Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι νικητές και οι χαμένοι της δεύτερης ημέρας



του Δημήτρη Βαρσάνη

Δεύτερη μέρα για το Παγκόσμιο κύπελλο όπου διεξήχθησαν τρεις αγώνες συμπεριλαμβανομένου μιας επανάληψης του τελικού του 2010.

Το Μεξικό νίκησε το Καμερούν στο πρώτο ματς,η Ισπανία ξεγυμνώθηκε από μια εκπληκτική Ολλανδία και η Χιλή ξεπέρασε πιο δύσκολα από όσο αναμενόταν το εμπόδιο της Αυστραλίας ολοκληρώνοντας τα πρώτα παιχνίδια των δύο πρώτων ομίλων. Ας σας αναφέρουμε τους μεγαλύτερους νικητές και χαμένους της δεύτερης ημέρας.


Χαμένοι:Διαιτητές ξανά
Μετά το πέναλτι φιάσκο της Βραζιλίας το τελευταίο πράγμα που θέλαμε να δούμε στο δεύτερο παιχνίδι του Παγκοσμίου κυπέλλου ήταν περαιτέρω λάθη από τους διαιτητές κάτι το οποίο ήταν τελικά αυτό που αποκομίσαμε. Δύο κακώς ακυρωθέν τέρματα στα πρώτα 45 λεπτά για το Μεξικό άφησαν τον Giovani Dos Santos - ο οποίος σκόραρε και τα δύο - ιδιαίτερα ενοχλημένο. Αργότερα στο Ολλανδία - Ισπανία ο διαιτητής της αναμέτρησης Nicola Rizzoli έδωσε ένα τραβηγμένο πέναλτι από τα μαλλιά για τους Ισπανούς και δεν υπέδειξε λανθασμένα επιθετικό φάουλ του Van Persie πάνω στον Casillas στο τρίτο γκολ των Ολλανδών. Πάντως για να είμαστε δίκαιοι στο μεταμεσονύκτιο παιχνίδι ο βοηθός πήρε μια μεγάλη απόφαση να μη μετρήσει το γκολ της ισοφάρισης για τους Αυστραλούς από τον Tim Cahill,ο οποίος ήταν λίγα εκατοστά πιο μπροστά από τον αμυντικό.


Νικητές:Οι επιθετικοί του Μεξικού
Ο Giovanni Dos Santos ήταν εξαιρετικός και ο Peralta έβαλε το νικητήριο γκολ για τους Μεξικανούς. Μια μεγάλη απόδοση συνεργασίας από αυτό το επιθετικό δίδυμο. Η κίνηση και η τεχνική αυτών των δύο ποδοσφαιριστών ήταν κλειδί για τις επιδόσεις του Μεξικού,καθώς δούλεψαν πολύ σκληρά χωρίς τη μπάλα στα πόδια τους και ερχόντουσαν πίσω να μαρκάρουν επίσης. Στο γκολ του Μεξικού αυτοί οι δύο ήταν πρωταγωνιστές,με τον Peralta να κερδίζει τη μπάλα,τον Dos Santos να βλέπει το πλασέ του να αποκρούεται από τον τερματοφύλακα και τον Peralta στην επαναφορά να τελειώνει ψύχραιμα τη φάση.


Χαμένο:Καμερούν
Η εμφάνισή του ήταν πολύ κακή. Αργούσαν να βγουν από τις αμυντικές γραμμές τους,καμία πίεση στη μεσαία γραμμή,ένας απομονωμένος Eto’o στην επίθεση και καμία οργάνωση στην άμυνα. Ο δεξιός μπακ Djeugoue ήταν έξω από τα νερά του με συνέπεια να γίνει αλλαγή στο ημίχρονο,ενώ ο πιο έμπειρος συμπαίκτης του Enoh δεν ήταν και πολύ καλύτερος, Ήταν ένα παιχνίδι που το Καμερούν έπρεπε να το κερδίσει. Από τη Βραζιλία πολύ δύσκολα να πάρει κάτι θετικό,η Κροατία φαίνεται πολύ καλύτερη και με το Μεξικό δεν πήρε ούτε καν το βαθμό. Ένα παιχνίδι χάθηκε όπως και σχεδόν όλες οι ελπίδες της για κάτι καλό.


Χαμένοι:Casillas,Pique
Ο Pique δεν είχε καμία ιδέα για το πως να αμυνθεί απέναντι στο επιθετικό δίδυμο της Ολλανδίας. Έχασε όλες τις σποραδικές επιθέσεις των Ολλανδών και δεν ήταν ποτέ κοντά στον Robben για να σταματήσει το πολύ καλό του ρυθμό. Από την άλλη ο Casillas παρότι του έγινε επιθετικό φάουλ στο τρίτο γκολ έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και ο ίδιος που δεν έλεγξε σωστά τη πορεία της μπάλας,το τέταρτο γκολ ήταν δικό του δώρο στον Van Persie και στο πέμπτο φαινόταν εντελώς χαμένος. Θα μπορούσε να ήταν και πολύ χειρότερα τα πράγματα για την Ισπανία. Η άμυνα της δεν είχε καμία ηρεμία,καμία συγκέντρωση και καμία οργάνωση μέχρι το τέλος του αγώνα.


Νικητές:Van Persie,Robben
Η ιδέα του Louis Van Gaal να βάλει δίδυμο στο χώρο της επίθεσης τους Robben και Van Persie λειτούργησε άψογα. Έκαναν πολύ καλές κινήσεις με και χωρίς τη μπάλα και πέτυχαν τέσσερα γκολ. Στο σύνολο η Ολλανδία είναι μεγάλη νικήτρια της χθεσινής ημέρας,αλλά οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες στο δεύτερο ημίχρονο - ειδικά - της αναμέτρησης ήταν απλά απολαυστικοί.


Χαμένος:Vidal
Αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση λίγες εβδομάδες νωρίτερα κάποιος μπορεί να πει ότι ο Χιλιανός μέσος ήταν νικητής γιατί έπαιξε στο πρώτο παιχνίδι της χώρας του. Ωστόσο φάνηκε σαφώς παραγκωνισμένος από τα επιθετικά του καθήκοντα,είτε λόγω εντολής είτε λόγω δυσφορίας και δεν διακρίναμε τις πραγματικές του δυνατότητες. Η αντίδραση του όταν έγινε αλλαγή λέει πολλά και ο Vidal ξέρει πρέπει να δουλέψει πολύ για να είναι σε θέση να επιδράσει θετικά αποτελέσματα στη διοργάνωση όπως αυτός θα ήθελε.


Νικητής:Valdivia
Ο Valdivia διασκέδασε το τακτικό ρόλο του σέντερ φορ που του είχε ανατεθεί. Όμως είχε τη πλήρη άδεια και να περιφέρεται,να βρίσκει χώρους και να παίρνει τη μπάλα από τους ακραίους. Ο Valdivia κινούνταν γύρω από τη μικρή περιοχή,περίμενε τους συμπαίκτες του να τον βρουν στο κενό χώρο,ποτέ δεν άφηνε τους αντίπαλους αμυντικούς να τον μαρκάρουν και ήθελε να παίρνει τη μπάλα για να σημαδεύει την εστία με το αριστοτεχνικό του πόδι όπως και το έκανε υπέροχα στο δεύτερο γκολ της Χιλής.


Νικητής:Bravo
Ο Bravo είχε ένα καλό ξεκίνημα στον αγώνα,μπλόκαρε εύκολα τις ψηλές μπαλιές και πραγματοποίησε μια καλή επέμβαση αλλά μια κακή αμυντική λειτουργία οδήγησε τελικά στο γκολ της Αυστραλίας,η οποία μείωσε σε 2-1 και μπήκε ξανά στο παιχνίδι. Ο Χιλιανός τερματοφύλακας στο δεύτερο ημίχρονο έκανε μια μεγάλη απόκρουση στο σουτ του Bresciano και παράλληλα εξουδετέρωσε πολλές σέντρες που είχαν προορισμό τον Cahill.


Χαμένη:Ισπανία
Ανεξαρτήτως από την ταπεινωτική ήττα με 5-1,η Ισπανία είναι τώρα τρεις βαθμούς πίσω από τη Χιλή και την Ολλανδία και με έξι γκολ διαφορά επίσης στη διαφορά τερμάτων. Ακόμα και δύο νίκες μπορεί να μη θέσουν τους Furias Rojas στο κάθισμα της πρόκρισης γιατί έχει αυτό το τεράστιο χάσμα στη διαφορά των γκολ. Ο Del Bosque έχει να κάνει μεγάλη δουλειά στα επόμενα παιχνίδια.

Μήπως πρέπει να αλλάξει τις προσωπικότητες του και να ρισκάρει να ρίξει στον πάγκο μια πιο έμπειρη,νικήτρια και κορεσμένη ομάδα; μήπως πρέπει να εμπιστευτεί παίκτες με ελάχιστες συμμετοχές στην Εθνική τους όπως ο De Gea και ο Koke; πρέπει να κάνουν κάτι πάντως σίγουρα,γιατί αλλιώς οι κάτοχοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός διοργάνωσης πολύ νωρίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: