τις ανταγωνίστριες ομάδες για τον τίτλο. Υπάρχει πραγματικά καμία καλύτερη ασφάλεια για την Arsenal να τον έφερνε πίσω για 27 εκατομμύρια λίρες; ακόμη και αν τον έπαιρνε πίσω θα είχαν αρκετά εκατομμύρια στη διάθεση τους για έναν κορυφαίο επιθετικό,ένα δεξί μπακ και μια φθηνή λύση για εναλλακτικό τερματοφύλακα. Ίσως ο Cesc να “καεί” στη Chelsea ή η Arsenal να έχει ένα ιστορικό μεταγραφικό καλοκαίρι και να βελτιώσει δραστικά το υλικό της,έτσι ώστε να μπορεί να υπολογίζεται ως πραγματική διεκδικήτρια του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος.

Ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση της μοιάζει να είναι πολύ παρόμοια με αυτή του Van Persie,όταν τον πούλησε στη Manchester United το καλοκαίρι του 2012 και έδωσε ουσιαστικά την επόμενη χρονιά τον τίτλο στους “Red Devils”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: