Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ

Οι νικητές και οι χαμένοι της τρίτης ημέρας


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η τρίτη μέρα του Παγκοσμίου κυπέλλου μας πρόσφερε τέσσερα παιχνίδια,δύο ομίλους και οκτώ Εθνικές να αναρωτηθούμε και να ενθουσιαστούμε με τις επιδόσεις τους.

Η Κολομβία έκανε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα κερδίζοντας με σβηστές μηχανές 3-0 την Ελλάδα,έπειτα η Κόστα Ρίκα έκανε την έκπληξη της διοργάνωσης μέχρι στιγμής με το 3-1 επί της Ουρουγουάης. Στο μεγάλο παιχνίδι της ημέρας η Ιταλία νίκησε την Αγγλία με 2-1 στις λεπτομέρειες και στον τελευταίο αγώνα η Ακτή Ελεφαντοστού επικράτησε με ανατροπή 2-1 της Ιαπωνίας.

Παρακάτω θα σας αναφέρουμε τους μεγαλύτερους νικητές και χαμένους από αυτούς τους αγώνες που είδαμε.


Νικητής:Teofilo Gutierez
Όλα τα μάτια στην αρχική ενδεκάδα της Κολομβίας ήταν ποιος θα πάρει τη θέση του Falcao στη κορυφή της επίθεσης. Σε αντίθεση με τα προγνωστικά που έδιναν τον Jackson Martinez ή τον Bacca ο Teofilo Gutierez ήταν ο εκλεκτός να οδηγήσει τους Κολομβιανούς,με τον Ibarbo  να ξεκινά στις πτέρυγες και όχι ως δεύτερος επιθετικός. Ο επιθετικός της River Plate δούλεψε σκληρά χωρίς τη μπάλα,γυρνούσε πίσω για να βοηθήσει τους συμπαίκτες του και υποστήριζε πάντα τις γρήγορες αντεπιθέσεις των Κολομβιανών. Συν τις άλλοις έβαλε και την ομάδα του σε ένα σαφές προβάδισμα εκμεταλλεύοντας την αδράνεια των αμυντικών της Ελλάδας κάνοντας το 2-0.


Χαμένος: Φερνάντο Σάντος
Ο Πορτογάλος προπονητής κατέβασε την ομάδα του με σκοπό να μη χάσει, αμυντικά προσανατολισμένη και να επιτίθεται με τρεις όταν είναι δυνατό και όταν δεν θα φαινόταν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στην εστία της. Όλο αυτό το σχέδιο όμως χάλασε μόλις στα πρώτα πέντε λεπτά όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ η “Γαλανόλευκη” από τη Κολομβία. Έπειτα η Ελλάδα δεν είχε καμία απάντηση σε αυτή τη κατάσταση, παρά το γεγονός ότι είχε περισσότερη κατοχή στο δεύτερο ημίχρονο. Τη μόνη δημιουργικότητα που βρήκε ήταν στις προσωπικές ενέργειες του Σαμαρά. Από εκεί και πέρα η ανάπτυξη της ήταν βαθιές σέντρες και μακρινές διαγώνιες μπαλιές για να περάσουν την αμυντική γραμμή της Κολομβίας. Μια κακή εμφάνιση συνολικά από την Εθνική μας.


Νικητές:Διαιτητές
Τις δύο πρώτες ημέρες οι διαιτητές επικρίθηκαν έντονα για κάποιες πολύ περίεργες αποφάσεις τους αλλά χθες τα πήγαν πολύ καλύτερα. Στο Ουρουγουάη - Κόστα Ρίκα υπήρξαν φωνές από τους τυπικά φιλοξενούμενους για πέναλτι σε χέρι του Lugano,αλλά ο διαιτητής σωστά καταλόγισε ότι ο αμυντικός είχε δεχτεί σπρώξιμο πρώτα. Στην αντίπερα όχθη ο ίδιος παίχτης μετά από ένα φάουλ έπεσε κάτω και όπως φάνηκε στο ριπλέι ο διαιτητής ορθά υπέδειξε το σημείο του πέναλτι,αν και υπάρχουν μερικές αμφιβολίες σε αυτό το παιχνίδι για το δεύτερο γκολ της Κόστα Ρίκα. Στους άλλους δύο μεταμεσονύχτιους αγώνες υπήρξαν ορισμένες διαμαρτυρίες για πέναλτι όμως οι διαιτητές συνολικά τους χειρίστηκαν πολύ σωστά.


Χαμένη:Η άμυνα της Ουρουγουάης
Υποτίθεται ήταν ένα παιχνίδι που η Ουρουγουάη θα το έπαιρνε εύκολα και θα έκανε μια καλή αρχή στον όμιλο. Όμως ήταν υποτονική και επιπόλαια στην επίθεση και σε μεγάλο βαθμό απογοητευτική στην άμυνα. Το χειρότερο τους κομμάτι ήταν τα μαρκαρίσματα τους στις στημένες φάσεις,το οποίο ήταν μια έκπληξη με δεδομένο την οργανωμένη φύση της ομάδας τους και τα δυνατά σέντερ μπακ που διαθέτουν. Ούτε ο Godin,ούτε ο Lugano κατάφεραν να κερδίσουν κάποια εναέρια μονομαχία(ενδεικτικό είναι ότι το νικητήριο γκολ της Κόστα Ρίκα προήλθε από φάουλ),ενώ άφηναν τους άλλους παίκτες να τρέχουν ελεύθερα. Τέλος ο δεξιός μπακ της Maxi Pereira θα χάσει τον επόμενο αγώνα της ομάδας του λόγω της αποβολής του προς το τέλος του αγώνα για ένα σκληρό φάουλ πάνω στον Joel Campbell.


Νικήτρια:Κόστα Ρίκα
Μια φοβερά πειθαρχημένη απόδοση από την ομάδα της Κόστα Ρίκα που παραχώρησε τη κατοχή στο πρώτο ημίχρονο αλλά δεν απειλήθηκε σοβαρά από την Ουρουγουάη,η οποία προηγήθηκε από το σημείο του πέναλτι. Στο δεύτερο μέρος η Κόστα Ρίκα έγινε πιο τολμηρή και χάρης το ταλέντο του Joel Campbell και τα δύο γρήγορα γκολ της αύξησε το ανάστημα της,έλεγξε καλά το ρυθμό του αγώνα και πήρε τρεις τεράστιουςβαθμούς. Οι περισσότεροι την δίναμε ως τον αδύναμο κρίκο του ομίλου της αλλά έβαλε την Ουρουγουάη τουλάχιστον σε ένα μεγάλο πονοκέφαλο για το θέμα πρόκριση.


Χαμένος:Rooney
O Rooney είναι σταθερά στον Τύπο της Βρετανίας για τις εμφανίσεις του με την Εθνική του ομάδα αφού δεν κατάφερε ακόμα να αφήσει ένα μεγάλο στίγμα σε Παγκόσμιο κύπελλο. Πολλοί ειδήμονες ανέφεραν ότι έπρεπε να είχε λόγο στο παιχνίδι της Αγγλίας με την Ιταλία αλλά πάλι έμειναν με τη πίκρα στο στόμα. Πράγματι έδωσε μια εξαιρετική μπαλιά στον Sturridge για το γκολ της ισοφάρισης,αλλά εκτός από αυτό ήταν μια απογοητευτική βραδιά για τον επιθετικό της Manchester United. Έχασε μια μεγάλη ευκαιρία για να σκοράρει,δεν τα πήγε καλά στην αμυντική του δουλειά και έστειλε τη μπάλα στα περιστέρια μετά από ένα απελπιστικό χτύπημα κόρνερ.


Νικήτρια:Ιταλία
Με τη Κόστα Ρίκα να κερδίζει την Ουρουγουάη η νίκη για την Ιταλία ήταν ζωτικής σημασίας,καθώς μαζί με την ομάδα της Κεντρικής Αμερικής είναι σε θέση ισχύος. Αυτές οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στον επόμενο αγώνα και με ενδεχόμενη νίκη της,η “Squadra Azzurra” θα περάσει στην φάση των νοκ-άουτ και θα είναι σε θέση αν χρειαστεί να ξεκουράσει αρκετούς παίκτες στον τελευταίο της αγώνα.


Νικητής:Aurier
Ο Serge Aurier σε όλο το παιχνίδι έδειξε μεγάλη δύναμη και φυσικότητα από τη δεξιά πλευρά της Ακτής Ελεφαντοστού,με τον δεξιό οπισθοφύλακα να είναι μια μόνιμη διέξοδος για τους “Ελέφαντες”. Η συνεισφορά του στο πρώτο ημίχρονο ήταν εξαιρετική με την άμυνα της Ιαπωνίας να του δίνει πολύ χώρο για να περνά τις μπαλιές του. Στο δεύτερο ημίχρονο μπορεί να καυχιέται ότι τα πήγε άψογα,καθώς η γρήγορη ανατροπή της Ακτής προήλθαν από τις δικές του σέντρες.


Χαμένος:Zaccheroni
Η Ιαπωνία πραγματοποίησε μια εξαιρετικά μέτρια εμφάνιση παρά το πρόωρο προβάδισμα της απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού. Παρά την αρκετά άνετη προσέγγιση στο παιχνίδι τους με τις πάσες και τις κινήσεις τους,οι Ιάπωνες δεν είχαν τη συνηθισμένη ρευστότητα και δημιουργικότητα τους και στα αποδυτήρια πήγαν μπροστά στο σκορ,μόνο επειδή οι αντίπαλοι τους ήταν κακοί στα τελειώματα τους. Αυτό σε συνδυασμό με τη παραχώρηση ευκαιριών αποδείχθηκε μοιραίο και καταστεί πολύ δύσκολο για τους Ιάπωνες πλέον να κάνουν την ανατροπή και να περάσουν αυτοί στην επόμενη φάση. Ο προπονητής τους Alberto Zaccheroni δεν έκανε αρκετά πράγματα κατά τη διάρκεια του αγώνα για να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του,η οποία φάνηκε ανήμπορη να αντιδράσει μετά την ανατροπή των Αφρικανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: